Daha önceki “WordPress Blog Nasıl Açılır” konulu yazımızda belirttiğimiz gibi bloğumuzu açtık. Bundan sonraki adımda ise dilediğimiz bir temayı yükledik. Hatta size benim önerim olan temaları içeren “En iyi WordPress Blog Teması Önerilerim” başlıklı yazımda da detaylı bilgiler vermiştim. Bu yazımızda ise blog açıldıktan sonra yapılması gerekenler hakkında olacaktır.
WordPress bloğumuzu kurduktan sonra hazır olarak yüklenen diğer kullanmadığımız temalrı silmeliyiz. Bu temalar fazladan yer kaplaması ve sitemizi yavaşlatmasını istemeyiz. Kullanmadığımız temaları silmek için öncelikle wordpress blog hesabımıza giriş yapıyoruz. Daha sonra karşımıza bloğum ile ilgili işlemleri yapabileceğimiz bildiğimiz wordpress arayüzü çıkıyor. Sol panelde yandaki resimde görüldüğü gibi
WordPress Admin Paneli > Görünüm > Temalar şeklinde giriş yapıyoruz. Yeşil ok ile belirttiğim “temalar” kısmına tıklıyoruz ve kullandığımız, kullanmadığımız bütün yüklü temalar karşımıza çıkıyor.
Bu kısımda bulunan ve silmek istediğimiz temanın üzerine geldiğimizde resim üzerinde turuncu halka içerisinde belirttiğim gibi “tema detayları” yazısı çıkacaktır. Sonrasında bu yazıya tıkladığımızda diğer resimde siyah halka içerisine aldığım gibi “sil” linki ile karşılaşacaksınız. Bu linke tıklayarak kullanmadığınız temayı silebilirsiniz.
Cache ne işe yarar? öncelikle bunun hakkında kısa bir bilgi vereyim. Kelime anlamı olarak ön belleğe alma diyebilirim. Bu tarz uygulama yüklememizin temel amacı bloğumuzun hızını arttırmaktır. Çünkü Google amca SEO konusunda blog hızına çok önem vermektedir. Bizde bu önem verilen noktaya dikkat etmek adına bu uygulamalardan birini yüklemeliyiz. Cache uygulamalarına wordpress eklentiler kısmından ulaşılabilir. Bir çok ücretsiz cache eklentisi bulabilirsiniz. Şimdilik bloğumuzu yeni açtığımız için ücretsiz popüler cache eklentilerinden birini kurmanız yeterlidir. İlerleyen günlerde sitenizin durumuna göre ücretli bir hizmet alırsınız. Ayrıca ilerleyen günlerde sizler için araştırıp sunacağım “eklenti inceleme ve önerme” yazılarımı takip etmeniz size fayda sağlayacaktır.
Bu adım yeni başlayanlar için olmadığını baştan söylemeliyim. Güvenlik eklentisi ilk olarak kurmamanızı öneririm. Bazı seçilen eklentiler ki en çok kullanılan eklentilerde dahil sitenizin teması ile uyum sağlayamıyor veya desteklemiyor. Sonuç olarak emeklerinizin ziyan olabiliyor. Ancak ücretli bir şekilde site yaptırıyorsanız bu şekilde bir eklenti kurulmasını talep edebilirsiniz. Birde unutmadan belirtmek isterim ki sitenize herhangi bir uygulama yapmadan önce kesinlikle sitenizin yedeklemesini alın ki herhangi bir olumsuzluk sonucu emeğiniz boşa gitmesin. Bu kısımda illaki kurmalıyım derseniz size önerim en popüler olan iThemes Security güvenlik eklentisini kurmanızdır.
Bloğumuzu yeni açtık ve temelinin sağlam olmasını istiyoruz. İlerleyen zamanlarda da Google’da üst sıralara çıkmak istiyoruz. Ancak tüm bunlar sadece içerik yazıp paylaşmakla olmuyor. Aynı zamanda ürettiğiniz içerikleriniz SEO uyumlu olmalı ki Google robotları sizi üst sıralara taşısın. Öncelikle bu kısım hakkında detaylı bilgileri daha önce yazdığım “SEO ve Doğallık” ve “Google’da Üst Sıraya Çıkmak İmkansız mı?” yazılarımı okumanızı tavsiye ederim.
