Stoksuz E-Ticaret Rehberi

Stoksuz e-ticaret özellikle internet kullanımının artması ile daha fazla önem kazandı diyebilirim. Bunun üstüne pandemi durumu eklenince de önemi bir kat daha fazla arttır. Elbette bilindiği gibi e-ticaret işinde başarılı olmanız için bütçenizin olması gereklidir. Kurumsal olarak online ticaret işine giriyorsanız bütçe konusu, daha fazla önem kazanmaktadır. Neden derseniz, rakip firmalar ile rekabet edebilmek için sektöre göre binlerce liranızı harcamanız gerekecektir.

Bireysel açıdan bakıldığı zaman elbette en makul iş modeli diyebiliriz. Özellikle depo ihtiyacının olmaması ve mekandan bağımsız çalışma imkanı bu işi yapmaya iten nedenlerden en önemlileridir. Ancak her iş dışarıdan bakıldığı gibi değildir. Bu nedenle e-ticaret işine girmeden önce bazı önemli noktaları bilmeniz faydalı olacaktır.

Stoksuz E-Ticaret İçin Ürün Belirleme

“Ürün bulma konusunda ne var canım…” diyebilirsiniz. Ancak gerçekten oldukça zor bir aşamadır. Ürün fiyatının uygun olması, sizin adınız ile gönderilmesi ve iade süreçlerinin yönetilmesi seçeceğiniz ürüne göre değişmektedir. Özellikle ürün seçiminde geri iadesi zor olan ürünleri seçmeniz iyi olacaktır. Örnek olması açısından bu konuda en çok zorlanan ayakkabı sektörünü düşünebiliriz. Özellikle n11, trendyol, Gitti Gidiyor vb. büyük e-ticaret sitelerinde satış yapan ayakkabıcılar oldukça fazla iade almaktadır. Çünkü bu pazarlar müşteri odaklı çalışır ve satıcı ikinci planda kalır. Bunu bilen uyanık müşteriler ise ayakkabıyı sipariş eder, bir düğünde veya başka bir özel günde kullanır sonra iade ederler. Bu durumda ise satıcı ücret iadesini genellikle yapmak zorunda kalır. Bu durumu büyük pazarlarda satılan birçok ürün için düşünmek mümkündür.

Bununla beraber geri iadesi zor olan ürünlerde yok değildir. Özellikle kişisel bakım ürünleri, çocuk bezleri, klozet kapağı vb. açıldıktan sonra iade edilemezler. Bu nedenle ürün seçiminde sadece kar odaklı olmayın. İşin iade boyutunu ve satıcının işinize olan ilgisini de değerlendirin.

Stoktuz E-Ticaret İşini Toplu XML İle Yapmanın Sakıncası Var mı?

Bazı firmalar sahip oldukları ürünlerin topluca sitenize yüklenmesi için XML dosyalarını sunar. Bunları büyük bir kısım ücretli olarak vermekle beraber nadir olsa bile ücretsiz veren firmalar da vardır. Aynı dosyayı sizin gibi birçok satıcıya sunarlar. Bu nedenle SEO açısından oldukça vahim bir durum diyebiliriz. Bir diğer nokta ise stok durumlarının güncelliğidir. Bazı ürünler stokta yokken satılabilir. Bu durumda müşteri gözünde itibar kaybedersiniz. Hemen “dolandırıcı bu…” denir ve yediğiniz yafta yorumlara da yansırsa işe başamadan bitebilirsiniz. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için iyi bir tedrikçi seçmeniz gereklidir.

Tek Ürün Üzerinden E-Ticaret Yapmak

Bu yöntem için en güzel hedef ülke dışıdır. Genellikle yapılan iş modelini şu şekilde özetleyebilirim:

  • Öncelikle WordPress veya Shopify alt yapısına sahip site kurulur,
  • Sosyal medya hesapları açılır,
  • Ücretli Google veya sosyal medya reklamları verilerek satış yapılır.

Bu model üzerinde kar payı oldukça yüksek olur. Genellikle ürünler Aliexpress üzerinden temin edilir. Abartısız 5 dolara alınan bir ürünü 50 veya 75 dolar gibi fiyatlara satabilirsiniz. Elbette iyi bir ürün analizi yapmanız gereklidir. Özellikle iade işleri ile uğraşmamak adına iadesi zor ürünleri seçmeniz önemlidir.

