WP Fastest Cache Kullanımı

Genel olarak ifade etmek gerekirse WordPress Cache eklentileri sitenizin dinamik içeriğini durgun hale getirmeye yarar. İşleyiş kabaca şu şekilde diyebilirim. Sitenizin önbelleğini alır ve tekrar gelen ziyaretçiye sunar. Bunun faydası ise site hızınızın artmasını sağlamaktadır. Dolayısı ile SEO konusunda artı avantaj sağlar. Bununla beraber ziyaretçiye daha iyi kullanım imkanı sunar. Cache işlemi WordPress alt yapılarında eklentiler yardımıyla uygulamak mümkündür. Bu yazımda uzun süredir kullandığım en iyi cache eklentisi diyebileceğim WP Fastest Cache eklentisi kurulumu ve ayarlaması hakkında bilgi vereceğim. Öncelikle bu eklentiyi neden tercih ettiğimi açıklamak istiyorum.

Neden WP Fastest Cache Tercih Edilmeli?

Yukarıda belirttiğim gibi  sizde “bütün cache eklentileri aynı işi yapıyorsa neden biri üstün olabilir ki!” diye düşünebilirsiniz. Evet kesinlikle haklı gibisiniz ancak Wp Fastest Cache eklentisini ayıran özellikleri anlattığımda sizde hak vereceksiniz. Wp Fastest Cache eklentisi ile bir çok kodlama ve eklenti ile yapacağınız işlemi aynı anda yapma kolaylığı sunulmakta. Bununla birlikte eklentinin ara yüzü oldukça basit tasarlanmış. Yani yeni başlayan blogcu arkadaşlarında zorlanmadan kullanabileceği bir eklenti olduğunu belirteyim.

Wp Fastest Cache eklentisi önbellekleme dışında yukarıda da dediğim gibi kodlamaya gerek duymadan Minify HTML, CSS ve JS imkanı ile stil kaynaklarını küçültmenizi sağlar. Bunu aynı şekilde javascript kaynaklarını küçültme işlemi içinde kullanabiliyoruz. Bununla beraber GZİP sıkıştırma işlemini de bir başka eklenti veya kod kullanmadan çözmemizi sağlar. En sevdiğim özelliğ ise browser cache güzelliği olmasıdır. Bu özellik sayesinde indirme imkanı olan içeriklerinizin geçici olarak sitenizi ziyaret eden bilgisayarın tarayıcısında belleğe alır. Bu sayede veri giderini azaltmış ve sitemizin hızını arttırmış olur.

Genel anlamda en iyi cache eklenti bence WP Fastesti dememin nedenleri bunlardır. Eklentinin birde paralı yani premium versiyonu mevcut. Tek bir sitemde kullanıyorum. Ancak bir çok sitemde kullandığım ücretsiz versiyonu oldukça iyi iş görmektedir. Hatrı sayılır bir trafiğe sahipseniz kesinlikle ücretli yani premium versiyonunu kullanmanızı öneririm. Tüm bunların dışında programcı Emre Vona yani bir Tür olması da destek açısından önemli diye düşünüyorum.

WP Fastest Cache Nasıl Yüklenir?

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki WordPress.com üzerinden hizmet alanların eklenti yükleme şansı yoktur. Bunu belirtmek istedim çünkü bu konuda akılda soru işaretleri var ki çok e-mail geliyor. Bu nedenle sizinde aklınızda bu tür bir düşünce varsa en iyisi bu konuya özel yazdığım “WordPress.com ve WordPress.org Hangisi Tercih Edilmeli” başlıklı yazımı okuyun derim.

Wp Fastest Cache eklentisini yüklemek için öncelikle WordPress sitenizin admin paneline girin. Daha sonrasında Eklentiler >> Yeni Ekle yolunu takip edin. Arama kısmına Wp Fastest Cache yazın (ki zaten kendiliğinden çıkacaktır) ve çıkan eklentiyi yükleyin. Yükleme işleminden sonra eklentiyi aktifleştirin. Eklenti kurulumu bu kadardır. Bunun dışında FTP yolu ile eklentiyi yüklemenin mümkün olduğunu da bilin. Ancak kolaylık olsun diye WordPress panelimizi kullanıyoruz. Asıl iş ise ayar kısmında başlıyor. Şimdi Wp Fastest Cache ayarlarına göz atalım.

