Blogger’dan WordPress’e geçiş aslında sanıldığı kadar zor değildir. Siz de blog yaşamınıza Google’un ücretsiz servisi Blogger ile başlamış olabilirsiniz. Tabi bu tür bir başlangıç için size cazip gelen yönü muhtemelen ücretsiz ve Google’un ürünü olmasıydı. Zaman ilerledi ve artık belirli bir yol aldınız. Sonuç olarak aslında Blogger sisteminin kısıtlı bir sistem olduğunu anladınız. En basit örnekle belirtmem gerekirse geçmişte Digitürk davası ile kapanmıştı. Bu nedenle birçok blogger zarar görmüştü. Ancak ücretli bir host ve alan adı ile kolay bir şekilde SEO kaybetmeden blogger’dan wordpress’e geçiş yapabilirsiniz. Bu yazımda da size bu türlü bir geçiş işleminin nasıl yapılacağını anlatacağım. Bu aktarımdan sonra yapmanız gerekenleri ise “Blog Açtıktan Sonra Yapılması Gerekenler” konulu yazımda bulacaksın.
Blogger alan adınızı com uzantılı şekle getirmek için öncelikle uygun bir alan adı belirlemek gerekiyor. Öncelikle şunu belirtmeliyim ki alan adı ve hosting iki ayrı firmadan alınabilir. Bu tamamen sizin seçiminizde olan bir durum ancak kolaylık olması bakımın hepsini bir firmadan almanızda yarar var. Bu aşamada benim size önerim kendi çalıştığım ve WordPress Türkiye tarafından da önerilen Alastyr veya benim önerilerimden biri Güzel Hosting firmasıdır. Buradan firmayı inceleyebilirsiniz. Nasıl alan adı ve hosting alım işlemi yapacağınızı detaylı anlattığım “WordPress Blog Nasıl Açılır” konulu yazımda bulacaksınız.
Host ve alan adını aldıktan sonra sadece bir tık ile hostunuza WordPress sistemini kuruyorsunuz. Hostinglerim kısmına tıklayın ve karşınıza gelen sayfada hosting yönet kısmı gelecektir. Sonrasında CPanel yazan yere tıklayın. Açılan sayfanın alt kısmına gidin ve WordPress simgesini bulun tıklayın.
Yukarıdaki resimde de görüldüğü gibi tek bir tıkla WordPress yazılımını hostunuza yükleyin.
Aktarım işlemi önemli ve dikkat edilmesi gereken kısımdır. Bu kısım için bir çok eklenti bulabilirsiniz. Bizde aynı şekilde aktarımı yapacağız. Öncelikle wordpress blogunuzun admin paneline giriş yapmalısınız. Daha sonrasında “eklentiler” kısmına gelip “yeni ekle” kısmına tıklayın. Aşağıdaki resimde sarı okla belirttiğim kısımlara dikkatle bakın.
Eklentimizin adı Blogger Importer Extended. 2 nolu olarak işaretlediğim kısma “Blogger Importer Extended” şeklinde yazdığımızda eklentimiz karşımıza çıkıyor. Daha sonra sarı okla gösterdiğim 3 nolu kısımdaki “şimdi yükle” yazan kısma tıklayın. Böylece eklenti yüklenmiş olacaktır. Yükleme işleminden sonra eklentiyi etkinleştirmeyi unutmayın. Bunun için “eklentiler” kısmına gelin ve “eklentiyi etkinleştir” yazan kısma tıklamanız yeterli.
Etkinleştime işleminden sonra aşağıdaki gibi eklentimizin altında “start” kısmı görülecek.
Turuncu ok ile gösterdiğim “start” yazan kısma tıklayın. Bu aşamadan sonra sizden Blogspot hesabınızı bağlamanız istenecektir. Bu bağlantıya onay verin ve ardından yorumlar ve içerikler dahil her şeyi seçin. Son olarak yazar ayar kısmımız var. Eklenti size otomatik olarak blogspot yazar ismini karşınıza getirecek. Siz farklı bir yazar isterseniz “create a new one” kısmından yeni bir yazar belirleyebilirsiniz. Bu aşamadan sonra “Assign authors” yazan yere tıklayın ve işlemleri tamamlayın.
SEO açısından en uygun uzantı şekli “siteadı.com/konu-basligi ” şeklinde olandır. Ancak blogger için bu şekilde bir uzantı oluşturmak mümkün değildir. Ancak bu bağlıntı şekline getirmek bloğunuz için büyük SEO ve ziyaretçi kaybına neden olacaktır. İçeriklere ulaşılamayacaktır. Bu nedenle Blogspot uzantısı gibi seçim yapılması gerekmektedir.
