Bildiğiniz gibi SEO uygulaması site içi ve dışı olarak iki temel kısma ayrılmakta. Bu yazımda size genel olarak örneklemelerle birlikte “Site içi SEO nasıl yapılır?” sorusunun cevabını vereceğim. Genel ana kategori olarak kod bakımından SEO, tasarım bakımından SEO ve içerik bakımından SEO olarak inceleyeceğiz. Öncelikle giriş olması açısından bir kaç kural hakkında bilgi vermeliyim.
Bu kurallar aslında tamamen Google için uygunluk kurallarıdır. Site içi SEO kuralları, uygulama amacı ile Google’un önem verdiği kurallara sizinde dikkat etmeniz demektir. Bu kurallar ise, site içi linkleme, H etiketinin kullanımı, site dışına giden linkler, yazılım alt yapısı gibi Google’un üzerinde durduğu konulardır. Bunlara yazımın devamında yer vereceğim.
SEO uygulaması sitenizin temelinden başlar. Bu temel ise sitenizin tasarımı diyebilirim. Google’dan önce sitenize gelen kişilerin sitenizin görünüşüne değer vermesi oldukça önemlidir. Kullanışlı olmayan bir tasarımına sahip siteye ikinci defa gelmek istemeyebilirler. Bu durumu Google’da dikkate alır. Sonuç olarak kullanışlı bir tasarıma sahip olan sitede eğer içerikte tatmin edici ise uzun süre kalınır. Google’un gözünde bir ziyaretçinin site içerisinde uzun süre kalması ise sitenize verdiği önemi arttırması gerektiğini gösterir. Bu nedenle tasarım açısından SEO uygulamalarına dikkat etmelisiniz.
Öncelikle ziyaretçilere aradıkları bilgilere ulaşması için navigasyon menüleri koymalısınız. Yazıların görünümü, başlıklar, hatta renk uyumuna bile dikkat edilmelidir. Bununla beraber Google’un yeni çıkardıp AMP sayfalarıda önemini arttırıyor. Buna göre sitenizin tasarımı mobil açısından da uygun olmalıdır. Google AMP hakkında yazdığım daha önceki yazıma buradan ulaşarak bilgi alabilirsiniz.
Yukarıda bulunan sitemin giriş sayfasının görselinde bulunan açılır şekildeki menüler, arama alanı, sosyal medya linkleri ve üst navigasyonların tamamen kullanıcıya kolaylık sağlaması için tasarlandığını gözlemleyebilirsiniz.
Diğer önemli husus ise renklerin uyumlu olmasıdır. Hangi alan sizin için önemli ise veya hangi alanı öne çıkarmak istiyorsanız oranın rengi ziyaretçinin ilgisini çekebilecek renkte olmalıdır. Psikolojik olarak farklı renkler daha çok etki etmektedir. Renkler aynı zamanda firmanızın insanlara ön seziler aktarır. Mesela neden Migros turuncu rengi kullanır? Çünkü bu renk samimiyet, güven ve memnuniyet hissi verir. Bu sadece basit bir örnek ve firmaların renk seçiminin rast gele olmadığını bilin istedim.
Sitenizde kullanacağınız görsellerin kalitesi oldukça önemlidir. Çözünürlükleri yeterli olmalıdır. Görseller ziyaretçi durumunu direkt olarak etkilemektedir. Konu ile alakası ve düşük piksele sahibi göserller yazınızın içeriği bilgi dolu olsa da ziyaretçinin görsel zevkine zarar verir. Bu durum ise size ziyaretçi kaybı olarak yansır. Bununla beraber kullanacağınız şablonların kullanıcıya yardımcı olacak şekilde olduğundan emin olun. Hem görellik hemde şablon uyumu ziyaretçilerin sitenize tekrar gelmelerini sağlayacaktır.
Kodlar sitenizin habercileri, koruyucuları konumundadır. Sizi vezirde yapar rezil de. Bu nedenle sitenizi site yapan kısmın kod kısmı olduğunu bilin. Son güncelleme kodlarını kullanmanız her zaman avantaj sağlayacaktır. Mesela HTML kodlamasında UTF-8 olarak kodlanması Türkçe karakterlerin kod dili yerine direkt olarak kullanmasını saplar. (Ğ yerine >> G gibi).
Kodlar aynı zamanda sitenizin hızını etkilemektedir. Google ise son yıllarda SEO açısından sitenin hızınında etkili olduğunu göstermiştir. Bu nedenle sorgu sayılarının az tutulması ve doğru kodların uygun yerlerde kullanılması önemlidir. WordPress yapısı ile kodlar kısmıyla fazla işiniz olmayacağını bilmenizde yarar var.
Bu kısmı bir içerik oluşturur gibi baştan başlayarak sona doğru anlatacağım. Bu yolu takip ederseniz SEO uyumlu makale örneği nasıl anlatabilirim. Hatta daha önce yazdığım “SEO Uyumlu Makale Yazımı” konulu yazıma buradan ulaşarak faydalanabilirsiniz.
İçerik Başlığı İçin SEO: Başlık kısmı ziyaretçinin ilk gözüne çarpan yerdir. Bu nedenle arama motorlarında direkt olarak SPAM başlıklar kullanılmamalı. Bir diğer önemli nokta ise başlık kısmının uzunluğu SEO için 60 karakterden fazla olmamalıdır. Tabi ki bu kesin sınır değildir. Ancak 70 karakter altındaki başlıklar daha fazla etkili olmaktadır.
