WordPress 4.8 Yenilikleri

Geçtiğimiz ay WordPress 4.8 sürümü yayınlandı. Peki yeni sürüm WordPress 4.8 yeniliklerine hiç göz attınız mı? Sizin yerinize geçte olsa ben inceleme yaptım ve size aşağıda detaylı şekilde sunuyorum.

Öncelikle eğer hale sitenizi WordPress 4.8 sürümüne yükseltmediyseniz öncelikle yedek almanızı tavsiye ederim. Eğer yedek alma konusunda bilginiz yoksa veya yeniden hatırlamak isterseniz buradan ulaşacağınız yazım size yardımcı olacaktır. Bu küçük hatırlatmayı yaptıktan sonra şimdi bakalım WordPress 4.8 sürümü bizlere yeni olarak neler sunmuş.

WordPress 4.8 Resimler İçin Widget

Wordpress Resim Ekleme
WordPress Resim Ekleme

Uzun süredir WordPress kullananlar resimlerin nasıl eklendiğini bilirler. Burada resim eklemeden kastım sitenizin sağına soluna banner tarzında gibi düşünün. Önceleri bir banner eklemek için kod eklemesi yapmanız gerekiyordu. Ancak bu son sürüm ile gelen resim widget işleri daha kolay hale getirecek. WordPress kullanıcıları uzun süredir bu yeniliği bekliyordu zaten. Nasip bu sürümeymiş. Kullanımı kolay bu bileşeni, bileşenler kısmında bulabilirsiniz. Resim ekle yazan bileşen üzerine tıklayın ve sürükleyerek dilediğiniz yere bırakın ve yandaki gibi belirttiğim yere tıklayın. Sizde Türkçe yazıyorsa aynı mantıkla çözebilirsiniz.

Ses Dosyanızı Yüklemek İçin Widget

Audio Ekleme
Audio Ekleme

Bunlar belki geç kalınmış özellikler ancak geçte olsa gelmesi güzel. Ses doyası yüklemek için kodlama yapmamız gerekirdi. Şimdi son gelen sürüm ile kolaylık sağlanmış. Aynen resim ekleme gibi bileşenler kısmından ulaşabilirsiniz. HTML 5 formatındaki WordPress ses çalar  MP3, Wav ve OGG formatlarını desteklemektedir. Ses dosyanızı yüklemek için sağ taraftaki resimde gösterdiğim şekilde ses dosyanızı seçip kayıt et demeniz yeterli. Yakın sürümlerde belki desteklediği ses formatları artabilir. Tabi ki bu benim düşüncem.

Resmi olarak böyle bir açıklama olmadığını hatırlatayım.

Video Dosyanızı Yüklemek İçin Widget

Video Ekleme
Video Ekleme

Aynen resim widgeti gibi yeni gelen video widgeti işlerini daha kolay hale getirebilir. Aynı şeklide sol tarafta gösterdiğim gibi videonuzu eklemeniz mümkün. Burada size ufak bir hatırlatma yapmak isterim. Sitenize kesinlikle video tarzı elementler yüklemeyin. Bu sitenizin başta yavaşlamasına ve genel olarak SEO‘dan olumsuz etkilenmesine neden olur. Videolarınız için çeşitli ücretsiz barındırıcıları kullanmanızı öneriri. Bunların en çok bilinenleri YouTube, Vimeo, İzlesene, Dailymotion gibi siteleri kullanabilirsiniz. Ayrıca bu sistemlere yüklediğiniz videoların açıklama kısmına sitenizin konu ile alakalı linklerinizi eklemeniz SEO açısından iyi olacak ve size trafik sağlayacaktır.

Wordpress 4.8’de Metin Widget’ine Görsel Düzenleyici Eklenmiş

Yazi Widget'inde Görsel Editör
Yazi Widget’inde Görsel Editör

Önceki sürümlerde metin widgeti oldukça basitti. Görsel eklemeniz için HTML ile uğraşmanız gerekirdi. Son gelen sürüm ile bu konuda aşılmış. Metin Widget’inde  görsel alanı için bileşenler kısmından bir metin alanı sürekleyip dilediğiniz yere bırakın. Aynen sağ taraftaki resimde olduğu gibi açılan kısımda görsel bölümünü göreceksiniz. Ayrıca bağlantı yapabilme olanağı da sunulmaktadır.

Sağ tarafta görüldüğü gibi turuncu halka içindeki kısım görsel düzenleme kısmıdır. Bu alana tıklayıp görsel ekleyebilir ve bu görseli diğer sitelere veya site içi bir sayfaya bağlayabilirsiniz.

WordPress 4.8 Etkinlik Alanı

Etkinlik alanı WordPress panelinize girdiğinizde başlangıç kısmında görülmektedir. Bu alanda çevrenizde olan WordPress etkinliklerini takip edebilir hatta dilerseniz sizde bir etkinlik oluşturabilirsiniz. Bu kısmın en güzel yönü kendi IP numaranızı dikkate alır ve size göre etkinlikleri sunar. Tabi ki VPN kullanıyorsanız durum ona göre değişecektir. Bunu bilmenizde yarar var. Ayrıca sizin dışınızda site kullanıcıları veya editörleri varsa oldukça keyif verici bir panel olacağı kaçınılmaz olacaktır.

Son olarak olur da dünyanın diğer ülkelerinde ne gibi etkinlikler var diyebilirsiniz. Bu durumda konumunuzu manuel olarak değiştirip bu etkinliklerden haberdar olabilme şansınızın olduğunu da bilin.

Genel WordPress kullanıcıları için dikkat çekici özellikleri sizlere sıraladım. Bunun yanında editör API’sında değişiklikler, ekrana göre ayarlanabilen kenar çubukları genişliği ve etiket bulutunda çeşitli düzenlemelerinde yapıldığını bilin. Sizinde dikkatinizi çeken bir özellik varsa yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

Ayrıca yazımı yararlı bulduysanız dostlarınız ile paylaşabilirsiniz. Diğer taraftan hala WordPress.com hizmeti kullanıyorsanız veya sizin söz sahibi olduğunuz bir siteniz olsun isterseniz WordPress site paketleri önerilerime göz atmanızı öneririm.

Sende Yorum Yap!

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.