WordPress siteniz kurdunuz ama işiniz bitmedi. Bundan sonraki süreçte ise sitenizden en iyi verimi almak adına çeşitli optimizasyonlar yapmalısınız. Yani o günün şartlarına ayak uydurmalısınız. Ancak bu sayede WordPress site performansı arttırma yapabilirsiniz. Zamanla girdiğiniz içerikler sitenize yük olacaktır. Bu yükü hafifletmezseniz siteniz geç açılacak, ziyaretçileriniz azalacak en önemlisi Google amca size yüz çevirecektir. İşte bu duruma düşmemek için sizlere bu rehber niteliğindeki yazımı hazırladım. Peki bu yazımda neleri bulacaksınız hemen başlıklar halinde sizlere sunuyorum. Unutmadan hızlı şekilde konuya ulaşmak için üzerine tıklamanız yeterlidir.
WordPress Site Performansı Arttırma Hakkındaki Konular
- WordPress Siteniz İçin Hız Neden Önemlidir?
- WordPress Sitenizin Hızını Nasıl Kontrol Edebilirsiniz?
- WordPress Sitenizin Yavaşlama Sebepleri
- Siteniz İçin Hangi Hosting Firması İle Çalışmalısınız?
Kod Bilgisi Olmadan WordPress Site Performansı Arttırma Yöntemi
- Sitenizi Cache Eklentisi İle Hızlandırma?
- WordPress Sitenizdeki Resimleri Optimize Ederek Hızlandırma
WordPress Sitenizden En İyi Verimi Almanız İçin İp Uçları
- Siteniz Daima Güncel mi?
- Sitenizde Alıntılar Kullanımının Önemini Biliyor musunuz?
- Yorumlarınızı Sayfalar Bölmenin Önemi?
- Hiç Biri İşe Yaramıyorsa CDN Kullanımına Geçin
- En Büyük Hata Videoları Sitenize Yüklemek
- Temanı SEO Uyumlumu?
Diğer İnce Ayarların Yapılması
- Siteniz İçin Harici Protokol İstekleri Azaltın
- WordPress Sitenizin Veritabanı Çağrılarını Azaltın
- WordPress Veri Tabanını Optimize Ettiniz mi?
Hiçbir bilginiz olmasa dahi şöyle düşünebiliriz. Bir siteye girdiğinizi düşünün. Site oldukça yavaş ve başka bir sayfaya geçmek ise neredeyse ölüm gibi geliyor. Siz olsanız bu siteyi zorunda kalmadıkça bir daha ziyaret edermisiniz? Sitenizin hızı aslında kullanıcıların ikna yöntemidir diyebilirim. Peki ziyaretçileri ne ikna etmeliyiz ki? Tabi ki sitenizde fazla zaman geçirmeleri için. Siteniz hızlı olduğu sürece ziyaretçiler aradıkları bilgilere daha hızlı ulaşabilecekler. Böylece sitenizde geçirecekleri zamanda artmış olacaktır.
Bilimsel incelemesine bakacak olursak dünya devi olan firmalardan Amazon ve Google gibi siteler üzerine yapılan Strangel Loop incelemesinde sayfa yüklenmelerindeki 1 sanielik gecikme firmalara dönüşüm oranlarında %7 civarı, görüntülenme oranında ise %16’lık seviyelerinde düşüşe neden olmuş. Yani bu firmalar için milyonlar ile ifade edilen kayıptan söz ediyoruz.
İşte bunun için WordPress site performansı arttırma işlemleri uygulamalıyız. Bu işin başka boyutu ise eğer siteniz normal seviye sitelerden oldukça yavaş ise Google sizi uyarı niteliğinde cezalandırabilir. Bu durumda ise zaten az ol web site trafiğinizi tamamen kaybetmiş olursunuz. Umarım bu kısa bilgiler sitenizin neden hızlı olması gerektiğini anlatmama yetmiştir.