Açıklama Metni İçin SEO: Açıklama metinleri arama motorlarında görülen açıklama kısmını temsil eder. Buraya yazdığınız kısa bilgi konunun içeriği hakkındaki bütün bilgiyi temsil eder. SEO açısından baktığımızda bu alan ortalama 154 karakter gibi olmalıdır. Aşırı fazla uzun yazılmasının sitenize faydası olmadığını hatta zararı olduğunu bilin.
Anahtar Kelimeler İçin SEO: Google güncellemeleri ile anahtar kelime kullanımı özelliğini yitirdi. Tabi ki azda olsa hala etkisi olduğu bilinmekte. Kullanmasanız da olur ancak kullanmayı istiyorsanız da fazla abartmadan içeriğe göre 5-6 tane yazılabilir.
Heading Etiketleri İçin SEO: Bu etiketler kaynak bölümünde H1, H2 H3 … şeklinde görülmektedir. Bu etiketlerin içeriğinizde kullanılması oldukça önemlidir. Bir sayfada sayı olarak belirtmek gerekirse en fazla 1 tane H1, 4 tane H2, 4 tane H3 olmalıdır. Bir diğer önemli husus ise bunların sıralamasıdır. H1 etiketinden sonra H3 veya H4 gelmemelidir. H1, H2, H3… şeklinde devam etmelidir.
Görseller İçin SEO: Görsellerin fazlaca olması demek istek fazlalığı demektir. Bu durumda sitenizin hızına direkt olarak etki eder. Bunun için çeşitli eklentiler kullanabilir veya sprite teknikleri ile SEO ayarı yapabilirsiniz. Bir diğer yolda tüm bunlar yerine küçük boyutlarda resimlerin çağrılmasını sağlayabilirsiniz.
Biçim Etiketleri İçin SEO: Genel bilinen yöntem sadece anahtar kelimenin altının çizilmesi veya kalın olarak yazılmasıdır. Ancak gerçek ise şudur ki ziyaretçilerin işine yarayacak ve ilgilerini çekmek istediğiniz kelimeleri kalın yapmanızda fayda var.
Site İçi ve Dışı Linkler İçin SEO: Site içi link uygulamalarında kesinlikle şudur ifadesi yoktur. Ancak bilinen site içi linklemeleriniz ne kadar çok ise o kadar iyi olmasıdır. Benim önerim ise en fazla iki tane site içi linkleme yapın. Mümkünse yazınızın alt kısmında “ilgili diğer içerikler” kısmı gibi bir eklenti kullanmanız uygun olacaktır. Bunun beraber site içi linkleme yaparken ayrı sayfada açılmasını sağlayın. Bu sayede bırakılan sayfa alt kısımda açık kalır ve kalış süresi uzamış olur.
Ayrı sayfa açılış ayarlaması için WordPress içerik sayfanızda bağlamak isteğiniz kelimeyi seçin ve yukarıdaki köprü oluşturma butonuna basın. Link oluşumundan kelimenin üzerine gelin ve kalem şekline tıklayın. Sağ kısımda ayar işareti görülecek ona tıklayın. Karşınıza aşağıdaki gibi bir sayfa gelecek.
Resimde mavi ile işaretlediğim gibi yapın ve onaylayın. Böylece yeni sayfada açılacak bir linkiniz oldu.
Aynı uygulamayı site dışı linkleme içinde yapmalısınız. İçeriğinizde bir adet dış linki olmasında fayda var. Bu linklerde otoriter sitelere olmalıdır. Her ihtimale karşı bu linkleri “No Follow” yapmalısınız. No follow yapmanız için gerekli kod ise aşağıdaki gibidir.
Görseller aramalarda çıkmakta ve dolayısıyla sitenize ziyaretçi sağlayabilmektedir. Bu nedenle görselin ne ile alakalı olduğunun belirlenmesi için alt etiketleri kullanılmalıdır. Böylece sitenizin görselleri arama motorlarında anlamlı şekilde görülebilir.
Aynı zamanda görsellerin boyutları da “HEIGHT ve WIDTH” kodları kullanılmalıdır. Bu kodlar kullanılmaz ise sitenizin hızını olumsuz etkiler. Bunun nedeni ise bu etiket kullanılmaz ise görsel önce gerçek boyutunda sonra siteniz için uyarlanan boyutta açılır ki buda istenmeyen bir durumdur.
Son olarak web 2.0 standartları kullanımına dikkat edilmeli. Javascript etiketi, Table etiketi ve iFrame etiketleri kullanılmamalıdır. Connical etiketi ise sadece gerçek orjinal sayfalarda kullanılması gereken koddur. Connical etiketi, bir sayfaya geldiğinizde o sayfanın benzer sayfalar arasında orjinal olanının işaretlenmesini sağlamaktadır.
Güncel içeriklerimden haberdar olmak adına Instagram, Facebook veya Twitter hesaplarımdan beni takip edebilirsiniz.
Hakikaten seo konusunda bayağı güzel konulara deyinmişiniz çok başarılı buldum yazınızı çok teşekkür ederim. Çok faydalanma fırsatı buldum sayenizde.
Güzel yorumunuz için teşekkürler. Daha çok faydalı olmam açısından paylaşın ve takipte kalın…