SEO uzmanı olmanın yolları hem kolay hem de zordur. Kimi binlerce lira verip bir eğitime katılır kimi ise deneme yanılma yolu ile öğrenir. Benim içinse ikinci yöntem en iyisidir. Çünkü deneyimleyip sonucunu gördüğünüz olayları unutamazsınız. Başlangıç için maliyetli diye sakın düşünmeyin. İlk olarak SEO uzmanı nedir sorusunun cevabını bilmeniz gereklidir. Kısıtlı bile olsa ücretsiz servisler ile başlayabilirsiniz. Bunun için en güzeli blogger.com ile blog açmak olabilir. Bütçem var derseniz WordPress Başlangıç Rehberi sayfasını kullanarak hemen bloğunuzu kurabilirsiniz.
SEO uzmanıyım demek çok kolay değildir. Çünkü SEO denilen sektör sabun gibidir. Yani edindiğiniz bilgiler sürekli elinizden kayar. Bilgi akışı ve güncelleme oldukça fazladır. Aslında bunlar suyun görülen yüzü diyebiliriz. Temel değişiklikler uzun vadede kendini gösterir. Bu nedenle legal yollar ile SEO uygulamaları anında sonuç vermez. Sizi kısa sürede zirveye taşıyacağını belirten kişilere de SEO uzmanı demek yanlış olur. Burada sonuç ve performans garantisini karıştırmayalım. SEO uzmanları performans garantisi verir. Yani sitenizin şuan durumu ne ise SEO uygulamaları sonrasında daha iyi olacağının garantisini verebilir. Fakat sonuç olarak sizi şuraya buraya yerleştircem derse arkanıza bakmadan gönül rahatlığı ile oradan kaçabilirsiniz.
SEO Uzmanı Olmanın Yolları; Sektörel Sayfaları Takip Et!
Çoğu alanda olduğu gibi Arama motoru optimizasyonu (SEO) için de güncel yerli kaynak bulmak oldukça zordur. Eskiden daha zordu fakat son yıllarda önemi anlaşılınca biraz daha rahat ulaşıldığını söyleyebilirim. Eğer yabancı dilinize varsa ki özellikle İngilizce oldukça işinizi kolaylaştırır. Zaten SEO denilince akla ilk gelen Google sistemi kaynak dil olarak İngilizce kullanmaktadır. Google Translate hizmeti olsa bile bazen tam olarak çeviri yapmıyor. Bu nedenle az olsa bile İngilizce bilmeniz sizin için avantaj anlamına gelecektir. Bu kısa dipnoptan sonra başlangıç olarak takip edebileceğiniz sayfalar şu şekilde sıralayabilirim:
- Ayhan Karaman‘ın Bloğu
- AliaRior.com/SEO Kategorisi
- Google Arama Merkezi Bloğu
- Semrush Blog
- Ahrefs Blog
- Moz Blog
Bu önerilerimin yarısı Türkçe ve diğer yarısı ise İngilizce’dir. SEO uzmanı olmanın yolları başlangıç olarak bu bloglardan geçer. Elbette özellikle Google bloğu başı çekse bile bazı konuların anlaşılması için Türkçe kaynaklara da önem vermek gerekli. Elbette yolun başında olsanız bile şunu asla unutmayın: “Hiç bir sistem kendinisini net şekilde size sunmaz!” Evet Google’da buna dahildir. Aksi durumda nasıl kazanç sağlayacaklar değil mi? Bu nedenle başta belirttiğim gibi deneme ve yanılma yöntemi SEO uzmanı olmanın en uygun başlangıç adımıdır.
SEO Uzmanı Maaşları Ortalama Ne Kadardır?
Dijital sektörler genel olarak kazandıran iş kollarıdır. Gerçek manada ise olan şey her zaman dev oluşumların kazandığıdır. Google, Facebook, Yahoo vb. firmaları düşünebiliriz. Eğer SEO uzmanı olmaya karar verdiyseniz elbette bir maddi kazanım hedefinizde olacaktır. Ülkemizde SEO’nun önemi daha hala net olarak anlaşılmadı. Çoğu firma boşa para gözüyle bakıyor demek sanırım yanlış bir gözlem olmayacaktır. Elbette bununla beraber birkaç büyük firma kendi SEO departmanlarını kurmaya başladı. Bu sektör için oldukça önemli bir adım denilebilir.
Her alanda olduğu gibi emek sömürücü firmalar SEO konusunda da karşımıza çıkıyor. Peki ülkemizde SEO uzmanı ne kadar maaş alır? Maaşlı bir firmada çalışmak isterseniz ülkemiz için asgari ücret teklifinde bulunan firmalar bile görebilirsiniz. Bununla beraber genel olarak ortalama üç bin ile yedi bin arasında bir maaş verildiğini söyleyebiliriz. Ayrıca freelance olarak hizmet vermek isterseniz anlaşmanıza göre proje başına iki bin ile on bin lira kazanabilirsiniz.
