WordPress Çoklu Dil Eklentisi

Kişisel olarak veya firmanız için wordpress blog kurmak istediğiniz ancak değişik dillerde hizmet vermek istediğinizi düşünün. Bunun için wordpress çoklu dil eklentisi kullanabiliriz. Ancak öncelikle wordpress site kurmak hakkında bilginiz yoksa blog nasıl açılır konulu yazımı okumalısın. Yazıma buradan ulaşabilirsin.

WordPress her zaman dediğim gibi bir eklenti ile istediğinizi yapabilirsiniz. Bu yazımda size “wordpress siteyi ingilizce yapmak” yada “wordpress iki dilli site yapmak” isteyenlere rehber niteliğinde oldu. Bu yazımı uygulayarak sizde “wordpress dil çevirisi eklentisi” kurup kullanabilirsiniz.

WordPress Çoklu Dil Ekleme: Polylang Eklentisi ile

WordPress Polylang kullanımı için öncelikle eklentiyi sitenize yüklemelisiniz. Bunun için WordPress arayüzüne girin ve sol menüdeki eklentiler kısmına tıklayın. Daha sonra üst kısımda “yeni ekle” seçeneğine tıklayıp WordPress çoklu dil eklentisini ekleyin.

Polylang eklentisi yönetim panelini açtığınız zaman karışınıza dil ve cümle çevirisi kısmı, ayarlar ve lingotek sekmeleri görülecektir. Aşağıdaki gibi sayfanın üst kısımdaki kısımda göreceksiniz.

Polylang Kullanimi
Polylang Kullanımı

PolyLang Çoklu Dil Eklenti Ayarları: Dil Sekmesi

Bu kısımda siteniz için istediğiniz dil seçeneklerini ayarlayabilirsiniz. Polylang dil eklentisi size Almanca, İngilizce, Türkçe, İspanyolca vb. yüzün üzerinde dil desteği sunuyor. Bu menüde bulunan ayarları inceleyecek olursak:

Dil Seç: Bu kısımda istediğiniz dili seçmenizi sağlar.

Tam İsim: Burayada eklediğiniz dil ne ise onun tanımıdır. Yani “İtalyanca” eklediyseniz “İtalyanca” yazabilirsiniz.

Bölge Kodu: Eklemek istediğiniz dilin ülke kodunu temsiil eden kısımdır.

Dil Kodu: Bu kısımda ise eklenen dilin URL yapısını temsil eder. Yani Türkçe dil eklediğinizi düşünürsek “tr” yazın. Bu şekilde URL yapısına eklenecektir.

Yazma Yönü: Farklı bir alfabe kullanacaksanız yani ters yönden yazılan mesela “Arapça” gibi… Bu durumda ayarlamaları bu sekmeden yapabilirsiniz.

Sıralama Kısmı: Bu alanda ise eklediğiniz dillerin sitenizdeki sıralamasını ayarlayabilirsiniz.

PolyLang Çoklu Dil Eklenti Ayarları: Ayarlar Sekmesi

Hani derler ya “… sizi vezirde eder rezil de eder.” İşte ayarlar kısmı tamda buna karşılık gelmekte.

UYARI: Bu kısımda yapılacak bir hata sitenizin durumunu kötü şekilde etkileyebilir. Bu nedenle ayarlar kısmı üzerinde çalışırken dikkatli olmasınız.

Sitenize iki dil eklediğinizi düşünün. Yukarıdaki kısımda “Dil Kodu” kısmında bahsetmiştim. Bu kısımda yazdığımız “tr” veya “eng” gibi kodlar URL uzantısına eklenecek demiştim. Mesela siteadi.com/yazi-konusu şeklinde olan URL yapısı PolyLang Çoklu Dil Eklentisi eklendikten sonra yeni URL yapısı siteadi.com/tr/yazi-konusu şeklinde olacaktır. URL uzantısı bu şekilde değiştiği için ve indeks olarak eski URL yapısı olduğundan site sayfası 404 hatası verecektir. Bunun ne zararı var diyebilirsiniz. Ancak sorun şu ki Google amca bu şekilde bir 404 hatası artması görülen siteyi cezalandırabilir. Sonuç ise tüm arama sonuçlarından silinmeniz olacaktır. Bu durumda ise emekleriniz boşa gitmiş olur.

