Uzun süredir WordPress kullanıyorsanız bir kere olsun WordPress tema değiştirme yapmışsınız. Aslında ilk defa yapacağım diyorsanız da bu sizin için büyük avantaj diyebilirim. WordPress kullanımı oldukça basit olmakla beraber tema değişimi konusunda biraz daha önem gerektirir. Bu yazımda sizlere kolaylık olması açısından WordPress tema değiştirme işleminden önce yapmanız gerekenlerin listesini çıkaracağım. Bu anlatacağım adımları sorunsuz şekilde yerine getirirseniz verilerinizin güvenliğini sağlayarak, güvenli bir şekilde WordPress tema değiştirme işlemini tamamlamış olacaksınız. onumuza geçmeden önce neden tema değiştirmelisiniz bunun üzerine konuşalım.
Bir tema görünüşü veya kullanımı açısından hoşunuza gidebilir. Ancak sırf bu neden ile temanızı değiştirmek çok mantıklı değil. Neden derseniz sitenizin görünüşü değil içeriğindeki kodların önemli olmasıdır. Sitenizin kodlaması ne kadar SEO uyumlu, Google ile ne kadar dost canlısı önemli olan bunlardır. Sonuç olarak web sitenizin başarısını kodlaması belirleyecektir.
Kısaca yeni bir WordPress temaya geçmek için en geçerli nedeniniz daha hızlı ve SEO uyumlu bir tema bulmanız olmalıdır. Bunun dışındaki noktalar çok önemli değil. Bu konuya dikkat ederek seçtiğim en iyi WordPress blog temaları için yazıma buradan ulaşabilirsiniz. Bununla beraber aynı kriterlere dikkat ederek seçmiş olduğum WordPress e-ticaret temaları için buradan analizlere ve temalara ulaşabilirsiniz. Şimdi madde madde konumuzu inceleyelim.
Bu noktadan sonra dikkat etmeniz gereken kısma başlıyoruz. Tema değişimi gerçekten kolay ancak sakın acele etmeyin. Sonuçta yapacağınız değişim sitenizin geleceği için önemli. Eğer sitenizin kullanımının aksamamasını istiyorsanız sitenize en az giriş yapıldığı zamanı seçin. Bu genel olarak gece yarısından sonra olmakta. Şimdi adım adım tema değiştirme nasıl oluyormuş bakalım.
Öncelikli ve en önemli olan WordPress yedek alma konusudur. Bunu sakın ihmal etmeyin. Sonrası yok ve bütün emeğiniz boşa gider. Nasıl yedek alınacağını hatırlamak isterseniz WordPress yedek alma ve geri yükleme başlıklı yazımı inceleyebilirsiniz.
WordPress tema değiştirme ile ilgili sorunlar genellikle belirli dosyalardan kaynaklıdır. Genel olarak sorunların çözümü için functions.php vb. dosyalar manuel olarak ekleme yaparlar. Bu değişiklikler bir sonraki tema değişimine kadar unutulabilir. Bu nedenle tema dosyalarınızı iyi inceleyin. Sizin veya aldığınız kişinin eklediği ek kodları not alın. Daha sonrasında ise bu notları tekrar kullanmanız gerekecektir.
Bununla beraber sitenizin hızını ölçmeyi ve not almayı unutmayın. Hız ölçümü için Pingdom sitesini kullanabilirsiniz. Hız testini yaparken dikkat etmeniz gereken ise sitenizin ana sayfası değil içerik sayfası olmalıdır.
Sadece WordPress kullanıcıları değil çoğu blogger Google Analytics, benzeri servisler kullanırlar. Ayrıca çoğu kullanıcı izleme kodlarını direkt olarak eklemeyi seçer. Hatta öyle ki bazılarıda footer.php dosyasında değişiklik yapar. Herhangi eklenti kullanılmadan yapılan bu tür ufak kod eklemeleri unutulabilir. Bu nedenle yeni temanıza geçmeden önce bu takip kodları aldığına emin olun. Yeni temanıza eklenmesi içinde bir kenara not almanız fena olmaz.
Bir çok blogger e-mail listeleri oluşturmak için FeedBurner kullanır. Bir çok tema FeedBurner entegresi için izin verir. WordPress Tema değiştirme işleminden sonra da Feed’i FeedBurner’a yönlendirdiğinizden emin. olun. Eğer bunu yapmazsanız sitenize ait iki adet RSS olur. Bu durum ise abone kaybetmenize neden olur. Nasıl mı olur? FeedBurner’ı yönlenmeyen URL’yi kullanıp abone olduklarından dolayı abone sayınız dikkat çekecek şekilde düşüş yaşar. Bu neden başlangıçta notlarınızın arasına RSS yönlendirmesini eklemenizde yarar var.
Mümkünse site sakinlerinize sitenizde güncelleme yapacağınızı önceden belirtin. Kısa bir süre hizmet veremeyeceğinizi ve bakım moduna geçeceğinizi duyurun. Sitenizi bakım moduna geçirmek için bir çok eklenti mevcut. Basit ve kullanışlı olan WP Maintenance Mode eklentisini size önerebilirim. Sitenize kurun ve aktif yapın. Daha sonra yeni temanızı yükleyin.