SEO Uzmanı İş İlanları Nereden Bulabilirim?
Maaş karşılığı SEO sektöründe yer almak için öncelikle bir ajans deneyimi kazanmanızı öneririm. Elbette bundan çok çok önce en azından Google, Facebook veya benzeri kurumlardan sertifika almanız avantaj sağlayacaktır. Birçok kariyer sitesinde SEO uzmanı iş ilanları bulabilirsiniz.
Freelance çalışmayı düşünenler içinde birçok pazar yeri mevcut. İster yerli isterseniz yabancı freelance pazarlarını kullanabilirsiniz. Bazı freelance pazarlarını şu şekilde sıralayabilirim:
- Hızlı Bul – www.hızlıbul.com
- Bionluk – www.bionluk.com
- SadeceOn – www.sadeceon.com
- Armut – www.armut.com
- Backlink – www.backlink.com.tr
- Fiverr – www.fiverr.com
- Freelancer – www.freelancer.com
Bu platformlar hem hizmet verenlere hem de hizmet arayanlara yardımcı olmaktadır. Bu nedenle sadece hizmetlerinizi sunmak için değil aynı zamanda projeleriniz için destek almak içinde kullanabilirsiniz.
SEO Uzmanı Olmanın Yolları: Eğitimler
Eğitim her alanda gereklidir. SEO uzmanı olmak için yapmanız gereken uygulamalar ve öğrenmeniz gereken konular vardır. SEO uzmanlığına giden basamakları sayarsak:
- Arama motorlarının nasıl çalıştığını öğrenmek adına araştırmalar yapın,
- Arama motoru pazarlamasında kullanılan terimleri öğrenin,
- SEO’nun sadece Google olmadığını bilin ama bilmezden gelin,
- Öğrendiklerinizi pekiştirmek adına SEO eğitimleri alın,
- Güncellemelerden haberdar olmak için belirli kaynakları takibe alın,
- SEO araçları hakkında bilgi edinin,
- Deneme yanılma yöntemleri ile pratik yapın,
- SEO Uzmanlığınızı gerekirse referans amaçlı ücretsiz şekilde gösterin,
- SEO uygulamaları zaman ister. Bu nedenle sabırlı olmaya alışın,
- Yazımın girişinde saydığım sayfaların yanında bilinen uzmanları takibe alın.
Yukarıdaki listede görüldüğü gibi öncelikle kendi çabanız ile işi kavramaya çalışmanız size kalıcı yetenekler kazandırır. Bu yetenekleri pekiştirmek adına da eğitim almanız önemlidir. SEO eğitimleri genel olarak arama motoru çalışma sistemleri ve SEO uygulamaları üzerine verilmektedir.
Ücretli veya Ücretsiz Online SEO Eğitimi Alabileceğiniz Platformlar
Ücretsiz online SEO eğitimleri aslında internet ortamında fazla önem verilmeyen kaynaklardır. Nedendir bilinmez para verilmediği zaman kıymette verilmiyor. Size önerim kesinlikle yabana atmayın ve ücretsiz bile olsa SEO eğitimlerine katılın. SEO eğitimi alabileceğiniz platformlar şunlardır:
- Blog Yazarları İçin WordPress SEO Eğitimi
- İstanbul İşletme Enstitü Eğitimleri
- Ayhan Karaman SEO Eğitimi
- Global Enstitü Eğitimleri
- Google Dijital Atölye
- Udemy.com
Başlangıç amacı ile yukarıdakiler arasındaki bazı ücretsiz eğitimleri almakla işe başlayabilirsiniz. Bunlar dışında Google SEO Başlangıç Dokümanları işinize yarayacaktır.
Bu içeriğim ilginizi çektiyse sosyal medya hesaplarınız üzerinden paylaşabilirsiniz. Bununla beraber en güncel içeriklerimden haberdar olmak adına Instagram, Facebook veya Twitter hesaplarımdan beni takip edebilirsiniz.
Harika bir paylaşım, özellikle konunun önemli detayları oldukça net bir şekilde açıklanmış. İnsanları çeşitli karmaşık anahtar kelimelerle yormak yerine, okumaktan keyif alacağı içerikler her zaman daha iyidir. Kaliteli paylaşım adına teşekkür eder, paylaşımlarınızın devamını sabırsızlıkla beklerim.
İlginiz için teşekkürler, takipte kalın…
Güzel bir paylaşım olmuş tebrik ederim.
Yorumunuz için teşekkürler. Takipte kalın…