Google ilk sıraya çıkmak her site sahibinin istediği bir konumdur. Elbette bu özellikle son yıllarda oldukça zor oluyor. Bunun nedeni ise Google politikalarına uyumlu bir siteniz bile olsa son sözün Google’un olmasıdır. Hatta bu konuda Google birçok dava açıldığını da söyleyebilirim. Sonuç olarak aslında Google her ne kadar süper siteniz olsa da eğer bir şekilde para kazandırmıyorsanız sitenizi birinci sıraya almıyor. Elbette bu benim kişisel görüşümdür.
Bu kısa bilgiden sonra ilk sıraya çıkmak adına atılması gereken bazı adımlar var. İlk olarak Google’un mantığını öğrenmeli ve sonrasında ise SEO analizi ve uuygulamaları yapmalıyız. Bu yazımda da bu konulara göz atacağız.
Google İlk Sıraya Çıkmak İçin Google Mantığını Bilmeli
Google ilk sayfada çıkmak imkansız değil ancak kolayda değildir. Bu yazımda sizlere sitenizi üst sıralara taşıma yollarından bahsedeceğim.
Öncelikle, ilk sıralarda yer almak nasıl oluyor bunun sistematiğini öğrenmeliyiz. Bunun yolu da Google’u tanımaktan geçmektedir. Yani kısaca:
- Google, nasıl ön sıralara çıkarıyor?
- Web sitesinde Google neye önem veriyor?
- Google, kriterleri nelerdir?
Bunlar gibi birbirine benzeyen bir çok türetebilirsiniz. Google en çok önem verdiği kriterlere şimdi sırası ile göz atalım.
Google İçin Siteniz Ne Kadar Hızlı?
Evet Google amca sitenizi hızını büyük ölçüde önemsemektedir. Peki sitenizi nasıl hızlı yapabilirsiniz? İşte bu sorunun cevabı siteyi kurum aşamasında başlıyor diyebilirim. Öncelikle sitenizin host hizmetini yayın yapmayı düşündüğünüz ülkeden almalısınız. Örneğin ülkemizde bir web sitesi yayınlamak isterseniz ve siz giderde host hizmetini ABD’den alırsanız dolasıyla hızınız ülke lokasyonundaki hostlar kadar hızlı olmayacaktır. Tabi bu ihtimal küçük sayılabilir belki ama sonuçta önemli olduğunu düşünüyorum ve tecrübelerimden bunu gözlemlediğim için belirtmek istedi. Örneğim bu site host hizmetini wordpress tavsiyesi olan Alstyr’den hizmet almaktadır. Dilerseniz Yerli En İyi Hosting Firması Analizlerim başlıklı içeriğimi inceleyebilirsiniz.
Sonrasında hızınızın en büyük etkileyici sitenizin al yapısı, host CPU değerleri, hostunuzun alanı ve trafik durumu vb. bir çok etken madde olduğunu söyleyebiliriz. Benim fikrim aşırı fonksiyonlu bir site yapmıyorsanız kesinlikle wordpress tabanlı yapmanızdır. Bu gün dünyaca ünlü bir çok site wordpress alt yapısı ile hizmet vermektedir. Ayrıca sitenizde bolca resim yayınlanacaksa CDN kullanımıda oldukça önemli bir etken olacaktır. Özellikle wordpress yazılımı kullanıyorsanız size önerim CDN kullanımı için bir eklenti kullanmanızdır.
Belkide en önemli etken diyebiileceğim konu ise tema seçimi olacaktır. Seçeceğiniz tema seo uygulanmış olması ve hızlı olması size Google’da ilk sıralara taşınmanıza yardımcı olacaktır.
Google İçin Site İçi Seo Uyguladınız mı?
En etkili maddelerden olan site içi seo oldukça etkili bir iştir. Bu noktada bence en önemli konu yazılarınızda h1, h2 başlıkları olmasıdır. Bir diğer önemli konu ise bu başlıkların sırayla gitmesidir.
