WordPress Yedek Alma ve Geri Yükleme

WordPress yedek alma işlemi bir web site veya blog sahibi için oldukça önemlidir. Sonuç olarak emek verdiğiniz içerikleriniz herhangi bir hatadan veya siber saldırıdan dolayı yok olmasını istemeyiz. Bu yazımda size WordPress yedek alma işlemini yapmanın yollarını anlatacağım. Bu anlattığım yollar en çok kullanılan ve benim önerilerimin tümünü içerecektir.

FTP Üzerinden WordPress Site Yedek Alma ve Geri Yükleme

FTP üzerinden WordPress yedek alma işlemi en çok kullanılan yoldur. Bu işlem için yardımcı bir programa ihtiyacımız vardır. Benimde kullandığım ve en çok tercih edilen program olan FileZilla programını öneriyorum. Kurulumu ve uygulaması kolay olan bu programı ücretsiz olarak buradan resmi sitesinden indirebilirsiniz.

Bu program ile hostunuzu bağlamak için bilmeniz gereken bilgiler var. Bu bilgiler:

  • Sunucu Bilgisi
  • Kullanıcı Adı
  • Parola ve Kapı

Bu bilgiler size host aldığınız yerden e-mail olarak gönderilmiş oluyor. Bu bilgiler unuttuysanız veya gelen e-maili sildiyseniz sorun değil. Hemen host firmanızın kullanıcı paneline girip bu bilgilere tekrar erişim sağlayabilirsiniz.

FileZilla
FileZilla

Yukarıda görülen ekran görüntüsünde olduğu gibi üst kısımdaki yerlere host firmasından aldığımız bilgilerimizi giriyoruz ve bağlantı sekmesine tıklıyoruz. Resmin üzerinde belirttiğim gibi sağ kısım hostunuzun barındığı alan ve sol kısım ise sizin kendi bilgisayarınızı ifade etmektedir. Bu resimden FileZilla programının bu iki bağlantı arasında köprü vazifesi kurduğu daha net anlaşılmış oldu.

WordPress yedek alma işlemine başlamadan önce ilk olarak bilgisayarınızda bir klasör oluşturun. Bu klasör yedekleme için kullanacağız. Yani tüm dosyalarımızı bu klasörün içerisine kopyalayacağız.

Oluşturduğunuz yeni klasör soldaki ekrandan görülecek. Şimdi ise resmimizin sağ tarafındaki bütün klasörleri ctrl + A ile seçelim. Daha sonra mouse yardımı ile sürükleyin ve oluşturduğunuz yeni klasöre aktarın. Aktarım sırası ve ne kadar kaldığını programın sol alt kısmında görebilirsiniz. Aktarım bittiği zaman yedekleme işleminiz yapılmıştır.

Geri yükleme işlemi ise bunun tam tersi diyebilirim. Tekrar aynı şekilde FileZilla programınızı açın. Uzak site kısmında public_html dosyasını açın. Buradaki bütün dosyaları ctrl + A ile seçip hepsini silin. Silme işlemi bitiminde sol taraftaki yani bilgisayarınızdaki yedeklediğiniz dosyaları seçip hepsini sağ tarafa sürükleyin. Bu işlem bitiminde geri yükleme yapmış oldunuz demektir.

Buraya kadar size en çok kullanılan FileZilla programı ile WordPress yedek alma ve WordPress geri yükleme işlemini anlattım. Bundan sonraki ise bir diğer yol MySQL üzerinden yedek alma ve geri yükleme olacaktır.

MySQL Üzerinden Veritabanı Yedeğini Geri Yükleme Nasıl Yapılır?

Genel olarak FileZilla ile yedek almanızı öneriyorum ancak seçim olsun diye bu metodu sizlere anlatmak istedim. Öncelikle cPanel üzerinden admin panelin girmeniz gereklidir. Ben bu yazımı yazarken Alastyr firmasını kullandığım için resimlerde buradan olacak.

Firma hesabına girdiniz ve aşağıdaki ekran ile karşılaştınız.

Alastyr-cPanel
Alastyr-cPanel

Yeşil ok ile gösterdiğim yere tıklayın ve ekranda aşağıdaki bağlantılara ulaşın.

Wordpress Yedek Alma cPanel-Giris
WordPress Yedek Alma cPanel-Giris

Yukarıda görüldüğü gibi yapmak istediğiniz işlem için tıklayın. Biz Cpanel’e girmek istiyoruz ve tıklıyoruz. Giriş işleminden sonra ise dosyalar kısmından sitemize ait dosyaları seçiyoruz. Daha sonra bu dosyaları ctrl +A ile seçip bilgisayarımıza indiriyoruz.

Geri yükleme işi için aynı yolu izliyoruz. Öncelikle Cpanel’e giriş yapıyoruz ve sol tarafta dosyalar kısmından sitemize ait olan kısma tıklayıp giriyoruz. Devamında ise sağ tarafımızda açılan tabloları seçiyor ve kaldır diyoruz. Böylece dosyalarımızı silmiş olduk. Şimdi yükleme işlemi için “içe aktar” seçeneğine tıklayın. Bu aşamada daha önce bilgisayarınıza yüklediğiniz dosyaları seçin ve yükleme başlayın. İşlem bittiği zaman siteniz yüklenmiş olacaktır.

WordPress Yedek Alma Eklentisi ile Yedekleme ve Geri Yükleme

Yukarıda söz ettiğim yollar en çok kullanılan ve ücretsiz olan seçeneklerdir. Ancak sürekli bu şekilde yedek almak birden fazla site sahipleri için veya profesyonel anlamda bu işten geçimini sağlayanlar için oldukça fazla zaman kaybı olacaktır. Bunun yerine sizin yerine belirlenen zamanlarda yedek alan WordPress eklentileri mevcuttur. Bunlar tabi ki ücretli sınıfa giriyor ancak gerçekten işe yarayan yöntemlerdir.

Wordpress Yedek Alma Eklentisi
WordPress Yedek Alma Eklentisi

Size önerim ise My WP Backup Pro eklentisi olacaktır. Eklenti oldukça iyi şekilde kodlandığı için sitenizi zorlamayacaktır. Bu eklenti sayesinde haftalık veya günlük olarak sitenizin yedeğini almanız mümkün hale gelmektedir. Bu eklenti yedek işlemini nereye almak istediğinizi size soruyor. Yani size 8 adet yöntem sunuyorum ve bunların arasında Google Drive mevcut. Tahmin ettiğiniz gibi en çok kullanılan Google Drive üzerine sizde sitenizin yedeğini bu eklenti sayesinde belirli aralıklar ile otomatik olarak alabilirsiniz.

Bu yazımı beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınız üzerinden paylaşabilirsiniz. Bunun dışında güncel içeriklerimden haberdar olmak adına Instagram, Facebook veya Twitter hesaplarımdan beni takip edebilirsiniz.

4 Comments

Sende Yorum Yap!

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.