WordPress SEO aslında çoğu kişisel site sahibinin oldukça çabaladığı konuların başında gelmektedir. Elbette kurumsal firmaların da büyük bir kısmı WordPress alt yapısı kullanıyor ancak onların siteleri için yani en azından SEO için bütçe ayırdığını düşünerek özellikle kişisel site sahiplerini belirtmek istedim. WordPress SEO konusunda kendi yaptığım çalışmaları sizlere kapsamlı şekilde bu yazımda anlatacağım. Yazımın sonuna kadar okuyup web sitesinize yapacağınız bu uygulamaların kısa sürede sonucu alacağınızı bilin. Elbette içerik sayısı ve şuan sitenizin durumu alınacak sonucun süresini etkileyecektir. Özellikle sitenizi yeni kurmaya başlayacaksanız biraz daha şanlı olduğunuzu söyleyebilirim. Şimdi başlıklar halinde adım adım neler yapabiliriz bir bakalım.
WordPress SEO Hazırlık Aşaması
SEO uygulamasını elbette mevcut siteniz için de aynı şekilde yapabilirsiniz. Ancak sıfırdan başlayanlara da yol göstermek adına en başından anlatmakta yarar var. Eğer host ve domain işlerinizi hallettiyseniz hemen eklentiler kısmına geçebilirsiniz.
Web sitesi kurmayı düşünüyorsanız veya şuan yayında olan bir başka alt yapıdaki sitenizi WordPress sistemine taşıyacaksanız SEO çalışmalarını baştan yapmanız önemlidir. WordPress Başlangıç Rehberi sayfasında da anlattığım gibi sitenizi kurabilir veya taşıyabilirsiniz..
Uygun Alana Adı Seçimi
Genellikle kabul edilen com uzantılı olmasıdır. Ancak birçok uzantı günümüzde oldukça iyi konumlara gelebiliyor. Genel olarak bilmeniz gereken noktaları daha iyi kavramak adına kendinizi kullanıcı yerine koymanızı öneriyorum.
Bu kapsamda alan adınızın kısa, akılda kalıcı ve herkes tarafından kolayca kabul edilebilir olması size artı kazanç sağlayacaktır. Elbette Türkçe karakter, tire veya rakam kullanılması genel olarak SEO açısından önerilmez. Bu hem zor bir çalışma olacak hem de akılda kalıcılık açısından pek mümkün olmayacaktır. Bir diğer önerim ise alan adınızı yıllık değil mümkünse en az üç yıllık olarak almanızdır. Elbette bunun aşırı derece bir etkisi var diyemeyiz ancak Google uzun süreli alan adlarını sevmektedir. Genel olarak çalışmalarımızı Google için yaptığımıza göre bu noktada da fazladan süre almak yarar sağlayacaktır.
WordPress SEO İçin Hosting Seçimi
Hosting yani barınma alanı bir web sitesi için oldukça önemli bir konudur. Hızı, kapasitesi sitenize ve dolayısı ile size kazançlar sağlayabilir. Aksi durumda ise kayıplara neden olur. Elbette sadece hosting sitenizin kaderini belirlemez ancak oldukça öneme sahip olduğunu da bilmeniz gereklidir.
Hizmet verdiğiniz ülkede barınma almanız önemlidir. Bu hem hız açısından hem de sağlıklı servis almanız açısından size yarar sağlar. Bu konuda size rehberlik edecek iki içeriğim şunlardır.
Yukarıdaki içeriklerimden analizleri ile size uygun firmaları bulabilirsiniz. Hosting seçiminizi yaptıktan sonra diğer başlığa sağlıklı şekilde geçebilirsiniz.
WordPress SEO İçin Uygun Tema Seçtiniz mi?
Sitenizin teması kullanıcılarına uygun olduğu kadar arama motorlarına da dost olmak zorundadır. Yani bir tarafa yüklenmemeniz her iki kısımı da memnun etmeniz gereklidir. Tema seçiminde ise size önerim bütçeniz uygun ise bir uzmana sıfırdan tasarlatmanızdır. Elbette bu oldukça pahalı bir seçim olabilir. Bunun alternatifi ise bilinen tema mağazalarından lisanslı şekilde tema almaktır. Bu konu hakkında geniş kapsamlı bilgi için daha önce yazmış olduğum WordPress Tema Seçimi başlıklı yazımı inceleyebilirsiniz.
