SEO Uyumlu Makale Yazımı

Yazacağınız bir makalenin Google sıralamasında sitenize etkisi oldukça fazladır. Bu nedenle SEO uyumlu makale yazımı oldukça önemlidir. Bu yazımı uygulayarak yazacağınız içerikler ile siteniz iyi noktalara gelecektir. Bu nedenle dikkatli şekilde ve sindire sindire yazdıklarımı okumanızda yarar var.

Bilinen bir gerçek Google’da üst sıralara çıkmanın sırrı SEO uyumunuz ile doğru orantılıdır. Dolasıyla sitenizin içeriğinin de SEO uyumlu olması kalıcı olarak üst sıralara çıkmanızda önemlidir. Size bu yazımda aktaracağım bilgiler benim de kullandığım metotları içermektedir. Fazla uzatmadan hemen başlayalım.

SEO Uyumlu Makale İçin Anahtar Kelime Analizi

SEO uyumlu makale için öncelikle kelime analizi yapmalıyız. Yazacağımız makale hangi sektör ile alakalı olursa olsun önceliğimiz iyi bir analiz olmalı. Anahtar kelime analizi için kullanabileceğimiz bir çok araç bulabiliriz. Bunların bazıları ücretli ve bazıları ise ücretsiz olarak hizmet vermekte. Bu yazımda ise benim en çok kullandığım araçları vereceğim. Hemen başlayalım.

SEO Uyumlu Makale İçin Keyword Tool Kullanımı

Bu araç aynen Google gibi çalışıyor diyebilirim. Şöyle ki, Google’da bir arama yaptığımızda Google onu tamamlayarak bize sorar değil mi? Aynen bu şekilde Keyword Tool çalışmakta. Farkı ise Google’dan daha fazla ve arama durumuna göre sıralayarak bize sunması.

Bu yazım üzerinden anlatayım. Yazımın konusu “SEO uyumlu makale nasıl yazılır?” ve bu nedenle odak noktam ya “SEO uyumlu içerik” veya “SEO uyumlu makale” olacak. Ancak hangisini yapmam gerektiğini Keyword Tool bana söyleyecek.

Keyword Tool sitesine girdiğimde aşağıdaki gibi bir ekran karşıma çıktı.

Keyword Tool Giriş Ekranı
Keyword Tool Giriş Ekranı

Çıkan sayfadaki arama kısmına “seo uyumlu” yazdım. Buradaki amacın ise SEO uyumlu makale mi? yoksa SEO uyumlu içerik mi? olmalı bunu görmemdir. Sonuç ise aşağıda görüldüğü gibi.

Keyword Tool Sonuç Ekranı
Keyword Tool Sonuç Ekranı

Sonuç ekranında görüldüğü gibi yazım başlığı “SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır” şeklinde oldu. Odak noktamı ise “seo uyumlu makale” olarak belirledim. Buradaki püf nokta ise listemizde bulunan diğer kelimeleri bir yere not edin ve ise yazı içeriğinde geçirin. Tabi ki sırf geçsin diye kullanmayın. Yazı bütünlüğünü bozmadan kullanmanız önemlidir.

SEO Uyumlu Makale İçin Google Ads Kullanımı

Bildiğiniz gibi Google Adwords, Google’nin reklam verme aracıdır. Diyebilirsiniz ne alaka? Alakamız aslında Adwords sisteminin sunduğu anahtar kelime planlayıcısı ile. Bu araç bize anahtar kelimelerimizin aranma hacmini sunar. Bu sayede yazımızın yazmaya değer olup olmadığını görebiliriz.

Kullanımı ise gayet basit.Öncelikle bir Google hesabımız olmalı. Bildiğiniz gibi Google ürünlerinin hepsini bir hesapla kullanabiliyoruz. Giriş için adwords.google.com.tr adresine tıklıyoruz. Karşımıza aşağıdaki sayfa çıkıyor.

Google Adwords
Google Adwords

Sayfanın üst kısmındaki “oturum aç” yere tıklayın ve oturumunuzu açın. Oturumu açtıktan sonra karşımıza aşağıdaki sayfa çıkıyor.

Google Adwords Anahtar Kelime Planlayıcı
Google Ads Anahtar Kelime Planlayıcı

Resimde işaretlediğim gibi “Anahtar Kelime Planlayıcı” kısmına tıklıyoruz. Daha sonra karşımızdaki sayfamızda “arama hacimlerini ve trendlerini alın” kısmına tıklayın. Daha sonra ise kelime öbeğini girin. Mesela “SEO uyumlu makale” benim kelime öbeğim olsun. Sonuç aşağıdaki gibi olacak.

Google Adwords Anahtar Kelime Analiz Sonuçları
Google Adwords Anahtar Kelime Analiz Sonuçları

Dilerseniz sonuçları size grafik olarak sunuyor.

Kişisel Analiziniz

Bu kısım sizin tamamen empati yeteneğiniz ile alakalı. Şöyle ki bir düşünün neden bu yazımız okuyorsunuz? Demek ki siz SEO uyumlu bir makale yazmak istiyorsunuz. Peki SEO uyumlu makale sizin için neden önemli? Arama motorlarından yani özellikle Google’da üst sıralara çıkmak için değil mi? O zaman bu konu ile ilgili anahtar kelimelerimizi bu yazımda geçirmeliyim ki faydası olsun… İşte bu mantık gibi yazdığınız yazıyı kim neden arıyor gibi püf noktaların cevaplarını vererek kendi analizinizi yapabilirsiniz.

