WP Rocket, WordPress kullanıcılarının tercih ettiği ön bellekleme eklentilerinden biridir. Daha basit olarak düşünürsek; bir web sitesinin hızını arttırmayı sağlar. Hızlı bir siteye sahip olmak ise iyi bir kullanıcı deneyimi sunar. Bir siteye girmek için tıkladığınızda ne kadar hızlı ise o kadar ilgimizi çeker. Yavaş açılan siteler üzerinde eminim siz de benim gibi kalmak istemezsiniz. Bu gibi durumların önüne geçmek için WP Rocket gibi ücretli veya ücretsiz cache yani ön bellekleme eklentileri kullanılır. Önceki içerilerimde yerli bir eklenti olan WP Fastest Cache kullanımı hakkında bilgi verdim. WP Fastest ücretsiz kullanılabilir olduğu gibi yükseltme seçeneği de sunuyor. Konumuz olan WP Rocket ise biraz daha profesyonel ve ücretli bir eklentidir. WP Rocket eklentisi için paket ücretleri şu şekildedir:
- Bir Yıllık 49 Dolar – 1 site için destek ve güncelleme olanağı,
- 3 Site İçin Yıllık 99 Dolar – 3 site için 1 yıllık destek ve güncelleme olanağı,
- Yıllık 249 Dolar – Sınırsız site için 1 yıllık destek ve güncelleme olanağı olarak sunuluyor.
Ücretin dolar üzerinden olması ülkemiz açısından oldukça can sıkıcı olsa bile alınan sonuca göre oldukça makul diyebilirim. Şimdi detayları ile sitemize eklentiyi kuralım.
WordPress sitenizi hızlandırmak için hemen eklentiye sahip olabilirsiniz.
DİKKAT! İçeriğimi okumaya devam ederseniz size nasıl daha ucuz şekilde alabileceğiniz hakkında bir yol göstereceğim.
WP Rocket İndirme ve Yükleme İşlemi
Satın alma işleminden önce hostunuz bu eklentiye uyumlu mu yoksa uyumlu değil mi diye firmanıza sormanızı öneririm. Eklentiyi satın almak için resmi adresine wprocket.com tıklayıp ihtiyacınıza göre ödeme yapın. Ödeme sırasında verdiğiniz bilgilerin doğru olduğundan emin olun. Ücret alındıktan sonra e-mail adresinize gerekli tüm giriş bilgileri gönderiliyor. Elinize ulaşan giriş bilgileri ile WP Rocket sitesine girin. Giriş işleminden sonra sırasıyla My Account >> Download WP Rocket yolunu takip edin. Bu işlemin sonucunda eklentiyi bilgisayarınıza indirmiş oluyorsunuz.
Sitenize Eklentiyi Yükleme
Ücretini ödediğimiz eklentiyi sitemize yüklememiz gerekli. WordPress sitemizin admin paneline giriş yapıyoruz. Karşımıza çıkan panelde sol kısımda eklentiler bölümüne tıklıyoruz. Yen eklenti ekle butonuna tıklayıp bilgisayarımızdaki ZIP dosyasını sitemize yüklüyoruz. Eklentiyi yükledikten sonra aktifleştirmeyi unutmayın. Yükleme işlemi sonrasında ayarlamalara geçiş yapabilirsiniz.
WP Rocket Ayar Panelini Tanıyalım
Sitenin beş dil desteği var ancak sitesinde Türkçe desteği yoktur. Sizin için sorun teşkil ediyorsa Google Translate Crome eklentisi tarayıcınıza indirin. Böylece diğer siteler için de kullanırsınız. Ayar panelinde karşımıza çıkacak menülerin Türkçe çevirileri şu şekildedir:
- Dashboard >> Kontrol Paneliniz
- Cache Settings >> Önbellek Ayarlar Kısmı
- CSS & JS Files Optimization Settings >> CSS & JS Dosya Ayarları
- Media Settings >> Görsel, Video gibi Ortam Ayarları
- Preload Settings >> Önyükleme Ayar Sayfası
- Advanced Rules Settings >> Gelişmiş Kurallar Ayar Kısmı
- Database Settings >> Veritabanı Ayar Kısmı
- CDN Settings >> CDN Ayarlama Bölümü
- Add-ons >> Uzantılar Kısmı
- Tools >> Araçlar Kısmı
Hiçbir ayar yapmadan ön bilgi edinmek adına bu ayar kısımlarını inceleyin. İncelemeniz sonrasında yukarıdaki görselde sol kısımda görüldüğü gibi adım adım ayarlama devam edelim.