Siteniz İçin Etki Alanını Ayarlayın
Etki alanı dediğim konu sitenizin domain kısmında www olup olmaması durumudur. Bazı sitelere göz attığınız zaman kiminde var olan www kiminde olmayabilir. Bu tamamen site sahibinin seçimidir. Bu konunun SEO açısından etkisi yok denilmektedir. Ancak önemli olan konu bana göre baştan bir seçim yaparak ilerlemektir. Çünkü her iki yöntemi de aynı anda kullanmak mümkün olmadığı gibi sık sık değiştirmekte SEO açısından zararlı olabilir.
Belirlediğiniz etki alanını ayarlamak için hemen WordPress sitenizin panelini açın. Sol kısımdaki menülerden ayarlar kısmını bulun ve aşağıdaki verdiğim örnekteki gibi sitenize uygun şekilde düzenleyin.
Daha sonrasında ise kaydet demeyi unutmayın. Aksi durumda ayarlar kayıt edilmeyecektir.
SEO için Gerekli WordPress Eklentileri
Çoğu ihtiyacımız olan işlerde olduğu gibi SEO konusunda da WordPress alt yapısının sunduğu imkanlardan yararlanacağız. Bu aşamada eklentileri oldukça sık kullanacağız. Böylece işlerimiz daha profesyonel ve kısa sürede tamamlanmış olacaktır.
WordPress SEO çalışmasına başlamadan önce sitemize aşağıdaki eklentileri veya benzerlerini yüklemeliyiz. Ben aşağıdaki eklentileri kullandığım için onları öneriyorum. Siz isterseniz benzer eklentileri yükleyebilirsiniz.
- Yoast SEO Eklentisi,
- LiteSpeed Cache veya WP Fastest Cache Eklentisi,
- Smush Image Compression Eklentisi,
- Wp Remove Category Base veya No Category Base (WPML),
- Really Simple SSL.
Bu eklentileri kullanarak sitemize doğru şekilde SEO çalışması yapacağız. Bu eklentileri yükledikten sonra hemen etkin hale getirmeyin. Öncelikle yapılması gerekenleri tam anlamıyla öğrenmek için bu rehber yazımı sonuna kadar okuyun ve hatta gerekirse notlarınızı alın. Sonrasında adım adım çalışmalara başyabilirsiniz.
SEO İçin Doğru Kalıcı Bağlantıları Belirleyin
SEO açısından kabul edilen daha doğrusu SEO’ya uygun şekil alan adı ve sonrasında konu olacak şekilde olandır. Yani sitenizinadi.com/konu-basligi şeklinde olandır. Bu WordPress sisteminde siteadi.com/p=123 şeklindedir. Bunu da yine ayarlar kısmının alt başlığı olan kalıcı bağlantı ayarları bölümünden düzenlemeniz gereklidir. Doğru seçim yazı ismi şeklinde olandır.
Bu noktada yeri gelmişken eklentilerimizden biri olan Wp Remove Category Base eklentisi veya diğeri WordPress sisteminin eklediği cotegory yazısını kaldırmamızı sağlayacaktır. Aksi durumda yazınız siteadi.com/category/sizinkategoriniz şeklinde olur. Ancak bu durumu Google önermiyor. Bu nedenle siteadi.com/sizin-kategoriniz olmasını sağlamak için bu eklentiyi kullanıyoruz.
SEO İçin Breadcrumbs Etkinleştirme
Breadcrumbs yani ekmek kırıntıları diye çevirebileceğimiz bu konu ise SEO açısından zorunlu olmasa bile kullanılması sitenize yarar sağlayacaktır. Bu kısmı ise Yoast SEO eklentisi ile ayarlayabilirsiniz. Eklentinin arama görünürlüğü kısmındaki yol haritası menüsü bunun içindir.
