SEO Rakip Analizi Teknikleri

İnternet ortamı oldukça büyük bir pazar. Bu büyük pazarda ise müşteri kapmak ve rakiplerinizin önünde yer almanız gereklidir. Aksi durumda ayakta kalmanız oldukça zordur. Bu neden sektörel açıdan alternatifleriniz fazla ise SEO rakip analizi yaptırmanız gereklidir. Rakip analizi size temel olarak sektörünüzde ön sıralara geçmek için rakiplerinizi tanımanızı sağlar. Mesela zirvede olan bir rakibinizin güçlü yanları veya varsa zayıf yanları vb. birçok konu hakkında bilgi edinebilirsiniz. Tüm bu bilgileri ise geliştirip kendi firmanıza uygulayabilir ve zirvedeki yerinizi alabilirsiniz. Özellikle SEO açısından başarı elde etmeniz sadece sitenize ziyaretçi sayısını arttırmanız olarak yansımaz. En önemlisi ise reklam giderlerinizin azalmasını sağlar. Rakibiniz Google Ads reklamı ile üstlere çıkmaya çalışırken oldukça yüksek meblalar harcar ve siz o parayı daha farklı yönlerinizi geliştirmek için kullanabilirsiniz. Şimdi adım adım SEO rakip analizi nasıl yapılır göz atalım.

SEO Rakip Analizi İçin Hazırlık

Rakip analizi yapmak oldukça zaman alan bir iş olsa bile bazı ücretli veya ücretsiz yazılımlar, analiz siteleri ile işimiz bir nebze kolay olmaktadır. Öncelikle belirtmeliyim ki bütçenizin durumu iyi ise kesinlikle profesyonel bir uzmana bu işi yaptırmalısınız. Böylece daha iyi sonuçlar, yorumlar ve yönlendirmeler alabilirsiniz.

Genel olarak SEO rakip analizi için Ahrefs, Sem Rush, Similar Web vb. gibi ücretli analiz araçlarından yararlanılır. Bunların ücreti size yüksek geliyorsa forum sitelerinde veya Facebook gruplarında on beş lira ile elli lira arasında analiz hizmeti sunan kişilere yaptırabilirsiniz. Bu fiyatlara genel olarak yorum yapılmaz ve size sadece sonuçlar çıktığı halde sunulur. Üstelik yorum yapılsa bile ne kadar sağlam olduğu tartışılır. Sonuçları değerlendirmek adına kendinize rakip analizi sonuç şablosu hazırmalısınız. Şablon içerisinde ise rakip sitelerin analizleri, aldıkları backlinkler, büyüme oranları, blog içerikleri varsa durumu, kaç tane alan adı kullandıkları, en iyi sayfaları, en iyi anahtar kelimeleri, en çok bağlantı aldıkları siteler, reklam çalışmaları varsa kullandıkları anahtar kelimeleri vb. yorumlaya açık bilgileri içermesi gereklidir. Daha sonrasında ise geriye elde edilen verilerin yorumlanması ve yapılacak aksiyonların belirlenmesi kalacaktır.

Rakiplerinizi İyi Tanıyın

En basit haliyle Google üzerinde sektörel bir arama yaptığınız zaman karşınıza çıkan rakiplerinizi iyi tanımanız gereklidir. Bunun için öncelikle kendinizi müşteri adaylarının yerine koymanız gereklidir. Yani siz bir müşteri adayı olsanız verdiğiniz hizmeti veya sattığınız ürünleri internette nasıl arardınız? Bu sorunun cevabını vermeniz gereklidir. Bunları belirleme konusunda ise Ahrefs aracı kullanılmaktadır.

Ahrefs sistemine girdiğiniz zaman Keywords Explorer kısmına gidin. Anahtar kelimeleri girip analiz yaptığımız zaman karşımıza çıkan sayfada Also Rank For kısmı bizim için yorumlama kısmı olacaktır. Bu kısımda elde ettiğiniz en etkin anahtar kelimeleri ayrıca not etmelisiniz. Daha sonra belirlediğiniz bu kelimelerde ilk sırada hangi rakiplerin olduğunu gözlemlemeniz gereklidir. Bunun için de yine aynı analiz aracımızda SERP Overview kısmına göz atmanız gereklidir. Bunun için size rakip olan bütün siteleri dikkate almalısınız. Çünkü bazen ticari olmasa bile sizden önde çıkan siteler de olabilir. Bu nedenle sadece ticari gözle değil web sitesi olarak ayrıca düşünmemiz ve onları da hesaba katmanız gereklidir.

