Etkili İletişim Teknikleri

Bir ürün veya hizmeti kullanıcıya sunmak için iletişim kurulması gereklidir. Peki iletişim nedir dersek? Gönderi veya alıcı hiç fark etmez iki grup yada sadece iki insan arasındaki düşünce, davranış yani kısaca karşılıklı bilgi aktarımıdır diyebilirim. İletişim insanın doğasında olan bir olgudur. Gerek özel hayatımızda gerekse iş hayatımızda etkili iletişim teknikleri hakkında bilgi sahibi olmamız gerekir.

İletişim demişken daha önce yazdığım “Zor Müşteri ile Başa Çıkma” konulu yazım ilginizi çekebilir. Yazıma buradan ulaşabilirsiniz.

Bu yazımda sizlere etkili iletişim teknikleri ve genel anlamda iletişimin ne olduğu hakkında bilgiler vereceğim.

iletişim Nedir? ve Neden Önemlidir?

İletişim aslından insanlık ile doğmuştur. İlk insanların mağara duvarlarına yaptıkları resimlerden tutunda günümüzdeki mobil teknolojiye kadar bir çok aşamadan geçmiştir. Bu değişim iletişimin ne kadar gerekli olduğuyla beraber ne kadar çok değişime uyum sağladığını bizlere göstermektedir. İnsan veya diğer canlılar genel olarak topluluk halinde yaşarlar. Hal böyle olunca iletişim olgusunun önemi daha büyük oluyor. Teknoloji sayesinde günümüzde sayısızca iletişim kanalı mevcut.

Dijital pazarlamada da iletişimin ayrı bir önemi vardır. Kullandığınız reklam kanallarından tutun web sitelerine kadar her biri ayrı ayrı iletişim kanalıdır. Bu iletişim kanallarını ne kadar iyi kullanabilirsek kendimizi o kadar iyi anlatabiliriz. Bunun neticesinde ise maddi ve manevi olarak kazanımlarımız artacaktır.

iletişimin Bileşenleri Nelerdir?

İletişimin oluşması için temel olarak iki ögeye ihtiyacımız vardır. Bunlar alıcı ve vericidir. Bazı yerlerde kaynak ve gönderici olarak görebilirsiniz.

Alıcı: İsminden anlaşıldığı gibi duygu veya düşünceyi alan kişi veya bir grup olarak nitelendirebilirim.

Verici: Yine ismi gibi duygu ve düşünceyi karşı tarafa aktarmak isteyen kişi veya topluluk olarak nitelendirebiliriz.

Bunlar iletişimin oluşması için gerekli olan temel bileşenlerdir. Bunların yanında birde yardımcı bileşenler mevcuttur. Yardımcı bileşenler ise iletişim kanalı ve yanıttır. İletişim kanalı genel anlamıyla vericinin alıcıya duygu veya düşüncelerini aktarırken kullandığı yoldur. Yanıt ise alıcının vericiye verdiği tepki olarak ifade edebilirim.

Temel iletişim Yolları

Yazılı İletişim: Yazdığınız mektuptan tutunda mobil kullanımda yararlandığınız WhatsApp yazışmaları bu bölüme girmektedir. Özellikle dijital pazarlama alanında en çok kullandığımız iletişim yollarındandır.

Hareketlerle iletişim: Jest ve mimiklerle yapılan iletişim yoludur. Bazı sektör veya topluluklar kendi aralarında özel hareketler kullanabilir. Bunların hepsi hareketle iletişime girmektedir.

Sözlü İletişim: Karşılıklı olarak konuşmaya dayanan iletişim kanalıdır. Sözlü iletişiminiz ne kadar etkili ise o derce insanlara istediklerinizi anlatabilir veya fikirlerinizi kabul ettirme ihtimalinizi arttırabilirsiniz. Bu klasik pazarlamada oldukça önemlidir.

Etkili iletişim Teknikleri

Etkili iletişim Kurmak İçin Uygulanabilecek Yöntemler

Geçmişte ve günümüzde kullanılan yanlış iletişim yollarını bilmekte fayda var. Bu yanlış yollar size veya firmanıza büyük kayıplar yaşatmasının yanın özel hayatınızın da içine edebilir. Peki nedir bu yanlış iletişim yolları sıralayalım.