Web sitenizin hızını başka bir bilgisayardan girerek bakarım diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Hatta her baktığınız zamanda farklı ancak ayna bilgisayar ile bakıyorsanız yanı atıyorum amcanızın evindeki bilgisayarından sürekli olarak sitenizi kontrol ediyorsanız sitenizin hızı size normal gelecek ve hatta belki hızlı bile gelecektir. Bu normaldir ama aldatıcıdır. Çünkü kullandığınız tarayıcı sitenizi ön belleğinde kayıt altına alır. Dolayısı ile aslında size gösterdiği belle aldığıdır. Dolayısı ile sitenizi kontrol etmek istediğiniz zaman hızlı olduğunu göreceksiniz. Bunu yapanlar var. Tabi ki bilmeden yapıyorlar. İşin gereği ise site hızını ölçmek için çeşitli bağımsız araçlar vardır. Bunlardan biride Pingdom aracıdır. Hatta yeri gelmişken size şimdi sitenizin hızını test edebilirsiniz. Ölçü ne derseniz genel kanı sayfa açılım hızı 2 saniye altında ise sıkıntı yoktur.
Genel olarak WordPress sitenizin yavaşlama sebebi yaşlılık diyebilir. Şöyle ki eğer WordPress site performansı arttırma işlemlerini uygulamaz iseniz zamanla girdiğiniz içerikler, resimler ve hatta artan ziyaretçi sayınız bile sitenizi yavaşlatabilir. Bunun için uzun vadeli planlar yapmanız daha mantıklı olacaktır.
Hosting Seçimi : Eğer kalitesiz bir hosting kullanımı yapıyorsanız sonuçlarına katmanız gereklidir. Düzgün çalışmayan hostingler zamanla veya kısa süre içinde etkisini gösterecek ve WordPress siteniz normal dışı çalışacaktır.
Özellikle ön bellekleme kullanmıyorsanız büyük bir sorun var diyebilirim. Bu durumda sunucunuz zorlanacaktır. Dolayısı ise siteniz ya olduğundan yavaş olacak yada en kötüsü çökecektir.
Eklenti Kullanımının Önemi : WordPress sitenizde elbette eklenti kullanmalısınız. Ancak kullanacağınız eklentileri iyi incelemeli ve ona göre sitenize yükleme yapmalısınız. Aksi durumda önünüze gelen eklentiyi kurmak sitenizi zorlayacaktır.
Harici Dosya Kullanımına Dikkat Edin : Özellikle kullandığımız reklam veya sosyal medya kodlarından dolayı WordPress site performansı etkilenir. Bu nedenle kullanımları gereksinimlere göre ayarlamalısınız.
Temel anlamda WordPress sitenizin yavaşlama sebepleri bunlardır. Şimdi sorunların temelini anladığımıza göre bir sonra ki adıma yani sitemizi hızlandırma adımına geçebiliriz.
Hosting seçimi önemlidir. Çünkü seçtiğimiz hosting bizim 7/24 sitemizin açık olmasını sağlayacak. Özellikle hedefiniz ülkemiz ise yerli hosting firması seçmeniz iyi olacak. Çünkü lokasyonları ülkemizde olması sitenizin hızına katkı sağlar. Peki hangi firmalar bunlar derseniz “yerli en iyi hosting firması” konulu yazımda da geçtiği gibi Alastyr, Güzel Hosting, Veridyen, Turhost, Hozzt ve Markum firmalarıdır. Neden bu firmaları öneriyorum derseniz “Yerli En İyi Hosting Firması” başlıklı yazımı okumanızı öneririm. Analizleri ile neden önerdiğimi anlattım.
Bunun dışında hedefiniz dünya çapında ise yabancı hosting firmaları ile çalışabilirsiniz. “En İyi Yabancı Hosting Firması” başlıklı yazımda söz ettiğim gibi Hostgator, Inmotion, BlueHost ve DreamHost firmalarını kullanabilirsiniz.
Tabi ki bunlarında size özel paylaşımsız olan hosting modelleri en iyisidir. Sadece sizin siteniz barındırılır ve ona ait olur.
WordPress alt yapısı kullanmanızın en büyük artısı her problemi bir eklenti ile çözme güzelliğidir. Üstelik hiçbir kodlama bilginiz olmasa bile gayet iyi sonuçlar alabilirsiniz. İşte bu yöntemi kullanarak WordPress sitenizi hızlandırmanız mümkün. Bu eklentilerin içinde ise Caching eklentisi olmazsa olmazlarımızdan olmalıdır. Şimdi nedir bu detaylı olarak inceleyelim.