Rakip Analizinde Alan Adlarının Değerlendirmesi

SEO rakip analizi için alan adları önemlidir. Bu nedenle rakiplerinizin domainlerine bazı parametleri dikkate alarak bakmalısınız. Bu parametreler ise:

  • Domain Otoritesi,
  • Ortalama Aranma Trafiği,
  • Ahrefs Sonucuna Göre Sıralaması,
  • Hangi Domainler Kaynak Olarak Göstermiş,

temel olarak bu noktalara bakmanız gereklidir. Kabaca açıklamak istersek alan adı otoritesi ne kadar yüksek ise o site o kadar güçlüdür diyebiliriz. Diğer taraftan ise ortalama aranma trafiği de o sitenin ne kadar otoriter olduğunu gösterir. Ahrefs sısralaması genel olarak domain otoritesi ile benzer sonuç verir ancak farklı bir araç olduğunu unutmamak gereklidir. Bu nedenle her duruma hazırlıklı olmak adına bu değere de dikkat edilmesi gereklidir. Elde ettiğimiz bu veriler ise bize yapacağımız SEO rakip analizi için giriş bilgileri sunacaktır. Yani sadece bu veriler ile aksiyon almanız doğru olmayacaktır.

Rakiplerinizin Link Durumunu Değerlendirin
Rakiplerinizin Link Durumunu Değerlendirin

Rakiplerinizin Link Durumunu Değerlendirin

SEO’nun temeli bildiğiniz gibi link inşaasına dayanır. Bu nedenle rakip analizinde oldukça önemli bir parametredir. Özellikle rakip sitelerin nerelerden ne çeşit link aldığını bilmek kendi sitemizi geliştirmek için önemlidir. Bu analiz yapmak için Ahrefs aracından yararlanabilirsiniz.

Özellikle rakibinizin hangi zaman aralığında nereden ne çeşit link aldığını öğrenmek oldukça işinize yarayacaktır. Bu değerli bağlantıları ayırt ederek en popüler olanlarından sitenize siz de link verebilirsiniz. Özellikle kaynak linkler kaynak gösterilen bağlantılar şeklinde geliyor ise demek ki rakibinizin link oluşturma çalışmalarında başarılı olduğunu ve yükselen bir profil izlediğini düşünebilirsiniz. Elde edilen tüm bilgileri en ince ayrıntısına kadar belirleyip hazırladığınız şablon üzerine SEO rakip analizi yorumlaması için not almalısınız.

Rakip Sitelerin Zayıf Linklerini Belirleyin

Rakip sitelere verilen bağlantıların hepsi düzgün çalışmayacaktır. Bu tarz bağlantılara ise çöp linkler diyebiliriz. Bu çeşit linkleri belirleme işleminde ise Site Explorer analiz aracını kullanabilirsiniz. Buradan elde edeceğiniz verilerin ne kadar sektörünüz ile alakalı olduğu önemlidir. Bu durumda bu linklerin neden bozuk olduğunu belirlemeniz iyi olacak. Ben genel olarak bu tarz bir durumda öncelikle sitenin neden bu rakibe link verdiğiniz inceler ve sonrasında aynı konuda bir içerik hazırlarım. Daha sonrasında ise link veren site ile iletişime geçerek güncel ve aktif linki iletirim. Bu durumda site sahibi ya verdiği bozuk linki siler veya sizin linkiniz ile değiştirir. Elbette çoğu site sahibi bunun için sizden ücret talep edebilir. Bu durum ise oldukça normaldir. Elde ettiğiniz bu analizleri yine hazırladığınız şablona kayıt edin ve diğer adıma geçin.

Organik Anahtar Kelimeler Kalıcı ve Alakalı Trafik Sağlar

Organik anahtar kelimelerde başarılı olmanız size reklam masraflarının azalmasını sağlar elbette ancak en önemli etkisi alakalı ve kalıcı tarfik sağlamasıdır. Bir düşünün bir başka rakibiniz bir anahtar kelime üzerine binlerce lira harcarken siz o anahtar kelime de organik olarak çıkıyorsunuz. Kulağa hoş geliyor değil mi? Bu analiz için Ahrefs ve SemRush analiz araçlarını kullanabilirsiniz. Bu araçları kullanarak en fazla hit gönderen bağlantıların hangi ülkeden geldiğini de görebilirsiniz. Bu sonuçlardan size uygun olan ülke seçimi ile sağlıklı şekilde analiz yapabilirsiniz.

Bu noktada ise dikkat edilmesi gereken tescilli kelimeleri hariç tutulmasıdır. Çünkü bunlar size sorun çıkartabilir. Bu ayrımı sağlamak içinde Exclude seçeneği işinizi görecektir. Temel olarak verilen en iyi on adet organik anahtar kelimeleri belirlemeniz başlangıç için yeterli olacaktır. Ayrıca çıkan sitelerin sonuçlarını tek tek değerlendirmeniz de daha fazla ayrıntı yakalamanızı sağlayacaktır.