Önbellekleme Ayarları
Bu kısımda temel olarak üç bölüm mevcuttur.
Mobil Önbelleğini Ayarlama
Bu kısmı aktif yapmalısınız. Böylece siteniz mobil üzerinde en iyi kullanıcı deneyimini sunacak. AMP sayfalarınız mevcutsanız bile aktif yapın.
Kullanıcı Önbelleğini Ayarlama
Bu ayar çoklu kullanıcısı olan siteler için uygundur. Sadece siz yöneticiyseniz aktif etmenize gerek yok.
Ön Bellek Geçerlilik Süresini Ayarlama
Bu kısım ilk geldiğinde 10 saat olarak ayarlıdır. Yani on saat sonra ön belleğe alınan bilgiler siliniyor. Güncel bir site değilse yani sürekli içerik girmiyorsanız süreyi uzatmanız iyi olur.
Dosyaları İyileştime Menüsü
Bu kısım temel olarak iki kısımdan oluşmaktadır. Bunlar CSS dosyaları ayar bölümü ve JavaScript dosya ayar bölümüdür.
CSS Dosyaları Ayarlama
Ayar bölümündekiler şu şekilde sıralanabilir:
- CSS Dosyalarını Küçültme: Bu kısım CSS dosyasındaki boşlukları ve açıklama kısımlarını kaldırmanızı sağlar. Böylece site hızına olumlu etki eder.
- CSS Dosyalarını Birleştir: Tüm CSS dosyaları tek bir dosya haline getirme bölümüdür. Her siteye yaramaz. Eğer HTTP/2 kullanıyorsanız aktifleştirmeyin. Ayarı yaptıktan sonra sitenizde bozulma varsa muhtemelen bu noktadan kaynaklıdır.
- Hariç Tutulan CSS Dosyalar: Bir önceki adımda bozulmaya neden olan CSS kodlarını buraya yazmanız içindir. Bozulmaya neden olan kodları hariç tutar.
- CSS Teslimini İyileştir: CSS teslimini iyileştirme bölümdür. Sayfa açılış süresini iyileştirmeyi sağlar. Yüklenme süresine olumsuz etki eden CSS’leri engeller. Bu kısmı açık yapmanız yararlı. Sitenizin oturması için biraz zaman vermeniz iyi olur. Eğer gerekli görülürse Critical Path CSS kısmında kodlama düzenlemesi yaptırabilirsiniz.
JavaScript Dosyaları Ayar Bölümü
Bölümleri inceleyelim.
- JavaScript Dosyalarını Küçültme: Dosya boyunu küçültmek için boşlukları ve açıklamaları kaldırır. Böylece site hızı artar.
- JavaScript Dosyalarını Birleştirme: Adından anlaşılacağı gibi Java dosyalarını birleştirir. Bu özelliği açmanızı öneririm ancak temanız üzerinde bozulmaya neden olabilir. Kontrol edip karar verirsiniz.
- Hariç Tutulan Satır İçi JavaScript Kısmı: Bozulmaya neden olan satır için Java Script kodlarının ekleneceği alandır.
- Hariç Tutulan JavaScript Dosyaları Kısmı: Bu kısma yazılan kod hariç tutulur ve bozulmanın önüne geçilir.
- Ertelenmiş JavaScript Yükleme: Bu kısım JS engelleyen kısımlarını kaldırır. Bunun sonucunda ise site hızı artar. Bu kısmın açık olması iyi olacaktır.