URL uzantıları SEO ve doğallık açısından önemlidir. Bu nedenle bu dil kodları uzantıda görünmese daha iyi sonuç verir. Yukarıda bahsettiğim bu sorunu yaşamamak adına fazla zaman kaybetmeden hemen ayarlamaya başlamalısınız. Bunu ayarlamak için PolyLang Çoklu Dil Eklentisi ayarlar bölüme gelin. Bu kısımda karşınıza alttaki resimde görüldüğü gibi bir sayfa çıkacaktır.

Wordpress Çoklu Dil Ekleme
WordPress Çoklu Dil Ekleme

PolyLang WordPress Çoklu Dil Eklentisi Ayarlar

Bu kısımda karşımızdaki üç seçenek önemli. Neymiş bunlar bakalım:

  • Dil belirtecini gizle seçeneği,
  • Anlaşılır kalıcı bağlantıları kaldırma,
  • Dil içerik üzerinden ayarlanır.

Yukarıda saydığım seçenekleri resimdeki işaretleyin. Aktif etmeyide unutmayın. Aktif olduktan sonra URL kısmındaki “tr”, “eng” gibi uzantılar URL adresinden kaldırılacaktır. Bütün bu ayarlamaları yaptıktan sonra dile göre “anasayfa” değişmiş ve URL adresiniz SEO açısından uygun hale getirilmiş olacaktır. Örnek olsun diye sitemiz siteadi.com ve bu Türkçe için geçerli anasayfa ise ingilizce için anasayfamız siteadi.com/eng şeklinde olacaktır. Google dostu olması için gerekli olan ayarlama bu şekilde olmalıdır.

Şimdi anasayfa ayarını yaptık ancak ziyaretçiye bu dil nasıl sunulacak. Yani tarayıcıya göremi yoksa bizim ayarladığımı şeklidemi olacak şimdi buna göz atalım. Bu ayarlar için aşağıdaki sayfayı kullanacağız.

Wordpress Polylang Coklu Dil Eklentisi Ayarlari
WordPress Polylang Coklu Dil Eklentisi Ayarları

Bu sayfada bilmemiz gereken ve düzenlememiz gereken yerlere göz atalım.

Tarayıcı Dilini Algıla: Bu kısımı aktif yapmanız demek kullanıcının tarayıcı diline göre site dilini seçmesidir. İngilizce bir tarayıcı kullanan kişi sitenize girdiğinde sitenizde İngilizce dil varsa site, İngilizce olarak sunulacaktır.

Ortam: Buradaki ortam wordpress meüsündeki ortamla aynı anlamdadır. Bu kısım aktif olduğunda wordpress için ortam için dil ekelem seçeneği aktif olmuş olur.

Custom Post Types and Taxonomies: Diyelim ki farklı biçimlerde içeriklere sahipsiniz. Bu içerikler için farklı dillerde içerikler oluşturmak istiyorsunuz. Bunu yapabilmek için bu seçeneği aktif yapmanız yeterlidir.

Senkranizason: Sitenizin anadilinde olan bir yazınız için ve diğer seçtiğiniz dildeki bir içerik için belirli noktaların ortak olarak ayarlanmasını istiyorsanız bu seçeneği aktif etmeniz yeterli. Peki bu ortak noktalar ne olabilir derseniz, yazının yayım tarihi, görsel gibi seçimler yapılabilir.

Bunlara ek olarak resimde olmayan tools seçeneği ise eklentinin sitenizden kaldırılması durumunda hostuuzda bulunan tüm bilgilerin silinmesini istiyorsanız bu seçeneği aktif olarak ayarlamanız yeterlidir.

Bu kısma kadar olan yere gelmeniz işin büyük bölümünü bitirdiğinizi gösterir. Şimdi son kısımda ise seçtiğimiz dile ait yabancı içerikleri girmek olacaktır.

WordPress Yabancı Dilde İçerik Ekleme

Bu kısım eklenti kurulumundan sonra yazılar kısmında görülecektir. Normal şekilde içerik eklemek için açtığımız sayfayı açın ve resimdeki gibi siteniz için ayarladığınız dili sağ kısımdan ayarlayın.