Bir kişi WordPress sitenizi ikinci defa ziyaret ederse hızlı açılması ve hostun yükünün hafiflemesini sağlar. Özellikle aynı anda birden fazla ziyaretçiniz olursa bir hayli hız sorunu yaşanabilir. Bu özelliği sağlayan eklentilerden birini sitenize kurarak bu sorunu çözmek mümkündür. Sonuçta sitenizin hızı ikinci defa gelen ziyaretçi için iki veya 5 katına kadar daha hızlı olacaktır. Basitçe eklenti ön bellekleme ile bir sayfa oluşturur. Ziyaretçi ikinci defa geldiğinde ise o ön yüklemeyi gösterir ve sitenize ulaşım ziyaretçi için daha hızlı görülür.
Peki hangi eklentiyi kullanmalıyım diyorsanız size önerim WP Fastest Cache olacaktır. Bu eklenti hakkında daha fazla bilgi almak için “WP Fas Cache Kullanımı” başlıklı yazıma göz atabilirsiniz. Yeri gelmişken bu eklentiyi paylaşımlı hosting kullanıyorsanız tavsiye ederim. Eğer size özel hosting paketi kullanıyorsanız zaten yeterince en iyi şekilde hızlı olacak, kendi sistemi bunu çözecektir.
İçeriklerinizde resim kullanımı oldukça önemlidir. Resimli içerikler görsel içeren içeriklere göre daha fazla okunmaktalar. Dolayısı ile görsel kullanımı bizler için zorunlu gibi bir durum ortaya çıkıyor. Ancak görsel kullanımı iyi olsa da optimize edilmeden kullanılan görseller sitemiz için sorun olabiliyor. Sitemizin hızını düşürebiliyor ve barınma alanını fazladan işgal edebiliyorlar. Bunun için biraz seçici olmak gerekli. Örneğim bu sitede sadece JPEG ve PNG formatında görseller kullanmaya çalışıyorum. Peki neden bunun tercih ediyorum bir bakalım.
PNG formatı dediğimiz resmin sıkıştırılmamış halidir. Detayları boldur ve yüklenmesi diğer formatlara göre uzundur. JPEG ise kalite bakımından bir tık düşük diyebilirim. Ancak sıkıştırılmış olması önemli ölçüde kar sağlar. Daha küçük olduğundan daha hızlı yüklendiğini söyleyebiliriz. Bu nedenle fotoğraf seçerken bu iki formattan hangisi seçmeniz gerektiğine iyi karar vermeniz gereklidir. Kabaca söylemek gerekirse eğer kullanmak istediğiniz görselin renkleri çok farklı yani özel bir resim ise JPEG kullanmanız en mantıklısı olacaktır. Bununla beraber eğer göreselin rengi basit ve sadece konuda resim olsun diye kullanacaksanız PNG formatında seçim yapmanız en doğrusu olacaktır.
Bu noktada size verebileceğim ip ucu ise :
[sociallocker id=”1620″]Görsellerinizi sitenize yüklemeden önce tinypng.com gibi sıkıştırma sitelerinde işleme tabi tutmanızdır. Böylece bir kısmını sıkıştırarak sitenizde fazladan yer kaplamasının önüne geçmiş olursunuz. Ayrıca daha önceden yüklediğiniz sitenizde mevcut olan resimleride Wp Smush eklentisi ile sıkıştırabilirsiniz. NOT: Wp Smush eklentisini hostunuz az yoğun olduğu saatlerde aktif kullanmanızı öneririm. Nedeni ise CPU kullanımını üst düzeye çıkarmasıdır.[/sociallocker]
WordPress siteniz için bu kısma kadar yukarı yazdıklarımı uyguladığınız zaman sitenizdeki değişimi gözlemleyebilirsiniz. Bu aşamada işimiz bitmiş olmuyor. Bu optimizasyon sürecinin sürekliliğini sağlamalı ve daima kontrol altında tutmalıyız. İşte bu konu üzerine yapabileceklerimize bakacak olursak aşağıdaki başlıklar altında sıralayabilirim.