- JavaScript Yürütmeyi Geciktirme Ayarı: Google hız testi PageSpeed Insights’te önemlidir. JS dosyalarının boyutu büyüktür ve site hızını olumsuz etkiler. Bu nedenle ertelenmesi site hızına olumlu şekilde yansıyacaktır.
- jQuery için Güvenli Kip Kısmı: İyi bir erteleme sonucu almak için açık olması gereklidir. Terimsel açıdan bakarsak tema ve eklentilerdeki jQuery dosyaları için referans desteği sunmak için kullanılır.
WP Rocket Ortam Bölümü Ayarları
Sitenizdeki emojiler, görsel, video, ses vb. dosyalar için ayarlama alanı diyebiliriz. Başlıca ayarlar şunlardır:
- Resimler İçin Layz Load Etkinleştir: Tembel yükleme denilen bu kısım siteniz açıldıkça görsellerin yüklenmesini sağlar. Böylece kullanıcının ilgilenmedi yerdeki görselleri önceden yüklemez.
- Iframe’ler ve Görüntüler İçin: Görseller gibi videolarında ilgilenilen kısımları yüklenir. Kullanıcı aşağı doğru siteyi kaydırır ve durduğu video açılır. Böylece hıza katkı sağlanır.
- Önizleme Resmi ile YouTube iframe’ini Değiştirme Alanı: Site üzerinde çok video varsa bu ayarı kullanmalısınız.
- Emojileri Etkisizleştirme Ayarı: Bu ayarı açık yaparak HTTP istekleri azaltılır. Aktif yapmazsanız emojiler WordPress.org üzerinden istenir. Bu durumda site hızı olumsuz etkilenir.
- WordPress Gömülülerini Etkisizleştirme Kısmı: Sitenizde bulunan gömülü içeriği başkası alıp sitesinde kullanırsa sıkıntı olur. Sitenizin performansını olumsuz etkiler. Bunun için bu ayarı açmanız iyi olur.
Bu kısma kadar önemli ayarları yaptık. Sitenize bir göz atıp bozulma varsa daha fazla ilerlemeden sorunu çözmeniz iyi olur.
WP Rocket Ön Yükleme Ayarları
Ayarlama aşamasının büyük bir kısmını geride bıraktık. Bu bölümde ise önemli olan ayarlar şunlardır:
- Önyüklemeyi Aktif Et Seçeneği: Bu kısım otomatik ön bellekleme tetiklemesi sağlar. İçerik ekleme veya site güncellemesi gibi durumlarda ön belleğe alma işlemi için açık olarak ayarlamalısınız.
- Site Haritası Tabanlı Önbellek Önyüklemesini Aktif Et Kutusu: Bu kısmı onaylamayın. Burası önbellek temizlenirken site haritasındaki adresleri ön yükleme için kullanım ayarıdır.
- DNS İsteklerini Önceden Getirme Kısmı: DNS isteklerini önceden talep etmek site hızına olumlu katkı sağlar. Eklemeniz gereken kaynak linkler şunlardır:
- //maps.googleapis.com
- //maps.gstatic.com
- //fonts.googleapis.com
- //fonts.gstatic.com
- //ajax.googleapis.com
- //apis.google.com
- //google-analytics.com
- //www.google-analytics.com
- //ssl.google-analytics.com
- //youtube.com
- //api.pinterest.com
- //cdnjs.cloudflare.com
- //connect.facebook.net
- //platform.twitter.com
- //syndication.twitter.com
- //platform.instagram.com
- //disqus.com
- //maxcdn.bootstrapcdn.com
- //platform.twitter.com
- //s3.amazonaws.com
- //ajax.googleapis.com
- //cdnjs.cloudflare.com
- //netdna.bootstrapcdn.com
- //fonts.googleapis.com
- //connect.facebook.net
- //www.google-analytics.com
- //www.googletagmanager.com
- //maps.google.com
- //sitename.disqus.com
- //s7.addthis.com
- //platform.linkedin.com
- //w.sharethis.com
- //i0.wp.com
- //i1.wp.com
- //i2.wp.com
- //stats.wp.com
- //pixel.wp.com
- //s.gravatar.com
- //0.gravatar.com
- //2.gravatar.com
- //1.gravatar.com
WP Rocket Gelişmiş Kural Ayarları Kısmı
E-ticaret sitesi sahibi değilseniz bu kısıma gelince ayarlama konusu sizin için bitmiş oluyor. Benim e-ticaret sitem var diyorsanız devam ediyoruz. Yapılması gereken ayarlar şu şekildedir:
- Asla Önbelleklenmeyen URL: Önbellekleme yapılmayacak kısımları ayarlamayı sağlar. (Ödeme sayfası veya sepet gibi.)