Yukarıdaki örnek bir ayarlamadır. Breadcrumbs kullanımının zorunlu olmadığını belirttim. Ancak kullandığınız durumda arama motorları sitenizi daha iyi anlayacak ve kullanıcılara daha etkin şekilde yol gösteren bir site sunmuş olacaksınız. Bu durum ise kullanıcı deneyiminizi arttırmanıza ve üst sıralara çıkmanızı sağlayacaktır.
Sitenize Yapılan Yorumlar Oldukça Önemli
Bazı sitelerin içerikleri altında anlamsız ve içerikle alakası olmayan yorumlar, linkler görebilirsiniz. Bunlar spam yani illegal çalışmalarlardır. Genel olarak yazılımlar ile yapılıyor olsa bile manuel olarak yapan kişilerde mevcuttur. Buradaki amaç sitenizden kendi sitelerine link çıkışı sağlamaktır. Yoksa sizin içeriğinize katkı sağlamak değil. Bu durum Google tarafından kabul edilmediği için 2005 yılında nofollow etiketi çıkarıldı. WordPress alt yapısında da yorumlar ile sunulan linkler nofollow yapısı şeklinde ayarlanmıştır. Yani bir link yazıldığında sitenizin PageRank değerini paylaşmaz ancak diğer taraftan kullanıcı deneyimini oldukça olumsuz etkiler. Düşünün bir içerik okuyorsunuz altında alakasız linkler ve yorumlar. Bunu kimse istemez sanırım.
WordPress sitenizi kurduğunuz zaman varsayılan ayarlarda yorumlar otomatik olarak yayınlanması şeklindedir. Bunun için ilk iş olarak hemen ayarlar kısmından tartışmalar menüsünden değiştirmelisiniz. Örnek olarak aşağıdaki ayarlara göz atabilirsiniz.
Yukarıdaki şuan sitemde kullandığım yorum ayarlarıdır. Ben genel olarak sakıncası olmasa bile yorumlarda linklere onay vermemekteyim. Bu nedenle profil linkleri de dahil linklemeleri düzenleyip yorumları yayınlıyorum. Böylece kullanıcılara daha yararlı içerikler sunuyorum.
URL Uzunluklarına Dikkat Edin
WordPress SEO ayarları amacı ile dahili link ayarlaması kısmında sitenizinadi.com/yazi-basligi şeklinde bir ayarlama yapmıştık. Ancak burada yazımızın başlığı uzun ise sorun olabilir. Google uzun linkleri sevmez. Elbette kullanıcı gözünde de uzun linkler spam veya virüs olarak düşünülebilir. Az çok bilgisi olan bir sitenin uzuntısına göz atınca virüs olarak düşünmez tabi ama hiç bilgisi olmayan korkabilir. Bu nedenle hem Google SEO için hem de kullanıcı deneyimine katkı sağlamak için kısa linkler kullanmalıyız.
Örneğin yazımızın başlığı 2020 Yılında Gidilebilecek En İyi Tatil Yerleri olduğunda içeriğin link uzantısı www.siteadi.com/2020-yilda-gidilecebilecek-en-iyi-tatil-yerleri şeklinde olacak. Ancak Google bunu sevmiyor. Bu nedenle SEO için uygun olan siteadi.com/en-iyi-tatil-yerleri olarak ayarlanmalıdır.
Görsellerinizi Optimize Etmeyi Unutmayın
Yeni bir site kuruyorsanız yazımın başında da dediğim gibi şanlısınız. Bununla beraber hali hazırda yayında olan siteleriniz için görselleri optimize ederek SEO için katkı sağlayabilrisiniz.
Genel olarak görseller konusunda şu noktalara dikkat etmenizi öneriyorum:
- Kullanacağınız görsel en fazla 200 kb olsun,
- Görsellerin mutlaka alt etiketi olmalıdır,
- Boyut olarak 1200 px genişlik önerilmektedir.
Görselleri optimize için Smush eklentisini kullanacağız. Boyutların fazla olması sitenizin açılma hızını ve dolayısı ile doğrudan SEO puanını etkiler. Bu nedenle küçük boyutlar kullanıması önemlidir. Görselleri yüklemeden önce tinypng.com veya imagecompressor.com sitelerinden boyutlarını küçültebilirsiniz.