WordPress yazılımı her ne kadar açık kaynaklı bir yazılım olsa da güvenilir olmasının sebebi sürekli olarak güncellenmesi diyebilirim. Gönüllü geliştiricileri ve değerli ekibi ile sürekli olarak dahi iyisi için çalıştıklarına eminim. Bu noktada bizim yapmamız gereken ise WordPress sitemizin alt yapısını sürekli olarak güncel tutmaktır. Bununla beraber sitemizde kullandığımız diğer eklentileri de her zaman güncel tutmak önemlidir. Çünkü güncellemelerin amacı daha iyi şekilde hizmet vermeye yardımcı olmaktır. Bu nedenle sitemizde ne kullanıyorsak hepsini sürekli güncel tutmamız her zaman korunmamız ve en etkin şekilde hizmet almamız anlamına gelecektir.
WordPress sitenizde birden fazla içerik gösterin. Ancak bu içeriğin tamamı olmamalıdır. İçeriklerinizin bir kısmını göstermeniz yeterli olacaktır. Eğer tam makale yayınlarsanız sitenizin hızını negatif yönde etkilersiniz. Diğer bir yönden bakarsak tam yayımladığınız makale için o linke kimse tıklamayacaktır. Zaten makalenin tümü görülüyor neden tıklama gereği duysunlar ki? İşte bu durumu önlemek için kısa alıntılara yer verebilirsiniz. Bunu ayarlamak içinde temanızın özelliklerini veya WordPress ara yüzündeki ayarlar bölümünü kullanabilirsiniz.
WordPress sitenize girin ayarlar >> okuma şeklinde seçim yapın. Sonrasında ise tam metin yerine özet seçeneğini seçin ve onaylayın. Hepsi bu kadar.
Bir içeriğiniz için bir çok yorum alabilirsiniz. Bu gerçekten çok iyi bir yazı yazdığınızın göstergesi olabilir. Ancak bu yorumların fazlaca olmasının da bir negatif etkisi olacaktır. Yorumların gösterilmesi içinde hostumuzdan çağrılması gerekli değil mi? İşte bu aşamada yükü azaltmak adına yorumları bölerek göstermek mantıklı olacaktır. Bunun için WordPress ara yüzüne girin ayarlar >> yorumlar kısmından ayarlayabilirsiniz.
CDN nedir derseniz dilimizdeki karşılığı olarak içerik dağıtım ağı diyebiliriz. Yani bir örnekle açıklamak gerekirse :
Türkiye lokasyonlu bir siteniz olduğunu düşünün. ABD ülkesindeki kişi ile ülkemizdeki kişinin sitenize ulaşma süresi aynı olmayacaktır. Lokasyon ne kadar uzakta ise o kadar geç bağlanacaktır. İşte CDN firmaları sitenizin yüklenme hızını azaltmaya yarıyor. Sanki ülkemizde giriyormuş gibi ABD’deki ziyaretçi rahatlıkla girebiliyor. Kabaca sizin sitenizin kopyasını barındıran CDN firması bir çok sunuya sahiptir. Ziyaretçiye sahip olduğu bu sunuculardan hangisi yakın ise ondan sitenizi çekip gösterir. Böylece hızlı şekilde kullanıcı ulaşmış olur. Tabi ki bu en basit anlatımı diyebilirim.
Videolar içeriklerimizde olmazsa olmazlardandır. Videolar sayesinde anlatılmak istenilen konuları daha iyi anlatabilir ve ziyaretçilerimize etkin çözümler sunabiliriz. Ancak yapacağınız en büyük hata videolarınızı direkt olarak sitenize yüklemek olacaktır.
Kesinlikle bu yöntemi kullanmayın!!!
Videolar bant genişliğinizi iyi derecede sömürür. Bununla beraber site hızına olumsuz etki ederler. Ayrıca video içeren WordPress sitenizin yedeğini almak oldukça zor oluyor.
