Bilerek Yapılan SEO Hataları

Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile pazarlama faaliyetleri ve buna bağlı olarak arama motorları kendini iyice geliştirdi. Önceleri bir kaç link alımı ile Google’da ilk sıralara çıkarken şimdilerde ajanslar veya freelance hizmet veren uzmanlar ile çalışmanız gerekli. Hatta öyle bir duruma gelindi ki hiç bir SEO ajansı Google size birinci sırayı garanti edemez oldu. Aslında Google çalışma sistemine baktığımız zamanda işin içinde birazda ayrımcılık değil. Bu durumu zaten Google kabul ediyor. Bununla beraber SEO sektörü dinamik bir yapıya büründü ve dolayısı ile sürekli güncellenmeye gebe durumuna dönüştü. Bu bağlamda ise gerek kişisel siteler gerekse firma siteleri oldukça fazla şekilde SEO hataları yapar hale geldiler. Bu durumda elbette hızlı olan güncellemelerin ve doğru bilinen yanlılarında etkisi oldukça fazla. Bir zamanlar güncel olan teknikler ne yazık ki zamanla zarar verir hale gelebiliyor. Bende bu yazımda sizlere doğru olduğuna inanılarak yani bilerek yapılan SEO hataları hakkında bilgi vermek istedim. Elbette bu yazımda verdiğim hatalar gözüme en çok çarpanları. Yani biraz daha zorlarsanız bu hataları arttırmanız mümkün olabilir. Şimdi kısa açıklamalar ile başlıklar halinde göz atalım.

SEO Hataları: Dizin Kullanımına Çok Değer Vermek

Dizinler genel olarak linkleme yapmak için kullanılan sitelerdir. Sizden bir makale girmenizi veya verdiği kodu sitenize yapıştırmanız karşılığında sitenizin adresini yayınlama hizmeti sunarlar. Elbette backlink verdiği için size mantıklı gelebilir. Haksız da sayılmazsınız.

Eskiden yukarıda söz ettiğim gibi bir kaç kaliteli dizine sitenizi eklediğiniz zaman Google üzerinde iyi konumlara geliyordunuz. Ancak ne yazık ki günümüzde dizinlerin pek bir önemi kalmadı. Artık Google kullanıcı deneyimine, sitenizin içeriğine ve sunduğunuz içeriklerin kalitesi ile yani özgünlüğü ile ilgileniyor. Bu durumda ise dizinler adeta bir link çöplüğü konumuna gelmiş oluyor. Bu nedenle bilerek yapılan SEO hataları denildiğinde ilk aklıma gelen dizin kullanımı olmaktadır. Size sitenizin içeriğine odaklanın ve sosyal medya paylaşımlarınıza önem verin. Elbette bunun yanında kaliteli ve doğal şekilde ilgili sitelerden de backlink almanın pek fazla zararı olmayacaktır.

SEO Hataları: Bilinen Anahtar Kelimelere Odaklanma

Bazen 500 kelimelik bir makale için 4-5 saat harcadığım zamanlar oluyor. Çoğu zamanı ise anahtar kelime belirleme ve rakip analizleri almakta. Önceden belirlediğiniz anahtar kelimeyi site başlığı olsun, meta açıklamalarında olsun sıkça yani abartı şekilde kullanıyorduk. Elbette çoğu zaman işe yarıyordu. Ancak Google bu duruma artık spam gözü ile yaklaşıyor. Dolayısı ile sitenize yarar sağlamak için yaptığınız bu çalışmalar sayesinde aslında bilerek zarar vermiş oluyorsunuz. Yani kısaca Google’un dediği şey açık: Artık beni kandırmaya çalışmayın yoksa sonuç hüsran olur. Bu nedenle anahtar kelimenizi ve türevlerini içeriğinizde serperek kullanın ama sakın abartmayın. Bunun için WordPress SEO eklentilerinden yardım alabilirsiniz.

SEO Hataları: Spam Yorumlama Yöntemi

Bazen yeri geliyor siteme bir günde 50-60 adet yorum yapılıyor. Bu yapılan yorumların amacı ise görünen yüzü ile sitem üzerinden link alma isteği. Oysa Google artık oldukça uyandı. Yani hiç bir şekilde yapılan spam çalışmaları ki buna yorumlarda dahil dikkate almıyor. Aksine bazı durumlarda sitenize zarar bile verebiliyor.

Elbette yorumların sitenize katkısı olur. Bu durumda ise sektörünüzde olmayan bir siteye sadece popüler diye gidip alakasız yorum ile link koymanız kabul edileceği anlamına gelmiyor. Zaman zaman bende bazı sitelere gerçek anlamda yorum yaparım. Ancak bilirim ki yorum linkleri nofollow olarak kabul edilir. Bunun ise sitenize SEO açısından katkısı azdır. Bakın yok demiyorum ama azdır. Bu konuda size önerim ise amacınız bağlantı almak ise kaliteli içerikler hazırlayıp misafir yazarlık sunan sitelerde yayınlamanız yönünde olacaktır. Böylece hep içeriğiniz sayesinde ilgili kitleye ulaşmış olacak hemde sitenize katkı sağlamış olacaksınız.

SEO Hataları: Anahtar Kelime Kullanımını Abartmak

Anahtar kelime kullanımı yanılmıyorsan 1995 yılından beri kullanılan bir etkendi. Buradaki amaç içeriğin ne ile alakalı olduğunun arama motoru tarafından anlaşılmasını sağlamaktı. Ancak ne yazık ki zamanla amacı dışında abartılı şekilde kullanıma başlandı. Tabi bu durum Google sisteminde olumsuz olarak kabul edildi. Şöyle ki siz bir içerik hazırladığınız zaman zirvede olan anahtar kelimeleri alakasız bile olsa ekleyip sıralama alabiliyordunuz. Bu durumda ise alakasız içerik o konunun gibi görülebilirdi. İşte buna benzer durumları aşmak adına günümüzde anahtar kelime kullanımı pek bir öneme sahip değil. Yani Google tarafından artık dikkate alınmıyor.

Peki nasıl yapacağız diyebilirsiniz. Bu durumda ise size önerim anahtar kelimelerinizi ve türevleriniz meta açıklamalarında, içeriğin içinde kullanmanız yönünde olacaktır. Genel kanı %2 oranından anahtar kelime kullanımı olsa da ben genel olarak %1 ve %1,3 aralığında en iyi sonucu almaktayım. Sizde deneme yanılma yolu ile belli bir değere ulaşabilirsiniz. Yazımı beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz. Ayrıca beni FacebookTwitter ve Instagram hesaplarımdan takip edebilirsiniz.

Bir Yorum

Sende Yorum Yap!

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.