WordPress sitenizde harici linkleri nofollow yapma küçük bir kod yardımı ile kolaydır. Bu kon hakkında sonradan bilginiz olsa ve yayınlanmış binlerce içeriğiniz ve linkleriniz olsa bu durumda nasıl nofollow linklere dönüştüreceksiniz! Bu yazımda size iki şekilde wordpress linkleri nofollow yapma hakkında bilgi vereceğim.
Arama motorları link verilen siteler için linkin verildiği yeri bir çeşit sinyal olarak algılar. Bu sinyalin önemi ise Google sıralmasına etkisinden gelmektedir. Diğer bir ifade ile bir siteye link verdiğiniz zaman siteniz adına o siteye kefil olmuş olursunuz. Bu aynı zamanda SEO açısından link verilen site için olumlu puan kazandırır. Bu duruma pagerank aktarımı adı da verilmektedir.
Sitenizden çıkan veya sitenize verilen linklerin bir ölçütü olmalıdır. Eğer ki sitenizden verdiğiniz linkler, sitenize dışarıdan gelen linklerden fazla ise düşüş yaşarsınız. SEO açısından bu istenmeyen bir durumdur. Bu durumu önlemek için iki yol var. Ya link vermeyeceksiniz ki bu hiç iyi olmaz yada dışarı verdiğiniz linklerinizi nofollow yapacaksınız. İşte en basit ve kesin çözüm olan wordpress linkler nofollow nasıl yapılır konusunu bu yazımda inceleyeceğiz.
Sitenizde nofollow kullanımı oldukça önemlidir. WordPress yapısı itibari ile verdiğiniz tüm linkleri dofollow olarak vermektedir. Bu çok iyi olmayan bir özelliktir. Eğer yukarıda da belirttiğim gibi link çıkışı dengesini sağlanmaz ise siteniz SEO açısından ciddi derecede düşüş yaşayacaktır. Tek tek link vermek için aşağıdaki örnek kodu kullanabilirsiniz.
<a href="http://LinkVereceginizSite.com" rel="nofollow">Bağlantı Yazınız</a>
Kodu kullanmak için öncelikle wordpress kullanıcı panelinize girip Yazılar >> Yeni Ekle yolunu takip edin. Bir kelime yazın ve metin kısmını açın. Bu kısımda gördüğünüz yazınız yukarıda verdiğim kod kısmında bağlantı yazınızı oluşturur. Sonrasında site ismini yazın ve görünüm sekmesine tıklayın. Sonuç olarak verdiğim kısa kodu kullanarak nofollow link çıkışını sağlamış olursunuz. Linklerin hangi şekilde çıkış yapması gerektiğine siz karar vereceksiniz. Bu kararınız sitenizin SEO durumuna artı yada eksi yönde etki edecektir.
Yukarıda verdiğim kodu kullanarak tek tek nofollow link çıkışı sağlayabilirsiniz. Ancak binlerce sayfanız varsa bu işi tek tek yapmak aşırı derece zaman ve emek kaybı olacaktır. Daha önce ki yazılarımda da belirttiğim gibi wordpress sisteminde bir eklenti ile sorunlarınıza çözüm bulabilirsiniz. Bu durumu aşmak içinde eklenti kullanacağız. Kuracağımız eklenti ile wordpress linkleri nofollow yapma yolunu öğreneceksiniz.
Bu yöntemi sitelerimde bende kullanıyorum. Özellikle çoklu kullanıcısı olan siteler bu eklentiyi kesinlikle kullanmalı. Nedeni ise kullanıcı çok oldukça kontrol etmek için harcadınız zaman ve emek artmaktadır. Bunun önüne geçmek için eklenti kurmak daha mantıklıdır.
Eklentimizin adı External Link öncelikle bu eklentiyi sitemize kurmak lazım. Bunun için wordpress sitenize giriş yapın. Giriş işleminden sonra Eklentiler >> Yeni Ekle yolunu takip edin. Daha sonrasında eklentimizin adını yazın ve kurulumu tamamlayın. Kurduğunuz eklentiyi aktif yapmayı unutmayın. Eklenti aktif olduktan sonra wordpress arayüzünde bulunan ayarlar kısmında External Link ibaresi görülecek. Eklenti ayarını yapmak için bu kısma tıklayın. Karşımıza aşağıdaki sayfa gelecektir.
Yukarıdaki sayfada bulunan sekmelerin ne olduğunu tek tek inceleyelim.
Apply Globally : Eğer bu seçeneği aktif ederseniz sitenizden verilen tüm linkler nofloow olacaktır. Yani ister yazı içerisinde olsun isterse sayfalarda olsun tüm linkleri kapsar.
Apply to Text Widgets : Bu kısım ise yukarıdaki özelliğe ek sitede bulunan yan sidebar yani bileşenler de nofolow olacaktır. Yani yazı içi, sayfa içi ve bileşenlerin tümünü bu seçeneği işaretleyerek nofollow yapabilirisiniz.
Treat Subdomain as Local : Alt alan adı kullanıyorsanız, alt alan adınızın nofollow link olmaması için bu kısmı aktif etmelisiniz. Aksi durumda blog.sitenizinadi.com gibi bir alt alan adını nofollow link olarak ayarlanacaktır.
Auto Convert Text URLs : Bu kısım www.siteadi.com şeklinde yazılmış olan metinleri link verilmese de otomatik olarak adrese verecektir.
Add No Follow : Bu kısım ise seçildiği zaman sitede bulunan tüm genel linkleri nofollow yapmış olursunuz.
Add Icons : Bu kısım ise link çıkışlarını farklı bir ikon ile gösterilmesini sağlar.
Open in New Windows : Bu kısmı kesinlikle işaretlemenizi tavsiye ederim. Böylece tüm linkler yeni bir sayfada açılacaktır. Bu sitenizin SEO durumu açısından önemlidir. Yeni sayfada açılan site incelenirken sizin siteniz açık kalmış olur ve böylece sitenizde harcanan zaman artmış olur.
Exclude HTML Code Blocks : <code> veya <pre> etiketleri içerisinde bulunan dışa verilen linklerinde nofollow olmasını istiyorsanız bu kısmı işaretleyin.
Domains to Exclude : Bu kısımda ise eklentinin geçerli olmamalısını istediğiniz alan adlarını baş kısımlarında http:// ve www olmadan yazınız. Yoksa boş bırakın yada kendi site adresinizi yazabilirsiniz.
Bu kısma kadar size wordpress linkleri nofollow yapma konusu hakkında bilgiler aktardım. Peki tüm linkler nofollow olduğunda dilediğiniz bir link nasıl dofollow yapacaksınız ? Merak etmeyin bununda çözümü mevcut.
Çözümü : Dofollow yapmak istediğiniz linkin bulunduğu sayfayı açın. Metin kısmına ulaşın ve linkin kodunun son kısmındaki > (kapatma tagı)’nın hemen önüne rel=”follow” etiketini ekleyin. Hepsi bu kadar. Yazımı beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz. Ayrıca beni Facebook, Twitter ve Instagram hesaplarımdan takip edebilirsiniz.