WordPress sitenize özel bir yazar profili sayfası eklemek istiyorsunuz ama nasıl olacak? Piyasada bulunan bir çok wordpress temasında yazarlar sayfasından sınırlı sayıda yazar bilgisi bulunmakta. Bu yazımda sizlere nasıl WordPress özel yazar profil sayfası ekleme işleminin yapılışını anlatacağım.
Her fırsatta söylediğim gibi WordPress sisteminde her sorununuz için bir eklenti mevcut. Bunun için wordpress özel yazar sayfası eklemek için ilk önerim eklenti yardımı ile olacaktır. WPUM adındaki eklentimizi öncelikle sitenize kurmanız gerekli. Bunun için sitenize girdiğinizde sol tarafta bulunan menüden eklentiler >> yeni eklenti seçeneklerine tıklayın. Daha sonra WP User Manager eklentisini bulun ve yükleyin. Aktif etme işlemini yaptığınız zaman kullanıcılar >> WPUM ayarları sayfasından ayarlarma yapabilirsiniz.
WPUM eklentisi aktif olduğu zaman otomatik olarak, özel giriş, özel kullanıcı kaydı, profil sayfaları ve şifremi unuttum kısımlarını oluşturacaktır. Bu eklentinin bir diğer özelliliği ise bir çok seçenek ile gelmesidir. Bu özellikleri iyice incelemelisiniz. Eğer içlerinde kullanmak istemediğiniz özellikler barındıranlar var ise kapatabilirsiniz.
Devamında ise kullanıcı profili ayarlarını yapmak için ‘Profiller’ seçeneğine gitmeniz gerekiyor.
Bu kısımda misafir yazar profil sayfasını etkinleştirebilirsiniz. Yani profil bilgilerini herkese açık şekilde olarak ayarlayabilirsiniz. Bununla beraber sitenizdeki üyelerin birbirlerinin profillerine bakmalarınada izin verebilirsiniz. Buna izin vermeyi istemezseniz üyeler sadece kendi profillerini göreceklerdir. Yukarıdaki resimdeki gibi seçmeniz yeterlidir. Ancak dilerseniz sitenize göre değişim yapablirsiniz. Yukarıdaki ayar sayfasının resminde belirttiğim gibi tüm değişikleri yaptıktan sonra kayıt etmeyi unutmayın. Aksi durumda yaptığınız değişikler işleme alınmaz. Ayrıca kullanıcıların özel resim yüklemesine ve profil yorumlarının görülmesine izin vere imkanınızda var.
İşimiz bu ayarlamalar ile ne yazık ki bitmiyor. Şimdi ise SEO açısından olumsuz etkilenmemek adına yazar profilleri için SEO’ya uygun URL veya permalinkler ayarlamamız gerekli. Bunun için ayarlar bölümüne gelip kalıcı bağlantılara gitmeliyiz. Yani ayarlar >> kalıcı bağlantılar şeklinde. Bu kısımdan SEO uyumlu olacak şekilde “siteninadi.com/profile/isim-soyisim veya nickname” gibi dilediğiniz şekilde ayarlayınız. Benim önerim ise kullanıcı adını seçmenizdir. Kullanıcı adı, kullancı kimliğinden daha fazla SEO dostu olarak bilinmektedir. Tabi yine hatırlatmamda yarar var, değişiklik yapımından sonra kayıt etmeyi unutmayın. Kayıt işleminden sonra özel profil sayfalarını hazır hale gelecektir.
Son olarak kullanıcıların profil sayfalarını sitenizde bulmalarına izin vermeniz yeterli. Bunun için görünüm >>bileşenler seçeneklerine tıklamalıyız.
Yukarıdaki resimde mavi çerçeveli olan yerleri istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Bu kısımlar başlık kısmıdır. Turuncu çerçeveli kısımlar ise işaretlediğim gibi bırakabilirsiniz. Son olarak kırmızı çerçeveli olan ise onay yani kayıt butonudur. Bileşenler kısmından sitenizin dilediğiniz kısmına “giriş kısmı” veya ne derseniz olacak şekilde ekleme yapabilirsiniz. Bu aşamadan sonra profil sayfaları hazır hale gelmiş olacaktır. Hatta sitenizi ziyaret ederek kendi profil sayfanızı görebilirsiniz. Sonuç olarak sizde bir kullanıcısınız. İlerleyen konularda profil sayfalarının renk ve görünüm değişikleri için nasıl CSS yükleyeceğinizi anlatabilirim. Bunun için takipte kalmanız yeterlidir.