Örneğin <h1> Seo Uygulamaları</h1> başlık şeklinde ise alt başlıkları <h2>başlık 1</h2> gibi sıralı şekilde gitmelidir. h2 olmadan h5 geçmeniz yanlış kullanım olacaktır. Başlıklar birbiri ile ilişkili oldukça bir sonrası takip eden numarayı alır. Mesela H2 başlığımız “WordPress SEO uygulaması” ise H3 başlığımız “Wordress site için SEO uygulaması” olacaktır.
Diğer bir yol ise yazınızın iç kısımlarında belirlediğiniz anahtar kelimeleri koyu renkle yazmanız olacaktır. Google robotları için bu belirleyici bir yol olacaktır.
Anahtar Kelime Analizi
Bu kısım sitenizin can damarı olan SEO açısından oldukça önemlidir. Hemen Google Adwords anahtar kelime bulucu yada planlayıcı ne derseniz ilk aklınıza gelen olur. Ancak gerçekte bu tamamen doğru değildir. Neden der gibisiniz. Şu şekilde açıklayalım:
Google anahtar kelime robotu size yazdığınız kelimelerin benzerlerini verir. Öbür taraftan ise Google eş anlamlılar bir sözcüğe odaklanır. Yani aslında size verdiği sizin yazdığınız anahtar kelimenin eşleridir. Buna göre anahtar kelime değil diğer varyasyonlarını verir. Bu nedenle ilk bakacağınız yer Google anahtar kelime bulucu olmamalıdır. Diğer bir eksi yönü ise size sunduğu kelimeyi herkese sunması yani aslında kullanmak istediğiniz anahtar kelime sizden önce kimler aldı bir düşünün… Bu neden Google Adwords anahtar kelimeyi ilk değil son kısımda kullanmalıyız.
Biz nasıl anahtar kelime analizi yapacağız derseniz işte size güzel bir öneri;
Öncelikle yazmak istediğiniz konu için rakip sitelere göz atın. Bunun için Google arama motorunda en üst kısımdaki yazıları inceleyin. Bu yazılar sizin için hazır kaynaklardır. Yayıncı zaten anahtar kelime analizi yapıp yazmıştır. İşte bizde bu anahtar kelimeleri kullanmalıyız. Bundan sonrası ise sizin yazınızda bitiyor. Yazılarda bulduğunuz anahtar kelimeleri tek tek Google Adword anahtar kelime bulucu üzerinde inceleyerek aranma hacimlerini buluyoruz. Daha sonra elde ettiğiniz yüksek aranma hacmine sahip kelimeleri yazılarınızda ve alt resimlerinizde kullanıyorsunuz. Tüm bunların dışında forumlar, vikipedia, ekşi sözlük gibi siteleri de anahtar kelime seçimleri için faydalanabilirsiniz. Birde keyword.io, ubersuggest.io gibi analiz sitelerini de kullanabilirsiniz.
Sonuç olarak profesyonel şekilde alt yapısı hazırlanmış olan sitenizde seo ve anahtar kelime analizi ile üst sıralara çıkmanız oldukça mümkün. Ancak düzenlilik şartı ile bunu sağlayabilirsiniz. Eğer içeriklerinizi yayınlamada bir plan izlemiyorsanız işiniz zor. Şöyle ki bir hafta 10 yazı girip devam eden hafta içerik girmiyorsanız Google amca sizi pek sevmez. Kısa Google ilk sayfada çıkmak imkansız değil ancak bir sıkı çalışma gerektirmektedir.
Bu içeriğimi beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınız üzerinden paylaşabilirsiniz. Ayrıca güncel içeriklerimden haberdar olmak adına Instagram, Facebook ve Twitter sayfalarımdan beni takip edebilirsiniz.
Tum bu yontemleri ucuk ucretlerle seo diye yaptigini belirten cok kisi var. Ancak sizin verdiginiz bilgiler gercekten degerli ve ucretsiz:)
Birde bunu uygulama yontemiz ve yaptiginiz on numara. Verdiginiz hizmet icin tesekkur ederiz.
Biz teşekkür eder ve tekrar çalışmayı dileriz…