WordPress Yabancı Dilde İçerik Ekleme
WordPress Yabancı Dilde İçerik Ekleme

Resimde kırmızı halka ile gösterdiğim alandan dil seçiminizi yapın ve bayrak yanındaki kalem şekline tıklayın. Açılan sayfada hazırladığını ve seçtiğiniz dil için gerekli olan içeriği ekleyin. Yani seçtiğiniz dil hangi dil ise bütün bu sayfadaki başlıklar, meta açıklamaları gibi hepsini o dilde giriyorsunuz. Kaç dil ayarlanmış ise hepsine bu yol ile içerik eklemelisiniz. Yani yukarıdaki tüm ayarlamaları yaptıktan sonra siteadi.com/içerik olan URL yapımız siteadi.com/yabancı içeriğin başlığı şeklinde olacaktır.

Kategorileri – Etiketleri Çoklu Dile Çevirme

Farkındayım biraz işler uzun gibi. Ancak bu işlemleri eklentiyi ilk yüklemede yaptığımızı unutmayalım. Daha sonrasında bu kadar uzun işlem yapmayacağız.

Şimdi ise kategori ve etiket kısımlarını dillere göre düzenlememiz gerekli. Bunu ayarlamak için WordPress arayüzüne giriyoruz ve dilediğiniz kategorilerde tek tek dil düzenlemesi yapıyorsunuz.

WordPress Menüleri Çoklu Dile Uyumlu Hale Getirme

Aynen yukarıdaki kategorileri nasıl dilediğimiz dil için çevirisini yaptıysak menüler içinde bu şekilde çeviri yapmamız gerekiyor. Bunun için WordPress arayüzüne girip menüler kısmından gerekli çevirileri yapmamız gereklidir.

Wordpress Çoklu Dil Seçeneklerini için Yan Panele Bayrakları Yerleştirme

Bu kısım ise WordPress polylang dil eklentisi dışında harici bir bileşendir. Bu bileşen ise sitenize farlı dil seçenekleri yerleştirmeye yarıyor. Daha net anlatım için bileşenin resmi üzerinden anlatacağım.

WordPress Çoklu Dil Değişim Ekranı Ayarları
WordPress Çoklu Dil Değişim Ekranı Ayarları

Şimdi resim üzerindekiler ne demek tek tek inceleyelim.

Açılır Menü Halinde Görüntüler: Bu seçeneği işaretli olursa ziyaretçiler sitenizdeki ekli dilleri sadece tıkladığında açılır menü olarak görebilirler.

Dil İsimlerini Görüntüler: Bu seçenek ise sitenizde bulunan dilleri isim olarak görülmesini sağlar.

Bayrakları Görüntüler: Bu seçenek ise adından da anlaşılacağı gibi sitenizdeki dillerin bayraklarının da görüntülenmesini sağlar.

Bağlantıyı Ön Sayfa Yapmak İçin Zorlar: Bu kısımda ise bir ziyaretçi herhangi bir dilde sitenizi ziyaret ettiği sırada farklı bir dile geçmesini sağlar. Ancak bu şuan bulunduğu sayfaya geçer. Eğer bu seçenek işaretli ise yeni seçtiği dil için ayarladığını ana sayfaya yönlendirilir. Yani bu kısmı işaretlemeyin ki kişi bulunduğu sayfanın seçtiği diline hemen ulaşabilsin.

Geçerli Olan Dili Sakla: Bu kısım ise ziyaretçinin sitenizi ziyaret ettiği dil seçeneğini dil menüsünde görülmemesini sağlar.

Hides Languages With No Translation: Bu seçeneğin aktif olması sitenizde olmayan dildeki içerik dillerini gizler. Örneğin bir dilde 5 farklı içerik var ise ve bu içeriklerin başka bir dilde olarak 5 çeviri olması gerekirken siz 4 içeriği çevirdiyseniz yapmadığınız 5. çeviri için dil seçeneği ziyaretçilere gösterilmez.

Tüm bu ayarlamalardan sonra Wordpres çoklu dil ekleme eklentisi kurulumu tamamlanmış olacaktır. Dilerseniz üncel içeriklerim için Instagram, Facebook ve Twitter hesaplarımı takip edebilirsiniz.

18 Comments

Sende Yorum Yap!

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.