Peki bunun yerine ne yapmalısınız? İşte bu durumda devreye video siteleri giriyor. Hemen Youtube veya DailMotoin gibi sitelerde bir hesap açın ve videolarınızı yükleyin. Daha sonra bu sitelerden aldığınız kodlar yardımız ile videolarınızı sitenize ekleyebilirsiniz.
WordPress blog açma konusunda tema seçimine değinmiştim. Ayrıca “WordPress Tema Seçimi” konusunda örnek temalar sunmuştum. Temanızın SEO uyumlu olması hızına katkı sağlayacaktır. Aksi durumda SEO uyumlu olmayan temaları kullanırsanız emekleriniz boşa gidebilir. Peki SEO uyumlu temaları nereden bulacağım derseniz işte size dünyaca ünlü iki tema mağazasından nasıl tema alacağınızı anlatan yazılarım.
Tüm detayları ile yukarıda verdiğim yazılarım size uygun tema bulmanızda ve satın alarak sitenize yüklemenize yardımcı olacaktır. Ayrıca dilerseniz size uygun “WordPress Site Paketleri” sayfamı ziyaret edebilirsiniz.
Bu kısma kadar temel olarak yapılabilecek olanları işledik. Bundan sonra ki kısım ise biraz işin detay kısmı diyebilirim. Bu nedenle başlığımız “Diğer İnce Ayarların Yapılması” şeklinde oldu. Şimdi kısa başlıklar halinde açıklayarak devam edelim.
Web siteleri bazı dosyaları başka sitelerden alırlar. Bunlar tema dosyaları olabilir veya Facebook, Google Analytics gibi analiz hizmetleri için gerekli olan kodlar olabilir. Özellikle analiz için kullanılanları özel yapım olduğu için sorun yok diyebilirim. Ancak sitenizde kullandığınız bir çok eklenti varsa ve çoğuda bu yöntemi kullanıyorsa işte burada büyük bir sıkıntı var demektir. Bunlar sitenizin yavaşlamasına sebep olabilir. Bunun için hangi eklentilerin önemli olduğuna karar verin veya tüm bunları tek bir dosyada birleştirerek harici http isteklerini azaltın.
Bu kısımda biraz bilgi gereksiniminiz olacaktır. FTP kullanımı gibi. WordPress veri tabanınızı optimize etmek hızınıza katkı sağlayabilir. Eğer WordPress tema seçimi konusunda temkinli davranmadıysanız sorun büyük diyebiliriz. Kötü kodlanmış tema veri tabanınızda gereksiz isteklerde bulunarak meşgul eder ve site hızınızı olumsuz yönde etkileyebilir. Tabi ki bazı durumlarda tema ne kadar iyi kodlanırsa kodlansın zorunlu olarak aşağıdaki gibi bir durumla karşılaşılabilir. Bunlardan biri sitenin dilini anlamak için olan koddur.
html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" dir="<?php language_attributes(); ?>"><head profile="http://gmpg.org/xfn/11"><meta http-equiv="Content-Type" content="<?php bloginfo('html_type'); ?> charset=<?php bloginfo('charset'); ?>" />
Bir sitenin kod yapısına bakarsak <?php kodu ile başlayan kısım veri tabanından çağrı yapan kodların başlangıcıdır. Bu kod olmazsa olmaz yani sitenin dili başka türlü ifade edilmiyor. Demek istediğim bunun gibi kodlarda olabiliyor.
WordPress sitenizin veri tabanınız optimize etmek için eklenti yardımı alabilirsiniz. Kullanacağınız eklentinin ismi WP Sweep eklentisidir. Bu eklenti sayesinde sitenizde kullanmadığınız eklentileri, içerikleri veya etiketleri silerek veri tabanınızı optimize etmenizi sağlar. Bu eklentiyi önermemin diğer sebebi ise tek bir tıkla tüm veri tabanınızı optimize edebilmenizdir.
Yazım biraz uzun oldu farkındayım ancak elimden geldiği kadar kısalttım ve sonuç ortada. Bu uzun yazımın faydalı olmasını umuyorum. Yazımı beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz. Dilerseniz Instagram, Facebook, Twitter hesaplarımı takip edebilir veya YouTube kanalıma abone olup zaman zaman paylaştığım eğitimlerimden haberdar olabilirsiniz.