Rakip Sitelerde İçerik Boşluklarını Belirleyin

Bazı kelimeler vardır ki sizin o kelimelerde sıralama almanız mümkün görünmez. Bu durumda ise alternatif ve sizi o sıraya taşıyacak kelimeleri bulmamız gerekir. Bu noktada ise yardımımıza Ahrefs Content Gap hizmeti yetişmektedir. Bu hizmete ulaştığınız zaman kendi sitenizi ve rakip siteyi karşılaştırarak alternatif anahtar kelimeleri belirleyebilirsiniz.

Yapılan analiz sonucunda elinizde binlerce kelime oluşmuş olabilir. Bunların hepsini dikkate almak ne yazık ki mümkün değildir. Bu duruma çözüm yine aynı araçta bulunmaktadır. Hemen filtre ayarları ile Volume kısmını 500-Max şeklinde ve KD kısmını da Min-20 şeklinde ayarlamanız yeterli olacaktır. Bu işlemden sonra elde edeceğiniz sonuç oldukça hedeflenebilir bir liste sağlayacaktır.

SEO Rakip Analizi İçin Popüler Sayfaları Belirleyin

SEO Rakip analizi için karşı tarafın hangi içeriklerinin popüler olduğunu bilmek önemlidir. En basit mantıkla bu içeriklere benzer ve hatta daha çok güçlendirilmiş güncel içerikler sunabilirsiniz. Sadece bu işlem bile sitenize artı puan kazandırır. Elbette bunun için Site Explorer benzeri bir analiz aracı kullanmanız gereklidir. Detaylı rakip analizine ulaşmak için analiz sayfasında site adresini yazıp çıkan kısımda Organic search > Pages > Best By Links yolunu takip etmeniz yeterlidir.

Bu analiz sonucuna göre hedeflediğiniz en popüler içeriği belirleyin. Bu içeriklere benzer ancak daha güncel halini detaylı şekilde yazmalısınız. Rakibinize link veren sitelerden mümkünse siz de bu içeriklerinize link almalısınız. Hatta etkileşimi arttıran içerikler ile rakiplerinizden daha çok önde olma fırsatı yakalayabilirsiniz.

En Değerli PPC Kelimelerini Bulun

Eğer rakibiniz bir reklam yatırımı yapıyorsa bu kelimeleri bilmek size artı puan sağlar. Çünkü bu kelimelere para yatırılması demek onların değerli olduğu anlamına gelebilir. Bu kelimeleri belirlemek için Ahrefs ve SemRush analiz araçlarını kullanabilirsiniz. Elbette her para yatırılan anahtar kelime değerlidir anlamı çıkarılmaz. Bunu kesin olarak belirlemek adına belirlenen anahtar kelimelerin geri dönüşüm değerlerine bakılmalıdır. Geri dönüşüm değeri yüksek olan kelimeler belirlenerek doğru şekilde bir çalışma yapabilirsiniz. Aksi durumda sırf popüler diye geri dönüşümü dikkate almadan yapacağınız çalışma çöp olmaktan öteye gidemez.

Aynı şekilde en popüler başlıkları ve metaları belirlemekte mümkündür. Bu noktada yapılması gereken reklam yatırımı yapılan kısımların gerçekten iyi dönüşüm sağladığından emin olmaktır. Popüler reklam başlıklarını veya metalarını tespit ettikten sonra benzerlerini oluşturarak siz de sitenize yararlı ve odaklı trafik sağlayabilirsiniz.

SEO Rakip Analizi Yaptık Diyelim Peki Ya Sonra!

Tüm bu analizler sonucunda öncelikle anında rakibinizi geride bırakamayacağınızı bilin. Neden derseniz muhtemelen aynı derecede rakibiniz de çalışmalar yapmaktadır. Eğer bütçeniz varsa bir ajans ile çalışmanızı öneririm. Genel olarak büyük rakipler bir ajans ile çalışıyor veya kendi ekibini oluşturuyor. Bu durumlardan hangisi size daha uygun geliyorsa o yönde ilerlemeniz önemlidir. Ancak bu analizler ışında doğru şekilde içerikler oluşturup yararlı bir dijital pazarlama çalışması ortaya koymanız mümkündür.

Bu yazımda sizlere “SEO rakip analizi nasıl yapılır?” sorusunun cevabını verdim. İçeriğimi beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınız üzerinden paylaşabilirsiniz. Bununla beraber güncel içeriklerimden haberdar olmak adına Instagram, Facebook ve Twitter hesaplarımdan beni takip edebilirsiniz.

Sende Yorum Yap!

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.