Bu yazım sanırım Wordprees kullanımına yeni başlayanlara daha fazla hitap edecek. WordPress tema seçimi siteniz için en önemli adımlardan biridir. Sonuç olarak kullanıcı gözüyle en çok kazandıracak olan kısımdır. Eğer kullanıcı ve SEO dostu olmayan bir tema seçerseniz emekleriniz boşa gidebilir. Bu nedenle bu yazımı dikkatlice okumanız sizin açınızdan iyi olacaktır.
Yazıya başlamadan önce işinize yaracağını düşündüğüm daha önceki yazılarımın linklerini vermek isterim.
- WordPress Blog Açtıktan Sonra Yapılması Gerekenler
- WordPress Yedek Alma ve Geri Yükleme
- WordPress Blog İle Para Kazanma Yolları
- WordPress Blog Nasıl Açılır
Daha iyi açıklayabilmek adına başlıklar halinde nelere dikkat etmeliyiz sıralayalım…
WordPress platformu oldukça geniş bir kitleye hitap etmektedir. Bir kişisel blog, firma sitesi veya alış-veriş sitesi bile kurabilirsiniz. Bunların hepsi sadece WordPress ile mümkün. Bu nedenle bu tür geniş yelpazeye sahip olan WordPress’te tema seçimi öncesi bir çok analiz yapmamız yararımıza olur. Öncelikle bir amacımız olmalı. Kuracağınız site veya blog sizin için ne anlama gelecek ? Ziyaretçi mi yoksa satış mı ? Bunların temel olarak belirlemeniz iyi olacaktır.
Öncelikle şunu belirtmemde fayda var. Kesinlikle tavsiye, kodlayanı belli olmayan ve her yerde dağıtılan ücretsiz temaları kullanmayın. Eğer emek ve para harcayacaksanız bu çok önemli bir nokta. Burada en önemli mesele, bir destek sunulmaması ve tema kodları içine kötü niyetli kodlamaların yapılabileceği durumudur. Bu nedenle önerim Theme Forest veya My Theme Shop gibi sitelerden tema almanızdır.
Google ana sayfasını bir düşünün. Oldukça sade ve herkesim tarafından sorunsuzca kullanılabilecek bir seviyede. Aynen bunun gibi sizde hitap edeceğiniz kesimi iyi analiz etmelisiniz. Bazı WordPress temaları oldukça karmaşık ve göze hitap görsellere sahip olabilir. Bu durumda bunlara ihtiyacınız olsa da emin olun hepsine birden kullanmanıza gerek yok.
WordPress tema seçimi için iki önemli kriteriniz olmalı. Bunlar sade olması ve kullanıcı dostu olmasıdır. Bu ziyaretçi gözü ile seçim metodudur. Ayrıca kodlama kısmına göz attığımız zaman SEO uyumlu olması kesinlikle gereklidir. Temanız mükemmel görünüp ziyaretçilerin kullanımını zorlaştırıyorsa o zaman kesinlikle o tema ile yola çıkmayın.
Responsive yani cihazlara göre duyarlı web sitesi. Bu tür bir yazılıma sahip site, girildiği cihaza uygun olarak kendini optimize eder. Bu sayede ziyaretçiye için en iyi kullanım olanağı vermeye çalışır. Ancak bazı sitelerde bu durum ziyaretçinin onayı ile düzeltilir. Özellikle mobil kullanımının arttığı günümüzde bu durumu kesinlikle göz ardı etmeyin. Siteniz onaysız şekilde kendini optimize edebilir olsun. Ziyaretçi için zaman kaybı olmaksızın bu şekilde açılan siteler emin olun diğer sitelere nazaran daha çok tercih edilmekte. Ayrıca bu şekilde optimize edilmesi sitenizin hızına etki edecektir. Dolaylı olarak SEO konusunda da sizin yararınıza bir çalışma olacaktır. Alacağınızın temanın mobil uyumlu olup olmadığını Goolge’un ücretsiz servisine buradan ulaşarak sorgulayabilirsiniz.
Kullanıcıların hangi tarayıcı ile sitenize geleceğini bilemezsiniz. Bu nedenle tüm tarayıcılara uyumlu olan tema bütün ziyaretçilerinize en iyi şekilde sitenizin sunulmasını sağlayacaktır. Ücretli tema satıcıların çoğu açıklamalar kısmında bu bilgiyi verirler. Eğer olur da beğendiğiniz temanın bu tür bir açıklaması yoksa siz bunu kendiniz deneyerek görmek durumundasınız. Yani tüm tarayıcıları indirip tek tek nasıl göründüğüne bakmalısınız. Ayrıca bu tür bir tema bakıyorsanız aynı şekilde mobil görünürlük durumuna da tek tek bakmalısınız.
Daha önceki yazılarımda da dediğim gibi WordPress için isteklerinizin çözümünü bir eklenti ile bulabilirsiniz. En azından temel SEO eklentileri, form veya analiz eklentilerini desteklemesi gerekli. Profesyonel tema satıcıları bu konuda zaten satış sayfasında gerekli bilgiyi verirler. Özellikle sitenizin amacı için kullanacağınız eklentiler mevcutsa bunlara uyumlu olan tema seçmelisiniz. Gerekirse tema satıcısı ile iletişime geçin ve ihtiyaçlarınız için detaylı bilgi alın.
Bir firma için web sitesi yapıyorsanız küçük bir iletme bile olsa en azından İngilizce seçeneği istenir. Bu durumda bir eklenti yardımı ile bunu aşabilirsiniz. Ancak bu durumda sadece eklentiniz değil temanızın da çoklu dil desteği vermesi gerekli. Aksi durumda en iyi eklentiyi bile kullansanız iyi verim alamazsınız. Yine bu durum hakkında satıcı ile irtibata geçip detaylı bilgi almanızda fayda var.
Tema sadece görüntü demek değildir. Aynı zamanda görünmeyenler yani arama motorları içinde uygun olmak demektir. Bu uygunluk için SEO dediğimiz kavrama uyumluluk zorunludur. Bir çok satıcı size temalarının SEO için optimize edildiğini söyleyebilir. Siz buna itibar etmeyerek kendiniz kontrol etmek isteyebilirsiniz. Ancak yeni başlayanlar için bu kontrol evresi biraz zor olabilir. Yinede imkansız olmadığını bilin. Siteniz için alacağınız temanın W3C onaylama hizmeti ile HTML 5 olup olmadığına göz atabilirsiniz.
Son olarak WordPress tema seçimi için satın alacağınız sitede bulanan kullanıcı yorumlarına dikkat edin. Temayı kaç kişi almış, olumlu veya olumsuz yorumlar kaç tane, hangi konuda ne sorunu varmış vb. her türlü incelemeyi yapmalısınız. Özellikle tema satışı için aracı olan sitelerde, satıcı yorumlara bir etki edemediği için gerçek yorumlar yayımlamaktadır.
Son olarak size uygun tema seçimi için bana ulaşabilir veya tema öneri yazılarımı inceleyebilirsiniz.