Bu kısma kadar gerekli notlarımızı aldık ve yeni temamızı yükledik. Tabi ki yeni WordPress teması yükleme ile işimiz bitmedi. Yükleme öncesinde aldığımız notları şimdi kullanma zamanı geldi. Bakalım neler yapmalıyız…
WordPress temanızı aktifleştirdikten sonra eklentilerinizi kontrol edin. Hepsinin eksiksiz çalıştığından emin olun. Aksi durumda kullanışlı bir tema olmayacaktır. Baktınız bir sorun var o zaman ilk olarak aldığımız notlara geri dönün. Hepsini tek tek kontrol edin. Kontrol ederken 404 sayfasını, arşiv sayfasını, iletişim vb. gerekli her sayfayı tek tek kontrol edin. Eklentilerinizin yeni WordPress teması ile uyumlu olduğundan da emin olun.
Bu kısım temanızın görünümünü etkilemekte. Bu nedenle önem verilmelidir. Sıkıntı şu ki diyelim sitenizde bin üzerinde resim var. Bu durumda hepsini tek tek boyutlandıracak mısınız? Tabi ki değil hep dediğim gibi bir eklenti ile WordPress sisteminde kolay. Öncelikle temanızda görülen resimlerin boyutlarının ölçülerini bulun ve not alın. Resmin boyutunu bulmak için resmin üzerine gelin ve farenin sağına tıklayın ve incele seçeneğine tıklayın. Bu alanda resmin boyutunu görebileceksiniz. Büyük, küçük, orta tüm resim boyutlarını belirleyin. Boyutlarda bizim için önemli olan genişliktir. Bunun için Ayarlar >> Ortam yolunu takip edin. Burada sitenizden baktığınız en büyük genişliği yazın. Yüksekliğe ise sınırlandırmamak için 9999 yazın.
Sıra geldi eklenin kurulumuna. Eklentiler kısmına gelin ve Regenerate Thumbnails eklentisini aratıp sitenize kurun. Bu eklenti sitenizde bulunan resimlerin hepsini tek tek sizin yerinize boyutlandıracak. Ancak hala yayında olanlar ise eski temanızdaki boyutlarıyla duruyor olacak. Bu durumu düzenlemek içinde Replace Content Image Size eklentisini kurun.Eklenti kurulumundan sonra aktif yapın ve Araçlar >> Replace Content Image Size yolunu takip edin. Karşınıza aşağıdaki gibi bir ekran çıkacak.
- Resimde görülen en üst kısımdaki satıra sitenizden belirlediğiniz resmin genişliği ne ise o aralığı yazın. Bu sayede bu boyuttan daha geniş olan resimler düzenlenecektir.
- İkinci satıra büyük resimlerin boyutunu ayarladığımız için large yazın.
- Üçüncü satırı ise boş bırakın. Bu sayede tüm resimlere bu işlemi uygulasın.
- Son olarak check and confirm düğmesine basın ve sonra hangi işlem varsa ona geçin.
Bu kısımda eklneti yapacağı değişiklikleri belirtecek. Hemen alt kısmında görülecek olan Next Step Update yazısına tıklayın. Böylece tüm resimlerin boyutunu değiştirmeiş olacaksınız. Tüm bu eklentiler fazla içerik sahipleri için çok iyi. Eğer içeriğiniz az ise manuel olarak yapabilirsiniz.
Malum bir çok tarayıcı var. Aklınıza gelen tüm tarayıcılarda sitenizi gözlemleyin. Özellikle Internet Explorer ve chrome üzerinde görün. Bu tarayıcıları muhtemelen büyük bir ziyaretçi kitleniz kullanıyordur. Bunların yanında mobil uygunluğunu da kontrol etmeyi unutmayın.
Özellikle son zamanda yapılan güncellemeler ile site hızının SEO etkisi iyice belirginleşti. Bu kapsamda sitenizde işe yaramayan eklenti, tema vb. ne varsa hepsini kaldırın. Bu sayede hem yer açılmış olacak hem de sitenizin hızına katkıda bulunacaktır.
WordPress tema değiştirme işlemini yapmadan önce hız testi yapıp bir kenara not etmiştik. Şimdi yeni temamız için aynı hız testini uygulayalım. Hız testini, ana sayfa dışında bir içerik sayfasına yapacağınızı unutmayın.
Tüm buraya kadar WordPress tema değiştirme işlemi hakkında detay bilgiler verdim. Bu konu üzerine size son önerim ise her zaman ziyaretçi görüşlerine önem verin ve bu yönde sitenizi geliştirin. Bu yazımda sizlere Facebook Instant Articles sistemi ve nasıl kurulduğu hakkında bilgi verdim. Eğer yazımı beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz. Ayrıca beni Facebook, Twitter ve Instagram hesaplarımdan takip edebilirsiniz.