Bu yöntemi yapabilmek adına öncelikle site kurmak için bütçe gereklidir. Shopify sistemi şuan aylık 29 Dolar istemektedir. Tabi ki alan adı ücreti dahil değildir. Alan adı ise ortalama 9 dolar diyebilirim. Yani Shopify sistemini seçerseniz ilk ay için 38 Dolar ve reklam için ek bütçe gerekir. Sonraki aylar için sadece Shopify sistemine 29 Dolar öderseniz. Bu yöntemde ürün analizi, eklemesi vb. tüm aksiyon size aittir.

WordPress sistemini ele alırsak en fazla yıllık olarak 30 Dolar gibi bir ücret ile başlayabilirsiniz. Buna ek özel bir tema isterseniz fiyat artar tabi ki. Ancak Themeforest.net üzerinden alabileceğiniz ücretsiz temalar bile işinizi görecektir. WordPress sistemi hem ekonomik hem de SEO uygulaması açısından oldukça açık bir sistemdir. Ücretsiz eklentiler sayesinde birçok işinizi çözebilirsiniz. Host için yerli firmaları da tercih edebilirsiniz. Çünkü tek ürün olacağı için Cache eklentisi ile sitenizi hızlı açtırabilirsiniz. Hemen sitenizi kurmak isterseniz WordPress Başlangıç Rehberi sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Stoksuz E-Ticaret İçin Firma Kurmak Gerekli mi?

Fiziksel bir firmanızı dijitale taşıyorsanız bu noktada sorun yok. Zaten vergi ödüyorsunuzdur. Peki şahıs olarak bu işi yaparsanız ne olacak? Öncelikle şunu bilmek yararlı olacaktır:

Şahıs olarak e-ticaret yapacaklar gelir vergisi mükellefiolurlar. Diğer taraftan ise şirket kurup da e-ticaret yapacak olanlar da kurumlar vergisi mükellefi olurlar. Yani ülke içinde ticaret yaptığınız için her şekilde vergi ödemek zorundasınız.

Kısaca zamanla bir şekilde firma kurma yoluna gidiyor olacaksınız.

Bireysel olarak firma felan kurmadan bu işi yapabilirsiniz. Bunun için birkaç firma mevcut. Ancak bu sistemler üzerinde ürün eklemesi, SEO çalışması yapmak imkansıza yakındır. Özellikle kar oranları oldukça düşüktür. Hatta kazancınızı alırken bile sizden ek kesintiler yaparlar. Bu nedenle ülke içi e-ticaret işini firma kurmadan yapmanız çok fazla kazandırmayacaktır.

Stoksuz E-Ticaret İçin Hangi Ürünü Seçmeliyim?

Ürün seçimi konusunda yararlanabileceğiniz birçok yazılım veya platform mevcuttur. Örnek vermek gerekirse stoksuz e-ticaret için benim de zaman zaman kullandığım nichescraper.com sitesini gösterebilirim. Elbette ücretli bir platform olsa da ücretsiz şekilde belirli bir noktaya kadar analiz yapma imkanınız var. Buna benzer birçok platform bulabilirsiniz. Özellikle yurt dışı için en iyi ürün belirleme araçları bu platformlardır. Ülke içinde ise arama trendleri dikkate alınmalıdır. Mesela tek ürün için suyu dezenfektan yapan cihazlar yada ev temizlik robotları düşünülebilir. Elbette reklam için bütçenizin olması gerektiğini unutmayınız.

Özel bir firmanın alt yapısını kullanacaksanız zaten onlar ürünleri sizin yerinize ekler ve satmanızı isterler. Kar oranları ürüne göre değişir. Ancak size önerim sabit komisyonlu çalışan firmaları tercih etmenizdir. Böylece dönüşüm hesaplama konusunda yanlışlık yapmazsınız.

N11, Trend Yol ve Diğer Pazarlarda E-ticaret Yapmak Zor mu?

Ülkemizdeki büyük pazarların hemen hemen hepsi müşteri odaklıdır. Yani her durumda müşteri haklı gözüyle bakarlar. Bunu ben söylemiyorum. Facebook satıcı gruplarına göz atarsanız çoğu satıcı alınan ek ücretlerden, teknik desteklerden vb. birçok konudan şikayetçidir.