Emir Vermek veya Tehdit Edici Konuşmak:

Bu şekilde bir davranış genelde çocuklara veya çalışanlar üzerinde kullanılıyor. Ancak kime veya neye karşı kullanırsanız kullanın kaybeden siz oluyorsunuz. Eskiler boşuna dememiş “Tatlı dil yılanı, deliğinden çıkarır.” diye. Bu tutumun aksine emir vermek değilse rica etseniz kişi isteklerinizi veya verdiğiniz görevleri ayrı bir sorumluluk ile yapacaktır.

Aceleci Davranıp Konuyu Saptırmak veya Kapatmak:

Bu tutum şekli karşınızdaki kişiye değer vermediğiniz anlamı taşımakta. Yani siz onu dinlemiyor, sadece dediklerinizi yapmasını sorgulamamasını istiyorsanız. Oysaki orta noktayı bulup karşılıklı ilişki ile iki tarafta yarar sağlayabilir.

Öğüt Vermek ve Nutuk Çekmek

En berbat iletişim yollarından biridir. Karşısındaki kişiyle iletişim kurmak adına öğüt vermeye başlamak bir nevi size olan saygıyı da yitirtebilir. Herkese aynı şekilde tabi ki davranılmaz anacak öğüt vermeye kendinizden başlamanız her zaman iyi olacaktır.

Aslında liste o uzadıkça uzatılabilir. Bunların yanında tek taraflı eleştiri yapmak, alay etmek gibi kötü iletişim yollarını da ekleyebiliriz.

Etkili iletişim Teknikleri İçin Gereksinimler Nelerdir?

Kalite, yaşam prensibiniz olduğunda bu durum iletişiminize de yansıyacaktır. Bu bağlamda ilk gereksinim kaliteli zaman kavramıdır. Peki kaliteli zamandan ne anlamalıyız? Buradaki kaliteden kastım tüm zaman diliminde bütün gereksinimlere yetebilmeyi ifade etmektedir. Yani elimizdeki zaman diliminde gerek kişisel gerekse iş anlamında tüm ihtiyaçlarımıza cevap verecek şekilde değerlendirmeliyiz. Hayat kısa ve hayat eşittir zaman olduğundan yaşamın tadını yaşamalı ve yaşatmalıyız.

Bir sonraki gereksinim beden dilimiz olacaktır. Karşımızdaki kişilere öncelikle onları anladığımızı hissettirmeliyiz. Ancak bu şekilde sağlıklı bir iletişim kurabiliriz. Bu nedenle beden dili kullanımı en az kelimeler kadar önemlidir. Aynı şekilde karşımızdakini can kulağı ile dinlediğimizi hissettirmemiz o kişiye değer verdiğimiz anlamı taşıyacaktır.

Son gereksinim ise algıdır. Algılama veya algılanma her ikisi de iletişimin temel taşlarındandır. Bu iletişimin aşamalarının oluşmasını ve sağlıklı bir sonuca varmasını sağlayan gereksinimdir.

Etkili iletişim Teknikleri: Sonuç

Bu yazımda sizlere iletişim ve gereksinimleri hakkında bilgiler aktardım. İletişim başta da belirttiğim gibi insalık ile ortaya çıkan ve yaşama anlam katan bir olgudur. İletişim her işin temelini oluşturmalıdır. İyi bir iletişim, iyi bir müşteri ve iyi bir müşteri ise kazanca kavuşmanızı sağlayacaktır. Bu kapsamda düşündüğümüz zaman hangi sektörde çalışıyorsak çalışalım gerek yanımızdaki çalışanlarımıza gerekse müşterilerimize en iyi şekilde iletişim kurmak için gerekli tüm çabayı gösterelim. Ancak bu şekilde kazanan ve kazandıran bir toplum ve birey olabiliriz.

Bir Yorum

Sende Yorum Yap!

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.