- Asla Önbelleklenmeyen Tanımlama Bilgileri: Ziyaretçi bilgilerinin önbelleklememe yapılması için…
- Asla Önbelleklenmeyen Kullanıcı Tanıtıcı: Önbellekleme yapılmayacakları seçmeniz için…
- Her Zaman Temizlenen URL: Güncelleme veya içerik girme sonrasında URL’lerin ön bellekten silinmesi için…
- Önbelleklenen Sorgu Dizgisi: Önbelleklemede kullanılacak sorgu dizeleri oluşturmak için…
Bu ayarlamalarını adım adım yapın. Her adım sonrasında da sitenizi kontrol etmenizi öneriyorum.
WP Rocket Veritabanı Ayar Bölümü
Bu kısım sitemizin temizliği için kullanacağımız ayar menülerini içerir. Aşağıda belirttiğim başlık altındaki kutuların hepsini işaretlemenizi öneririm:
- Yazı Temizleme,
- Yorum Temizleme,
- Geçicileri Temizleme,
- Otomatik Temizleme,
Bu kısımların altında bulunan kısımları işaretleyip temizleyebilirsiniz.
ÖNEMLİ! Temizlik öncesinde veri tabanınızın yedeğini mutlaka alın. Sorumluluk size aittir.
WP Rocket CDN Ayarları
CDN yani içerik dağıtım ağı özellikle e-ticaret siteleri hızı için önemlidir. Ücretli ve ücretsiz şekilde hizmet veren kuluşlar mevcuttur. E-ticaret işinde olan markalar ücretli şekilde profesyonel CDN servislerinden yararlanırlar. WP Rocket CDN ayarları şu şekildedir:
- İçerik Dağıtım Ağını (CDN) Etkinleştir: Kullanımda olan CDN sistemi varsa aktif yapılmalıdır.
- CDN CNAME: Kullandığınız CDN sisteminin size verdiği CHAME’i bu alana girin.
- CDN’den Hariç Tutulan Dosyalar: CDN hizmeti dışında kalmasını istediğiniz kısımlar için bu alanı doldurabilirsiniz.
Cloudflare ile WP Rocket Bağlama Seçenekleri
- Genel API: Cloudflare hesabınızda verilen API anahtarını buraya ekleyin,
- E-Mail Kısmı: Cloudflare sisteminde kullandığınız adresi buraya yazın,
- Domain: Alan adınızı yazın,
- Geliştirme Kipi: Bu kısım geliştiriciler içindir. Siteniz üzerinde çok değişiklik yapıyorsanız aktif yapmak mantılıdır. Önemli noktası üç saat sonra devre dışı kalmasıdır. Bu nedenle zamanı kontrollü kullanın.
- En Uygun Ayarlar: Bu kısım ayarların otomatik olarak seçilmesini sağlar.
- Göreli Protokol: Cloudflare tarafından sunulan Flexible SSL hizmetiyle birlikte kullanılmaktadır. Url’ler // kullanılarak tekrar yazılması içindir.
Araçlar Kısmı
Bu menüde ayarlarınızın içe veya dışa aktarma kısmını içerir.
- Dışa Aktarma: Yaptığınız ayarları dışarı almak için kullanılır. Böylece başka site içinde kullanabilirsiniz.
- İçe Aktarma: Başka bir siteden aldığınız ayarı buradan yükleyebilirsiniz.
- Geri Alma: Yapılanları geri almak istediğiniz zaman kullanabilirsiniz.