WordPress SEO İçin Linklemeler Yapılmalı
Linklemeler hem SEO açısından hem de kullanıcılara iyi bir deneyim sunma bakımından önemlidir. Özellikle yükselmesini istediğiniz içeriklerin linklerini konu ile alakalı olacak şekilde yazılarınızda kullanmalısınız. Bu tip linklere dahili linkler denir. Bu dahili linkler kullanıcılara konu hakkında daha fazla bilgi sunmanın yanında Google tarafından da sevilmektedir.
Yazınızda dışarıya yani harici bir siteye link verecekseniz bunların özelliğini ayarlamalısınız. Eğer otoriter yani Google, Facebook, Yahoo vb. bir site değilse dofollow link vermenizi önermem. Bunun dışında tüm linkleri nofollow yapmanız iyi olur. Ayrıca verdiğiniz link bir sponsor bağlantı ise ayrıca bunu WordPress linklemesinde belirtmeniz Google tarafından değer kazanmanıza katkı sağlayacaktır. Çünkü Google bir bağlantının neden verildiğine dikkat etmektedir.
Özgün ve Uygun Uzantıda Meta Etiketleri ve Açıklamları Kullanın
Bu konu için Yaost SEO eklentisi size yol gösterecektir. Eklentiyi aktif ettikten sonra içerik girme sayfasında alt kısımda Yoast SEO ayar kısmı görülecektir. Bu kısımda size anahtar kelime, başlık ve açıklama girmeniz istenecek. Elbette uzantı değiştirmekte mümkün. Bu kısımları boş bırakırsanız otomatik olarak yazıdan bir çekim yapılır ki SEO açısından bu istenmeyen bir durumdur.
Arama motorları açısından önemli olan bu kısım için belirli karakter sayısında giriş yapmalısınız. Zaten fazla olduğunda kırmızı renge dönüp sizi uyaracaktır. Size önerim En fazla 60 karakter olacak şekilde başlık girmenizdir. Ayrıca açıklama kısmında 160 karakter izni verilse bile siz 130 karakteri sınır alabilirsiniz. Çünkü mobil cihazlarda en fazla 130 karakter görünmektedir. Günümüzde de daha çok ziyaretler mobilden olduğu için bu şekilde bir öneride bulunuyorum.
WordPress SEO için Cache Olmadan Olmaz
Cache yani ön bellekleme sayesinde sitenizi ikinci defa açan biri çok hızlı şekilde ekranın yüklendiğini fark eder. Bu durum ise kullanıcı açısından önemlidir. Şahsen ben ve hatta siz açılmayan bir sitede durmak istemezsiniz. Bunun için cache eklentisi kullanmalıyız. Zaten size önerdiğim ve yazımın başlarında verdiğim gerekli eklentiler arasındaki LiteSpeed Cache veya WP Fastest Cache eklentisi bunun içindir. Dilerseniz WP Fastest Cache hakkında daha önce yazmış olduğum WP Fastest Cache Kullanımı başlıklı yazımı inceleyebilirsiniz.
SEO İçin Kopya İçerikleri Düzenleyin
WordPress alt yapısına ait bir sitede aynı başlığa ait birçok sayfa oluşmaktadır. Bunlar eğer ayarlanmaz ise kopya içerik olarak görülecek ve SEO açısından da olumsuz bir sonuç verecektir. Bunun için Yoast SEO eklentisi yine yardımımıza koşuyor. Mesela kategorileri ayarlarken ayarlama sayfasının altında Yoast SEO eklentisinin ayar kısmı çıkıyor. Aşağıdaki görselde olduğu gibi.
Bu kısımda diğer sayfaların aslında SEO kategorisine ait olduğunu göstermek için Canonical olduğunu belirtiyoruz. Yani benzer sayfalar ama asıl sayfa bu şeklinde. Böylece arama motorları tercih ettiğimiz sayfayı indeksleyecektir.
Yeri gelmişken noindex ayarlaması arama motorundan kaldırma iken canonical asıl içerik şudur ifadesi vermektedir. Eğer içerik ziyaretçilere bir yarar sağlamaz ise noindex denilerek kaldırabilirsiniz. Ancak kopya olmayan ama kopya olmaya yakın ise canonical olarak ayarlamalısınız.
