İnternetin yaygınlaşmasıyla beraber birçok kullanıcı internet siteleriyle etkileşimde bulunmaya başladı. Bu etkileşimler sonucunda bir siteye kayıt olmak için kişisel bilgilerini veya bir internet mağazasından alışveriş yapmak amacıyla kendi kredi kartı bilgilerini sistem üzerinde girişini yaptı. Bu da bize veri güvenliği konusunun gerekliliğini hatırlattı. Hem kullanıcı hem de internet sitesinin güvenli bir şekilde iletişim kurabilmesi için SSL sertifikası ortaya çıktı. Öncelikle SSL sertifikası hakkında bilgi verelim.
SSL Sertifikası Nedir? Nasıl Çalışır?
SSL (Secure Socket Layer) yani güvenli giriş katmanı olarak adlandırılan SSL sertikasının piyasaya çıkış tarihi 1994 yılına dayanmaktadır. SSL sertifikası, ilk olarak Netscape tarafından pazara sunuldu ve günümüze kadar yeni versiyonları geliştirildi. Kişisel bilgilerin güvenliğinin, sistem üzerindeki bilgi transferinin gizliliğinin sağlanması amacıyla yaratılmıştır. Günümüzde birçok çeşit ve özelliğe sahip alt versiyonları bulunmaktadır.
Kısaca SSL sertifikasının çalışmasında 2 farklı anahtar bulunmaktadır ve temelde bu iki farklı anahtar özelinde çalışmaktadır. Burada bahsedilen anahtar ise şifrelenmiş yazılımlardır. İnternet sitesi üzerinden ilettiğiniz bilgiler bu özel anahtar ile şifrelenerek internet sitesi yazılımına iletilir. Bu şifrelenmiş içeriği yalnızca bu bağlantının anahtarına sahip sunucu okuyabilecektir. Böylece baştan sona şifrelenmiş veri alışverişi sağlanacak, kişisel veriler tamamen koruma altına alınacaktır.
SSL Sertifikası Türleri Nelerdir?
Birçok SSL sertifikası üretici firma bulunmaktadır ve bu üretilen SSL sertifikaların farklı farklı özellikleri bulunmaktadır. Bu sertifikaların oluşturulması için sertifika otoritesine firmanız ile ilgili belge ibraz etmeniz gerekebilir.
- Domain Validation (DV)
Bilinen adı DV SSL sertifikasıdır. En hızlı ve en kolay oluşturulan SSL sertifikası türüdür. Bu sertifika türünde alan adınızın size ait olduğunu doğrulamanız gereklidir. Bu işlemi de size iletilen bir mail onayı ile ya da ekleyeceğiz bir DNS kaydı ile sağlayabilirsiniz. Mail onayı daha hızlı olmaktadır ve genellikle bu yöntem tercih edilir.
- Organization Validation (OV)
OV SSL sertifikasını oluşturabilmek için firma bilgilerinizin SSL sertifikası üreticisi tarafından doğrulanması gerekmektedir. Bu onay için gerekli bilgiler organizasyonunuzun ismi, fiziksel adresiniz, telefon numaralarınız ve gerek görülürse şirket olduğunuzu gösteren birkaç belge de talep edilebilmektedir. Bu onay sürecinin tamamlanmasından sonra OV SSL sertifikanız yaratılacak ve kullanımınıza sunulacaktır.
- Extended Validation (EV)
EV SSL sertifikasının SSL sertifikalar içerisinde en yüksek prestije sahip olduğunu söyleyebiliriz. EV SSL sertifikasına sahip internet sitesinin tarayıcı çubuğunda firma ismi bulunmaktadır. Bu durum hem kullanıcıya hem de Google gibi arama motorlarına güven vermektedir. İnternet sitesine güvenen kullanıcılar ilgili site ile daha fazla etkileşimde bulunma gayreti göstereceklerdir. Bu durum size gerek trafik gerekse kazanç olarak geri dönecektir. EV SSL sertifikasına sahibi olmanız için sertifika otoritesine adresi, telefonu bulunan yasal bir firma olduğunuzu ispat etmeniz gerekmektedir.
SSL Sertifikasının SEO Etkisi Nedir?
Google gibi arama motorları, kullanıcıların ve internet sitelerinin güvenliğini oldukça önemsemektedir. Yazımızın üst kısmında belirttiğimiz gibi SSL sertifikası hem kullanıcılara hem de arama motorlarına güven vermektedir. Ayrıca güvenli bir internet deneyimi SSL sertifikası aracılığıyla yapılmaktadır. Ayrıca Google yayınladığı bir makalede SSL sertifikasını bir SEO kriteri olarak gördüğünü belirtmiştir. Bunun anlamı SSL sertifikası bulunan siteler Google’ın gözünde bir miktar daha değerlidir.
Uygun Fiyatlı SSL Nereden Alabilirim?
Google üzerinde arama yaparak birçok hizmet sunucu firma bulabilirsiniz. Ancak profesyonel hizmet arayanlara hosting.com.tr firmasını en iyi tercih olacaktır. Hosting.com.tr firması portföyünde bulundurduğu birçok SSL sertifikasından size uygun olan seçebilir ve tüm taleplerinize karşılık bulabilirsiniz. Ayrıca sağladığı hızlı ve ücretsiz kurulum ile SSL sertifikanız dakikalar içerisinde kurulumunu yapar ve aktifleştirilir. Sitenizde ziyaretçileriniz güvenle işlem yapabilir. Uygun fiyatlar ile SSL sertifikası sahibi olabilirsiniz. Dilerseniz hemen size uygun olan SSL sertifikanızı temin etmen etmek ve daha fazla bilgi almak için SSL sertifikaları sayfasına göz atabilirsiniz.
Son olarak sitenizin güvenliği ve SEO açısından arama motoru dostu olmasını istiyorsanız kesinlikle SSL sertifikasına sahip olmanız gerektiğini belirtelim. Bu yazımı beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınız üzerinden paylaşabilirsiniz. Ayrıca yeni içeriklerden ve kampanyalardan haberdar olmak için siteme abone olabilir veya Twitter, Facebook ve Instagram hesaplarımdan takip edebilirsiniz.
Güzel bir konuya değinmişssiniz hemen ssl imi aldım pek önemsemezdim.
Siteniz için hayırlı bir iş yapmışsınız, tebrikler…