Cache Ayarları

Bu eklentinin en iyi yani dil özelliği olarak Türkçe’de kullanmasıdır. Bu nedenle zorlanmadan her türlü ayarı yapabilirsiniz. Şimdi aşağıdaki ekrana göre adım adım ne işe yaradıklarına bakalım.

Cache Ayarları
Cache Ayarları

Cache Sitemi : Eklentinin aktif olması için bunu seçmeniz gereklidir.

Widget Cache : Bu özellikte premium kullanıcılara sunulmaktadır. WordPress sitenizde bileşenleri ön belleğe alarak hızınızın artmasını sağlar.

Ön Yükleme : Bu seçenek ise ön yüklemeye alınmasını istediğimiz içerikleri seçmemizi sağlayan kısımdır.

Giriş Yapanlar : Özellikle üyelik sistemli bir WordPress siteniz varsa bu şeçeneği aktifleştirin. Aksi durumda sitenizin hızı düşecektir.

Mobil : Bu seçenek özellikle ücretsiz kullananlar için önemlidir. Ücretsiz versiyonda eklenti mobil siteniz için önbellekleme yapmaz. Bunun yerine masaüstü yapılan önbelleği gösterir. Bu durumda mobil görünümde bozulmalar olabilir. Sizin sitenizde de bozulma oluyorsa bu özelliği pasif yapın.

Mobil Tema : Bu özellikte ücretli versiyonda bulunmakta. Mobil için önbelleklemeyi akti yapmayı sağlıyor.

Yeni Yazı : Yeni bir içerik girdiğiniz zaman önbelleği yenilemek gerekli. Bu seeneği aktif ederek bu işlemi otomatik hale getirebilirsiniz. Üzerine tıklayınca temizlenmesini istediğiniz yerleri seçebilirsiniz.

Update Post : Yayında olan içeriklerinizi veya sayfalarınızı güncellediğiniz zaman daha önce oluşturulan önbelleğinde silinmesi ve güncellemesi sağlanır. Aktif yapmanız iyi olur.

Html Küçült : Bu özellik premium hesap kullanıcıları için aktiftir. Kullanımı sonucunda daha iyi sıkıştırma olanağı sağlamaktadır.

CCS Küçült : Bu seçeneğin aktif olması iyi olur. Böylece css yani stil dosyalarınızı sıkıştırmış olursunuz.

CSS Küçült Ekstra : Bu kısmın aktif edilmesi iyi olur.bir önceki öncekine göre daha güçlü sıkıştırma sağlar. Ancak ücretli versiyonda sunulmaktadır.

CSS Birleştir : Normalde stil dosyaları ayrı kısımlardan çağrılır. Bu seçenek ile aynı sayfa üzerindeki  <head> / </head> etiketleri arasına sıkıştırma yolu ile yerleştirir. Böylece aynı sayfadan çağrılmasını sağlar. Bu özellik sonuç olarak sayfanızın hızlı açılmasını sağlayacaktır.

JS Küçült :  JavaScript dosyalarının küçülmesini sağlar. Ancak ücretli versiyonda kullanılmaktadır.

JS Birleştir : Genel olarak baktığımız zaman CSS birleştirme gibi diyebilirim. Aktif edilmesi iyi olur.

JS Birleştir Ekstra : Aynı özelliğin biraz daha gelişmişi. Ücretli versiyonda kullanımı mümkündür.

Gzip : Aktif edilmesi iyi olur. Sunucu verilerini sıkıştırıp göndermeye yarar.

Tarayıcı Önbellekleme : WordPress sitenizde çok değişmeyen kısımların kullanıcının tarayıcısına önbellekleme yapılmasını sağlar. Aktif edilmesi iyi olur.