Değerli Olmayan Sayfalarınızı Noindex Olarak Ayarlama
Sitemizdeki etiketler arama motorları açısından önemsizdir. Ancak diğer taraftan kullanıcı deneyimi açısından sizin için önemli olabilir. Bu durumda yapmamız gereken noindex ayarlamasıdır.
Bu aşamada kullanacağımız Yoast SEO eklentisi yazı biçimleri ve ortam sayfalarını otomatik olarak noindex yapmamızı sağlıyor. Eklentinin özelliklerini kullanarak arşivleri, arama sayfasını, etiketleri veya 404 sayfalarını noindex yapabilirsiniz.
Yukarıda yazar arşivleri kısmının noindex yapıldığı görülmektedir.
WordPress SEO İçin Güvenlik Sertifikanız Olmalı
Dijital güvenlik sertifikaları günümüzde sadece e-ticaret veya banka siteleri için değil artık kişisel siteler için önemli hale geldi. Hatta öyleyi artık siteyi açtığınız zaman bu site SSL kullanmıyor şeklinde uyarı bile veriyor. Konu hakkında bilgisi olmayan ziyaretçi ise ne yazık ki sitenizi tehlikeli görüp ayrılır. Bu durumu yaşamamak için SSL sertifikası kullanmalıyız. Google size ücretli veya ücretsiz SSL sertifikası kullanın demiyor. Sadece sitenizde SSL sertifikası olsun diyor. Yani çoğu hosting firmasının ücretsiz sunduğu Let’s Encrypt SSL sertifikasını kullanabilirsiniz. Ayrıca dipnot olarak şunu belirteyim ki Google blogger alt yapısı için Let’s Encrypt SSL sertifikasını kullanmaktadır.
Sitenizin Haritası ve Robots.txt Dosyası Olmalı
WordPress SEO için önemli konulardan biri site haritası ve robots.txt dosyası hazırlamasıdır. Bunların ayarlanması için çok bir bilgiye gerek yoktur. Yoast SEO eklentisi veya benzeri eklentiler sizin için bunları hazırlıyor. Bu noktada dikkat etmeniz gereken nokta ise site haritasında arşivlerin, etiketlerin vb. noindex olan içerik uzantılarına yer vermemeniz gerektiğidir.
Robots.txt dosya oluşturması konusunda Google yönergeleri için support.google.com/webmasters/answer/6062596 adresine göz atabilirsiniz. Hazırladığınız robots.txt dosyasını Google Search Console kullanarak test edebilirsiniz. Eğer sorun görünmüyorsa Search Console üzerinden Google’a gönderebilirsiniz. Onaylandı ibaresi çıkıyorsa bu durumda ilgili kısımlar taranır ve Google dizinine eklenir. Egellendi diyorsa bu durumda belirttiğiniz yerler dizine eklemeyecektir.
WordPress SEO Konusunda Sonuç
Bu rehber yazım ile sizlere WordPress SEO konusunda yapabileceklerinizi anlattım. Bundan sonra ise hazırlayacağınız içeriklerin SEO uyumlu olmasına özen göstermelisiniz. Hatta bu aşamada SEO Uyumlu Makale Yazımı başlıklı içeriğime göz atabilirsiniz.
SEO elebette teknik bir konu olsa da siz sitenizi öncelikle kullanıcılara ve sonrasında arama motorlarını (ki bu genelde Google oluyor) düşünerek içeriklerinizi hazırlayın. Kullanıcı deneyimi yüksek olan bir siteyi Google belirli kriterleri karşılamasa bile üst seviyelere getiriyor. Eğer siz bir de işin teknik SEO kısmını en azından anlattığım şekilde yerine getirirseniz arama motorlarında iyi konumlara gelebilirsiniz.
Bu içeriğimi beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınız üzerinden sevidkleriniz ile paylaşabilirsiniz. Bunun dışında güncel içeriklerimden veya zaman zaman paylaştığım bazı özel duyurularımdan ilk siz haberdar olabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken Instagram, Facebook veya Twitter üzerinden beni takip etmenizdir.