Yeni blog kullanıcısı olarak SEO konusunda bilgimiz olmayabilir. Bu nedenle SEO konusunda eklentilerden yardım alarak içerik üretmemizde fayda var. Benim uzun süredir kullandığım ve size de önerebileceğim eklentiye gelirsek tabi ki SEO by Yoast eklentisi olacaktır. Bu ekletimizi yüklemek için öncelikle panelimizde aşağıdaki resimde belirttiğim gibi “eklentiler” kısmına giriyoruz. Daha sonrasında “yeni ekle” diyerek arama yerine WordPress Yoast SEO yazıyoruz. Karşımıza aşağıdaki gibi bir kısım çıkıyor.
Bende yüklü olduğu için yüklenenler yazıyor. Sizde “ok” ile gösterdiğim yerde “yükle” yazacak. Tıklayarak yükleme işlemini yapıyorsunuz. Bu eklenti %100 Türkçe değil ancak işinize yaracak kısımları Türkçedir. Eklentiyi aktif yapın ve sizden istenen kısımları doldurun. Daha sonra bir içerik girerken alt kısımda bu eklenti size SEO uyumlu nasıl içerik yazmanız gerektiği konusunda yardımcı olacaktır.
Bloğumuzu açtıktan sonra şimdi sıra blog bilgilerini yani başlığımızı ve zaman dilimini ayarlamaya. Bunun için WordPress Admin Paneli > Ayarlar > Genel bu adımları takip ediyoruz. Karşımıza çıkan sayfanın en üst kısmında aşağıdaki resimdeki gibi kısımlar çıkacaktır.
Bu sayfanın altına doğru ise zaman dilimini seçeceğiniz kısım bulunmaktadır. Bu kısımdan yaşadığınız kısmı seçebilirsiniz. Zaman dilimi seçimi bloğumuz için çeşitli raporlama işlemlerinde işimize yarayacaktır.
Kalıcı bağlantılar nedir? derseniz, kısaca içeriklerin ulaşın linki diyebilirim. İlk olarak bir içerik oluşturduğunuzda, o yazınızın linki
https://aliarior.com/?p=30 gibi olacaktır. Bu tarz bağlantılar SEO açısından uygun değildir. SEO açısından uygun olan içerik başlığı ne ise link o şekilde olmalıdır. Yani yazı başlığımız “WordPress Blog Kurmak” ise kalıcı bağlantısı https://aliarior.com/wordpress-blog-kurmak şeklinde olmalıdır. Bu tür kullanım hem SEO açısından hemde kullanıcılar bakımından daha faydalı olacaktır.
Sürekli yayınlarınızı “yazılar” kısmında yayınlayacaksınız. Birde kalıcı olan hakkımda, iletişim, hizmetlerim vb. sayfalarımız olabilir. Bunun için wordpress panelinize giriş yaparak sol menüde sayfalar kısmından yazılarınızı yazabilirsiniz. Ayrıca önceden eklediğimiz SEO eklentisi sayesinde sayfanızın altında SEO yönlendirmeleri ile uygun şekilde sayfanızı oluşturabilirsiniz.
Bu kısma kadar temel işinize yaracak bilgileri sizlere aktardım. Şimdi blog açıldıktan sonra yapılması gerekenler hakkında bilginiz mevcut. Daha sonraki günlerde ise bloğumuzu nasıl Google araçları ile ilişkilendiririz bu konu üzerine yazmayı düşünüyorum. Ayrıca takıldığınız noktalar olursa bana ulaşabilirsiniz. Yazımı beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz. Ayrıca beni Facebook, Twitter ve Instagram hesaplarımdan takip edebilirsiniz.
Kullanılmayan temalar duruyordu. Öneriniz üzerine hemen siliyorum.
İyi olur zira boşuna yer işgal ediyorlar…