Oluşturma Engelleyici : Ücretli sürüm ile kullanımı mümkündür.  Google PageSpeed ​​Insights yani hız testi yaptıysanız bu kısımda muhtemelen “oluşturmayı önleyen javascript ve css kodlarını ekranın üst kısmındaki içerikten kaldırın” şeklinde bir uyarı görürsünüz. Bu seçenek bunu düzenlemeye yaramaktadır.

Google Fonts : Bu özellik ücretli sürümde kullanılmakta. Temanız Google Fontları kullanıyorsa aynı anda yükleme için aktif edilmelidir.

Yukarıdaki açıklamalarıma göre seçenekleri aktif yada pasif yapınız. Böylece ilk kısmı bitirmiş olduk. Şimdi ikinci kısma göz atalım.

WP Fastest Cache Ayarları – Önbellek Temizle Özelliği

Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi “Önbellek Temizleme” seçeneği önceden önbellekleme yapılan dosyaları silmeye yarar. Bu özelliği ne zaman kullanayım derseniz sadece içerik girişi yaptığınız zaman kullanmanız yeterli olacaktır.

WP Fastest Cache Ayarları - Ön Bellek Temizleme
WP Fastest Cache Ayarları – Ön Bellek Temizleme

Diğer kısım ise yani Delete Cache and Minified CSS/JS statik sayfalar ile ön belleğe alınan CSS ve JS dosyalarının da temizlenmesini sağlar. Bu seçeneği ise yeni bir eklenti veya tema kullanımına geçtiyseniz kullanmanız gereklidir.

Cache Ayarları – Zaman Aşımı Özelliği

Bu özellik sayesinde önbellekleri silme zamanını ayarlayabiliyorsunuz. Ancak WordPress hosting saatlerini dikkate almanız iyi olacaktır. Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi “Add New Rule” kısmına tıklayarak önbelleğinin silinmesini istediğiniz uzantının sitenizden sonraki kısmını yazıyorsunuz. “Then” yazan yerden de silinme zamanını ayarlıyoruz. Bu şekilde dilediğiniz kadar ayarlama yapabilirsiniz.

WP Fastest Cache Ayarları - Zaman Aşımı
WP Fastest Cache Ayarları – Zaman Aşımı

Resim Optimizasyonu Özelliği

WP Fastest Cache Ayarları - Resim Optimizasyonu
WP Fastest Cache Ayarları – Resim Optimizasyonu

Bu özellik ise ücretli versiyonda sunulmaktadır. Bu özellik sayesinde resimlerinizin boyutunu azaltabiliyorsunuz. Ancak bu özelliği ücretli versiyonda sadece bin adet resim için kullanabiliyorsunuz. Fazlası için sizden kredi almanız isteniyor.

Premium Hesaba Geçiş

Premium Hesaba Geçiş
Premium Hesaba Geçiş

Bu kısımda ise ücretli versiyona geçmeniz için ödeme yöntemi ve nelere sahip olacağınız bulunmakta. “BUY” kısmına tıklayarak yükseltme yapmanız mümkün. Ödeme aracı olarak benimde kullandığım Go Shopier yeni adı ile Shopier ödeme aracını kullanmakta. Ayrıca taksit imkanı olduğunu hatırlatayım.

Hariç Kısmı Nedir?

Hariç Kısmı
Hariç Kısmı

Önbellekleme işleminde hareketli yani dinamik sayfaların statik yani durgun şekilde oluşturulduğunu belirtmiştim. Ancak bu durumda sitenizde aktif olması gereken bazı işlevler var ise bu durumda sorun çıkacaktır. Bu sorunu çözmek için yapmamız gereken ise seçtiğimiz kısımların bu uygulama dışında bırakılması olacaktır. Bu kısımdan ayarlamalarınızı yapabilirsiniz. Her site fonksiyonu farklı olduğu için detaya inemiyorum ne yazık ki.