SEO Uyumlu İçerik Başlığı ve Açıklaması

Öncelikle yazacağımız bir makalede iki önemli başlık kısmı olduğunu bilelim. Peki nedir bunlar?

Meta Başlığı : Arama motorları tarafından görülen başlık.

Yazı Başlığı : Sitenizde görülen başlık.

Bu iki başlığın farkı yukarıda belirttiğim gibidir. Birini arama motorlarının gönderdiği robotlar görürken diğerini sitenize giren ziyaretçiler görmektedir. Bilinmesi gereken bir diğer önemli nokta, eğer siz meta başlığı belirtmediyseniz sistem otomatik olarak yazınızın başlığını meta başlığı olarak da kabul edecektir.

En çok yapılan hata ise meta başlığı ve uzantının farklı olması veya anahtar kelime ile meta kısmının alakası olmamasıdır.

Aşağıda sıraladığım kısa kurallar yazınız için hayati önem taşımaktadır.

  • Meta başlığı kısmında anahtar kelimeniz en başta geçmeli,
  • Anahtar kelime yazının uzantısında da geçmeli,
  • Yazı başlığının uzunluğu 50 – 70 karakter yani harf olması idealdir,
  • Konu başlıkları (heading) kısımlarında <h1> başlık <h1> gibi header tags kullanılmalı ve sırasına dikkat edilmeli. Aşağıdaki resimden ayarlama yeri görülmektedir.
  • <h1> kısmı ile başlayanlardan sonra gelen alt başlık ise <h2> <h3> diye devam edilmelidir.
SEO Uyumlu Makale İçin Hader Tags Kullanımı
Header Tags Kullanımı

Yukarıda kırmızı ile işaretlediğim kısımdan başlık 1, başlık 2… denilen kısımda <h1> : başlık 1, <h2> başlık: 2 … şeklinde ifade edilmiştir. Bu kısımdan hangisini kullanmanız gerekiyorsa onu ayarlamanız yeterlidir.

SEO Uyumlu Makale İçin Yoast SEO Kullanımı
SEO Uyumlu Makale İçin Yoast SEO Kullanımı

Ayrıca içerik düzenlemesine yardımcı olabilecek eklentilerde mevcuttur. Örneğim benim kullandığım Yoast SEO eklentisini kullanmanızı öneririm. İçerik giriş kısmının altında size sunduğunu başlıkları yerine getirerek muhteşem bir içerik elde edebilirsiniz. Yukarıdaki gibi yeşil olan kısımlar gerekli olan kısımları yerine getirdiğinizi size söyleyecektir.

Yazınızın URL Yapısı

URL yapısı SEO açısından oldukça önemlidir. URL yapısın sadece site ismi ve konu başlığı olmalıdır.

Yanlış Kullanım : siteniz.com/2017/konu-basligi

Doğru Kullanım : siteniz.com/konu-basligi

Bunun dışında sitenizde belirttiğiniz içerik başlığı wordpress tarafından otomatik olarak uzantı olarak ayarlanır. Ancak bu her zaman istenilen bir durum değildir. Genel olarak meta başlığı ve uzantı kısmının aynı olması SEO açısından daha iyi sonuç verdiğini gözlemledim. Bu nedenle size kesinlikle bir meta başlığı girmenizi ve bu url yapınızı da girdiğiniz meta başlığına uyarlamanızı öneririm.

Resim Alt Tagları

Aslında saydığım bu başlıkların hepsini yukarıda belirttiğim SEO eklentisi sizlere sunmaktadır. Her yazınızda en az bir resim olmalı. Öncelikle resimlerin isimlerini konu ile alakalı olacak şekilde sitenize yüklemeden önce düzenleyin. Örneğin yukarıdaki Yoast SEO bilgi kısmını göstermek için aldığım resmin adı Yoast SEO Kullanımı şeklinde düzenledim. Bu şekilde sizde resimlerinizi konu ile alakalı olacak şekilde girmelisiniz. Bu şekilde giriş yaptığınızda Google robotları sitenizi daha iyi okuyacak ve resmin o konu ile alakalı olduğunu anlayacaktır.

Link Vermek

Yazı içeriğinizde link vermek önemlidir. Ancak bununda kabul edilebilir bir sınırı olduğunu bilin. Ben yazılarımda en fazla iki link kullanırım ve SEO açısından da uygun olan budur. Linklerden biri site dışına giderken diğer link alakalı bir konu gibi site içine verilmelidir. Yani diğer yazılarını ile köprü kurmalısınız. Ayrıca dikkat edilmesi gereken bir diğer öneli husus ise linklerinizi ayarlarken ikinci yeni bir sekme olarak açılmasını seçmelisiniz. Aşağıdaki resimde gösterdiğim gibi seçim yapınız.

SEO Uyumlu Makale İçin Anchor Link Kullanımı
SEO Uyumlu Makale İçin Anchor Link Kullanımı

Yukarıda turuncu okla gösterdiğim kısmı işaretleyin ve bağlantının yeni sekmede açılacağını onaylayın. Bu sayede ziyaretçi linke tıkladığı zaman sitenizden ayrılmayacak ve sitenizde kalma süresi diğer link verme metoduna göre fazla olmuş olacaktır. Yazımı beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz. Ayrıca beni Facebook, Twitter ve Instagram hesaplarımdan takip edebilirsiniz.

2 Comments

Sende Yorum Yap!

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.