WordPress Özel Yazar Profil Sayfası Ekleme : Manuel Olarak
Bu kısma kadar bir eklenti yardımı ile wordpress özel yazar profili sayfası eklemeyi öğrendik. Peki başka yolla ekleme şansımız var mı? Elbette mevcut ve bu yöntemde manuel olarak yapılmakta. Ancak işin içiçne kodlama girdiği için dikkat edilmesi gereklidir.
Manuel olarak özel yazar profili sayfası ekleme işlemi yapacaksanız bira olsun kod bilgisi bilmenizde yarar vardır. Bu nedenle bilginiz yoksa ilk gösterdiğim şekilde eklenti yardımı ile wordpress özel yazar profil sayfası ekleme işlemi yapabilirsiniz.
Manuel yöntemde sitenizin tema alt yapısında dosya düzenleme yapmanız gerekli. Bunun için ilk olarak FTP kullanımı için FileZilla gibi bir programa ihtiyacınız var. Eğer FileZilla programını indermek isterseniz resmi sitesine buradan ulaşıp indirme işlemini yapabilirsiniz.
Kullandığınız bir FTP programı ile sitenize bağlanın. Gideceğiniz yer ise / wp-content / themes / your-current-theme klasörü olacaktır. Yani kullandığınız temanın içerisine bir author.php dosyası oluşturmamız gerekiyor. Bunun için bu kısma gidiyoruz. Bazı temalarda bu dosya hazır olabiliyor. Şanlıysanız ve dosya mevcut ise dosya oluşturmadan düzenlemeye geçebilirsiniz. Burada yapmak istediğimiz temel olarak yazar profillerinin bilgilerini almak ve sonrasında görüntülenmesini sağlamaktır. Yan işimiz genel olarak, get_header (); Ve get_sidebar () satırları ile olacaktır. Aşağıda size hazır halde bir kod sunuyorum.
01 <?php
02 // Set the Current Author Variable $curauth
03 $curauth = (isset($_GET[‘author_name’])) ? get_user_by(‘slug’, $author_name) : get_userdata(intval($author));
04 ?>
05
06 <div class=”author-profile-card”>
07 <h2>About: <?php echo $curauth->nickname; ?></h2>
08 <div class=”author-photo”>
09 <?php echo get_avatar( $curauth->user_email , ’90 ‘); ?>
10 </div>
11 <p><strong>Website:</strong> <a href=”<?php echo $curauth->user_url; ?>”><?php echo $curauth->user_url; ?></a><br />
12 <strong>Bio:</strong> <?php echo $curauth->user_description; ?></p>
13 </div>
14
15 <h2>Posts by <?php echo $curauth->nickname; ?>:</h2>
16
17
18 <?php if ( have_posts() ) : while ( have_posts() ) : the_post(); ?>
19 <h3>
20 <a href=”<?php the_permalink() ?>” rel=”bookmark” title=”Permanent Link: <?php the_title(); ?>”>
21 <?php the_title(); ?></a>
22 </h3>
23 <p class=”posted-on”>Posted on: <?php the_time(‘d M Y’); ?></p>
24
25 <?php the_excerpt(); ?>
26
27 <?php endwhile;
28
29 // Previous/next page navigation.
30 the_posts_pagination();
31
32
33 else: ?>
34 <p><?php _e(‘No posts by this author.’); ?></p>
35
36 <?php endif; ?>
Verdiğim bu kod yardımı ile sayfanın üst kısmına yazar profil kartı eklemenizi sağlar. Bununla birlikte son yazarların, yazar tarfından görülmesini sağlar. Bu verdiğim temel bir kod olup özelliştirmek sizin elinizdedir. Yani dilerseniz yazarın sosyal medya bağlantılarını veya öne çıkartılmış yayınlarının görülmesini sağlamanız mümkün. Tabi bunları söylerken kodlama bildiğinizi varsayıyorum. Örneğin profil kart görünümü için aşağıda verdiğim kodu kullanabilirsiniz.
01 .author-profile-card {
02 background: #eee;
03 border: 1px solid #ccc;
04 padding: 20px;
05 margin-bottom: 20px;
06 }
07 .author-photo {
08 float: left;
09 text-align: left;
10 padding: 5px;
11 }
Yukarıda verdiğim örnek CSS kodunu temanıza uygulayarak iyi bir görünüm vermek için kullanabilirsiniz. Daha sonrasında tema renklerini değiştirmek sizin elinizde.Bu yazımında sonuna geldim. Umarım faydalı olacaktır. Eğer sizde bu tür yazılarımdan, ürünlerimden veya indirim haberlerimden yararlanmak, haber almak isterseniz e-mail listeme kayıt olmanız veya Instagram, Twitter veya Facebook sayfalarımdan takip etmeniz yeterlidir.