WP Fastest Cache Ayarları – CDN Ayarlama Sayfası

WP Fastest Cache Ayarları - CDN Ayarlama
WP Fastest Cache Ayarları – CDN Ayarlama

Bu kısım ise CDN kullanımı ayarlamanız içindir. Eklenti bir çok CDN servisi ile uyum içinde çalışmaktadır. Bu nedenle rahatlıkla dilediğiniz servisten hizmet alabilirsiniz.

WP Fastest Cache Ayarları – DB Bölümü

WP Fastest Cache Ayarları - DB Ayarları
WP Fastest Cache Ayarları – DB Ayarları

Bı kısım sadece ücretli versiyonda kullanılmakta. Bu bölümde sitenizin veri tabını optimizasyonunu sağlayabiliyorsunuz. Gereksiz dosyalarınızı veya WordPress tarafından oluşturulan önemli olmayan dosyaları temizlemenizi sağlar. Aynı şekilde spam yorumları da temizleme imkanı sunmakta. Dilerseniz topluca dilerseniz tek tek silme özelliği vardır.

WP Fastest Cache Ayarları – Kurulum Kontrolü

WP Fastest Cache eklentimizi kurduk ve ayarladık. Peki kurduğumuz eklentinin sorunsuz çalıştığını nasıl kontrol edeceğiz? Oldukça basit bir yöntem ile kontrol edebiliyoruz. Sitenizi açın ve kod kısmına giriş. Kod kısma girmek için sitenizin ekranı açıkken CTRL- U tuşlarına basın. Açılan kod sayfanızın en alt kısmında aşağıdaki gibi bir kısım görülecektir.

<!– WP Fastest Cache file was created in 0.66656398773193 seconds, on 25-09-17 1:30:31 –>

Eğer bu kodu gördüyseniz sorun yoktur. Aksi durumda tüm aşamaları gözden geçirin.

WP Fastest Cache Hakkında Sorulan Sorular

Bu kısımda ise en çok merak edilen soru ve cevaplarına yer verdim.

Soru : Adsense ve Https kullanıma etkisi var mı?

Cevap : Eklenti her iki durumda da sorunsuz kullanılmaktadır. Ancak AdRotate Reklam Eklentisi ile uyumlu değildir.

Soru : “.htaccess not found” Hatası veriyor ne yapmalıyım?

Cevap :  WP Fastest Cache eklentisi ön bellekleme işlemi için belirli dosyalara bazı kodlar ekler. Bu işlem içinde eklenti .htaccess dosyasına ihtiyaç duyar. Eğer sitenizde .htaccess dosyası mevcut değil ise bu şekilde bir hata alırsınız. Çözümü ise manuel olarak dosyayı sizin oluşturmanızdır. Ayrıca bu dosyanın WordPress kalıcı bağlatısı yapan sitede otomatik oluştuğunu hatırlatırım. Eğer bu hayatı alıyorsanız öncelikle kalıcı bağlantılar ayarlamasını yapın. Bu sayede dosya zaten oluşur.

Soru : WooCommerce E-Ticaret sitelerinde kullanabilirmiyim?

Cevap : Evet sorunsuz şekilde kullanılabilir.

Soru : WP Fastest Cache Premium ücreti aylık mı yoksa yıllık mı?

Cevap : Ne aylık nede yıllıktır. Ödemeyi sadece bir kere yaparsınız ve ücretsiz güncellemelerden yararlanırsınız.

Soru : Benim iki sitem var ve tek ödeme ile ikisinde de WP Fastest Cache eklentisini kullanabilir miyim?

Cevap : Ne yazık ki kullanmak mümkün değil. Ancak lisansı bir kere olmak koşulu ile transfer edebilirsiniz. Bunun için yazılımcı ile iletişime geçmeniz yeterli olacaktır.

Yazımı beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz. Ayrıca beni Facebook, Twitter ve Instagram hesaplarımdan takip edebilirsiniz.

2 Comments

Sende Yorum Yap!

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.