Search Engine Optimization olarak bilinen SEO, Türkçe olarak arama motoru optimizasyonu anlamına gelir. SEO çalışması, herhangi bir çevrimiçi işletmenin başarısı için önemlidir.
Peki, SEO nasıl yapılır? Arama motorlarının organik sonuçlarında daha yüksek sıralamalar elde edebilmesi için web sitenizi optimize etmeye yönelik bir dizi kural vardır. Arama motoru optimizasyonu web sitenizin görünürlüğünü artırmak ve daha fazla ziyaretçi almasını sağlamak için yapılması gerekenleri içermektedir.
Çevrimiçi İşletmeler için Olmazsa Olmaz: SEO Çalışması
SEO’nun iki ana hedefi vardır. Birincisi, kullanıcıların çevrimiçi olarak neyi aradığını anlamanıza yardımcı olmaktır. Böylece arama amaçlarını karşılayacak yüksek kaliteli içerik oluşturabilirsiniz. İkincisi ise, arama motorlarının bulabileceği, anlayabileceği ve arama sonuçlarında ilk sıralarda sergileyeceği bir web sitesi oluşturmanıza yardımcı olmaktır. SEO, sadece arama motorları ile ilgili değildir. Arama motoru optimizasyonu uygulamalarının web sitelerinin kullanıcı deneyimini de geliştirir. SEO, işletmeler için çok önemlidir. Çünkü işletmelere, gittikçe dijitalleşen bu dijital çağda müşterilere ulaşmak için ihtiyaç duydukları görünürlüğü sağlar. Hadi hep birlikte bir doğru SEO’nun nasıl yapıldığına bir göz atalım.
İlgi İçerik: Semantik SEO Kullanımı ve Faydaları
Arama Sonuçlarında Zirvede Olmak için: Doğru SEO Nasıl Yapılır?
SEO’nun ne olduğunu kavramak için genel olarak Google’ın arama sonuçlarını nasıl sıraladığını bilmemiz gereklidir. Google’da bir anahtar kelime arandığında; ilk olarak, Google’ın arama botları web’i tarar. Daha sonra doğru şekilde optimize edilen ve taranan sayfaları Google’ın dizinine eklemek, sonrasında kataloglamaktır. Üçüncü olarak, Google’da arama yapıldığında, aranan anahtar kelimelere göre (Google’ın dizinindeki trilyonlarca sayfadan) en alakalı sonuçlar olduğunu düşündüğü sonuçları gösterir. Google, hangi içeriğin hangi sırayla görüntüleneceğine karar vermek için çeşitli ve son derece karmaşık algoritmalara sahiptir ancak temelde en basit haliyle süreç bu şekilde ilerler. SEO nasıl yapılır? sorusunun pek çok kuralı var. Bunların hepsini adım adım doğru şekilde uygulamak gereklidir. Hatalı bir uygulama durumunda ise arama motorları sizi cezalandıracaktır. Bu nedenle işin doğru yapımına odaklanmanız gereklidir. İyi bir SEO çalışması için işte size birkaç püf noktası:
- Sitenizi yavaşlatan her şeyi kaldırın
Yüklenmesi zor resimler, videolar gibi içerikler siteyi yavaşlatır. Yteerli hızda olmayan bir web sitesi olumsuz kullanıcı deneyimi sunar. Sadece bu nedenle ziyaretçi ürün alımından vazgeçer.
- Her sayfa için farklı ve alakalı meta açıklamalar yazın
Birçok insanın üzerinde durmadığı veya gözden kaçırdığı nokta meta açıklamalarıdır. Meta açıklama, Google’ın sayfanızı kullanıcıları aramak için sunduğunda gördükleri ilk bölümdür. Yinelenen yani özdeş olmayan içerik yayınlamak sıralamanızı etkileyecektir, bu nedenle farklı ve özgün meta açıklamalar gereklidir.
- Sadece okunabilir ve anlamlı URL’ler kullanın
Hem kullanıcılar hem de arama motorları için anlaşılması kolay url’ler belirlemek önemlidir. Kelimeler ve kısa çizgiler dışında sayı veya karakter içermeyen URL’leri kullanmak en iyisi.
- Düzenli olarak içerik oluşturun ve yayınlayın
Özgün içerik, kalite skorunu ve dolayısıyla sayfa için arama motoru sıralamalarını etkileyen faktörlerden biridir.
Mutlaka Kaçınılması Gereken SEO Hataları
SEO nasıl yapılır? sorusu hakkında verilen cevapların büyük çoğunluğu nasıl yapıldığı hakkındadır. Ancak mutlaka kaçınılması gereken hatalar da vardır. İşte onlardan kaçılnılması gereken noktalardan bazıları…
- Fazla anahtar kelime kullanımı
SEO nasıl yapılır? denince akla ilk anahtar kelime geliyor ancak, anahtar kelimelerin gereğinden fazla kullanılması içerik kalitesini düşürüyor.
- Reklamlar
İçeriğinizin okuma zevkini yok eden ve site hızınızı yavaşlatan aşırı reklamlar.
- Mobil uygulama geçiş reklamları
Mobil ziyaretçilere uygulamanızı indirmeleri için tam ekran bir reklam sunarsanız, Google artık mobil uyumlu olmadığınızı düşünecektir.
- Özgün olmayan içerik
Google, ister kendi sitenizde, ister başka bir yerde, farkında bile olmadığınız iki benzer içerik parçası bulursa, bu sayfalardan yalnızca birini arama ekranında öne çıkarmak için dizinine ekler. Tüm anlattıklarımız aslında, SEO’nun nasıl yapıldığına dair sadece bir girişti. SEO oldukça dikkatli yapılması gereken ve sürekliliği olan bir iştir. O nedenle işin profesyonelleri hem konunun püf noktalarını bilir hem de her gün değişen algoritmalarını…
Bu içeriğimi beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınız üzerinden paylaşabilirsiniz. Bununla beraber en güncel içeriklerimden haberdar olmak adına Instagram, Facebook ve X hesaplarımdan takip edebilirsiniz.