Http/2 İçin Yapılandırma Kısmı
En çok sorun yaratan kısımlardan biridir. Bu nedenle bu kutucukları işaretlemenizi önermiyorum. Http/2, Http’nin güncellenmiş halidir. Birçok host firması artık güncelleme yaparak Http/2 versiyonuna geçiyor. Firmanız eğer Http/2 kullanıyorsa CSS ve JS dosyalarını birleştirmek sorun yaratacaktır.
Sitenizin hızını en üst limitine çıkarmak için önerilen en iyi eklentilerden biri…
Sıkça Sorulan Sorular
- Soru: WP Rocket kesin olarak site hızımı arttırır mı?
- Cevap: Sitenizin hızını kesin arttırır ancak ne kadar artma olacağı konusunda bir rakam veremem. Sitenizin alt yapısı, teması gibi etkenlerinde uygun olması önemlidir.
- Soru: Sınırsız seçeneği alsam başka sitelere satış yapabilir miyim?
- Cevap: Açıkça söylemek gerekirse bu şekilde forumlarda hizmet veren kişiler var. Sınırsız seçeneği ile yıllık 249 dolar vererek birçok siteye hizmet veriyorlar. Kesin bilgi için resmi sitesi wprocket.com üzerinden e-mail göndermenizi öneririm.
- Soru: Bu eklenti sitem için uygun mu?
- Cevap: Siteniz WordPress alt yapısına sahipse ve hosting uyumlu ise sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Hostunuzun uyumluluğu konusunda bilginiz yoksa hizmet aldığınız firmaya sormanız en sağlıklısı olacaktır. Sitenizi yeni kuruyorsanız Yerli En İyi Hosting Firması Analizlerim ve En İyi Yabancı Hosting Firması başlıklı içeriklerimi incelemenizi öneririm.
- Soru: Destek konusunda sıkıntı yaşama durumum var mı?
- Cevap: WP Rocket dünya çapında hizmet vermektedir. Elbette kesinlikle hiçbir firmaya şahsi olarak %100 garanti vermem. Şimdiye kadar olumsuz bir yorum görmedim. Destek birimine yazmadan önce sistem hakkında tüm bilgileri bulabileceğiniz WP Rocket destek sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.
Öneriler
WP Rocket, WordPress sistemi için en çok tercih edilen cache eklentilerinden biridir. Bu durum nedeni ile genel algı eklenti kurulumu sonrası sitenizin en iyi performansı vermesidir. Sonuç olarak eklentiden önce temanızın, hosting firmanızın ve içeriklerinizin de WP Rocket için destekleyici özelliklere sahip olması gerekir. Aksi durumda tek bir eklenti ile sitenizi uçurmayı hayal etmeyin. Sadece bu eklenti ile değil hiçbir eklenti tek başına istediğiniz performansı sunmaz. Varsa da ben bilmiyorum. Siz biliyorsanız paylaşırsanız faydalanmış oluruz.
WP Rocket eklentisini daha ucuza alma yöntemini de anlatarak yazıma son veriyorum. Eklenti satış ortaklığı sistemi üzerinden sunuluyor. Bunu kullanarak yapılan ödemenin bir kısmını geri alabilirsiniz. Bunun için sharesale.com adresine tıklayıp hesabınızı açın. Üyelik oluşturduktan sonra WP Rocket için başvuru yapın. Bu arada bu sistem oldukça geniştir. Sadece eklentiler değil fiziksel ürünlerin satışı da yapılıyor. Bu nedenle birçok ürün için satış ortaklığı yapabilirsiniz. Özellikle yabancı dilde siteniz mevcutsa mutlaka kullanmanızı öneriyorum. Benim için Clikcbank sisteminden sonra gelen en iyi pazar ağı diyebilirim. Şimdiden bol kazançlar.
İçeriğimi beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınız üzerinden paylaşabilirsiniz. Güncel içeriklerimden veya duyurularımdan haberdar olmak için Instagram, Twitter ve Facebook sayfamdan beni takip edebilirsiniz.