Önemli bir diğer nokta ise bu platformaların büyük kısmı firma olmanızı ister. Aksi durumda satış yapmanıza izin vermezler. Bu nedenle ek iş olarak büyük pazarlar üzerinden satış yapmak oldukça zor bir hal alır. Üstüne bazı gizli ödemeler de çıkabiliyor. Bu nedenle bilginiz olmadan bu tip pazarlarda satışa başlamanızı önermem. Varsa işi bilen bir yakınınızdan veya freelance platformlar üzerinden ücretli şekilde destek alın.

Stoksuz E-Ticaret Yapmak İsteyenlere Alternatif Önerim

Shopify’ın Partner sisteminde olan bir firma ile 40’dan fazla ülkeye satış yapma fikrine ne dersiniz? Üstelik siteniz Google güvencesi ile satışa ve Instagram mağazasına sahip olacak. Tüm bunlar oldukça maliyetli olur değil mi? Sadece Shopify’ın en basit paketinin aylık 29 Dolar olduğunu hatırlarsak baya bütçe gerekecektir. Bununla beraber ürün seçimi yapılması konusunda eğitimlerin olması, sistemde hazır ürünlerin olması ve dilerseniz sizinde ürün eklemenize izin veren bir sistemi düşünün. Bir de tüm bunlardan %40 kar aldığınızı ve kazancınızın Dolar üzerinden olduğunu söylesem ne dersiniz?

Bu tarzda kendiniz bir sistem kursanız dediğim gibi sadece Shopify sistemine aylık 29 Dolar ödersiniz. Ancak size önerdiğim MiniHomy firması ile aylık sadece 5,90 Dolar ücretle e-ticaret yapabileceksiniz. Ödemenizi Payoneer üzerinden alacaksınız. MiniHomy sisteminin özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Her satış üzerinden %40 net komisyon alırsınız,
  • Sitenizinadi.com gibi kendi alan adınızı kullanabilirsiniz,
  • Sınırsız ürün listeleme imkanı sunar,
  • Crome eklentisi ile Aliexpress üzerinden ürün eklemesi yapabilirsiniz,
  • Facebook piksel, Google analitik kullanımına izin verir,
  • Google Mağaza, Instagram Mağaza ve Facebook Mağaza oluşturmak çok kolaydır,
  • U.S. için hızlı kargo imkanı sunar,
  • Birden çok ödeme sistemini destekler,
  • Ücretsiz Telegram grubu ile sürekli destek,
  • Ücretsiz eğitim videolar sunar,
  • 7/24 ücretsiz teknik destek verir,

Tüm bu özellikle hem zaman hem de nakit olarak yeni başlayanlar için mükemmel imkanlar demektir. Kısa süreli olarak bu sistem sadece 5.90 Dolar aylık ücret istemektedir. Üstelik yakın zamanda Google Shopping güvencesi ile satışlara başlanacaktır.

Aklınızda hala sorular varsa ücretsiz şekilde bir hafta sistemi deneme imkanı sunulmaktadır. Üstelik bu süre için sizden kredi kartı istenmemekte. Hatta alan adınız olmasa bile sistemi kullanabilirsiniz. Sizin belirleyeceğiniz sitenizinadi.minihomy.shop şeklinde alan adınız olacaktır. Hemen ücretsiz denemek için aliarior.com/sponsor/e-ticaret adresini ziyaret edebilirsiniz. Konu hakkında aklınıza takılanlar olursa verilen bağlantıdan üye olduktan sonra bana e-mail üzerinden sorabilirsiniz. E-mail adresinizi kontrol ederek size dönüş yaparım. Aksi durumda sorularınızı MiniHomy destek birimine sorabilirsiniz. Örnek mağaza için bana ulaşmanız yeterlidir. Şimdiden bol kazançlar.

Bu yazım ilginizi çektiyse sosyal medya hesaplarınız üzerinden paylaşabilirsiniz. Bununla beraber en güncel içeriklerimi veya zaman zaman sizlerle paylaştığım duyurulardan haberdar olmak için Instagram, Facebook veya Twitter hesaplarımdan beni takip edebilirsiniz.

Sende Yorum Yap!

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.