Blogger uzantısı “http://blogadı.blogspot.com/2015/09/konu-baslığı.html” şeklindedir.
WordPress yazılımı ise bu bize bu düzenleme imkanını sağlar. Bunun için wordpress blogunuzun admin paneline giriş yapın. Daha sonrasında ise “Ayarlar” kısmına tıklayın ve “Kalıcı Bağlatılar” sekmesine tıklayın. Bu kısımda size bir çok uzantı seçeneği tanınacak. Siz ise “Özel Yapı” sekmesine tıklayın.
Yukarıdaki şeklide seçiminizi yapın. Bu sayede Blogspot uzantısı halini koruyacaktır.
Ziyaretçileriniz hemen Blogspot adresini bırakıp com uzantılı sitenize gelmeyecektir. Bunun için Blogspot sistemindeki bloğumuzu com uzantılı kısma yönlendirmemiz gerekir. Bunun için ufak çaplı kodlama işlemleri yapmamız gerekiyor. Kod uygulaması için öncelikle Blogspot üzerindeki temayı şablonlar kısmına gelerek “Klasik Şablona Dön” tıklayın. Alt kısmındaki kodların hepsini silin ve aşağıdaki verdiğim kodu yapıştırın.
<html>
<head>
<title><$BlogPageTitle$></title>
<script>
<MainOrArchivePage>
window.location.href=”http://sitenizinadi.com/”
</MainOrArchivePage>
<Blogger>
<ItemPage>
window.location.href=”http://sitenizinadi.com/?blogger=<$BlogItemPermalinkURL$>”
</ItemPage>
</Blogger>
</script>
<MainPage>
<link rel=”canonical” href=”http://sitenizinadi.com/” />
</MainPage>
<Blogger>
<ItemPage>
<link rel=”canonical” href=”http://sitenizinadi.com/?blogger=<$BlogItemPermalinkURL$>” />
</ItemPage>
</Blogger>
</head>
<body>
<MainOrArchivePage>
<h1><a href=”http://sitenizinadi.com/”><$BlogTitle$></a></h1>
</MainOrArchivePage>
<Blogger>
<ItemPage>
<h1><a href=”http://sitenizinadi.com/?blogger=<$BlogItemPermalinkURL$>”><$BlogItemTitle$></a></h1>
<$BlogItemBody$>
</ItemPage>
</Blogger>
</body>
</html>
<!– sitenizinadi.com adresini kendi URL adresinizle degistirin —>
Kodu yapıştırdıktan sonra “şablonu kaydet” sekmesine tıklayın. Bu aşamdan sonra Blogspot içindeki içeriklere ulaşamak isteyenleri wordpress sitenizdeki içeriğe yönlendirmek gerekli. Bu yönlendirmeyi yine kod ayarlama ile yapacağız. Bunun için wordpress admin paneline girin ve “görünüm” kısmından “düzenleyici” sekmesine tıklayın. Bu kısım wordpress sitemizin kodlamalarının bulunduğu kısımdır. Bu kısma ulaştıktan sonra sağ tarafınızda “Tema işlevleri/Functions.php” yazan yere tıklayın ve aşağıda verdiğim kodu en alt kısmına aynen yapıştırın.
function blogger_query_vars_filter( $vars ) {
$vars[] = “blogger”;
return $vars;
}
add_filter(‘query_vars’, ‘blogger_query_vars_filter’);
function blogger_template_redirect() {
global $wp_query;
$blogger = $wp_query->query_vars[‘blogger’];
if ( isset ( $blogger ) ) {
wp_redirect( get_wordpress_url ( $blogger ) , 301 );
exit;
}
}
add_action( ‘template_redirect’, ‘blogger_template_redirect’ );
function get_wordpress_url($blogger) {
if ( preg_match(‘@^(?:https?://)?([^/]+)(.*)@i’, $blogger, $url_parts) ) {
$query = new WP_Query (
array ( “meta_key” => “blogger_permalink”, “meta_value” => $url_parts[2] ) );
if ($query->have_posts()) {
$query->the_post();
$url = get_permalink();
}
wp_reset_postdata();
}
return $url ? $url : home_url();
}
Bu işlemi yaptıktan sonra güncelleme sekmesine tıklamayı unutmayın. Aksi durumda değişiklikler güncellenmez. Buradaki püf nokta bu işlemi temanızı belirledikten sonra yapmanız önemlidir. Her temada bu kısım farklıdır. Eğer tema değişi yaparsanız bu kısmı tekrar güncellemeniz gereklidir.
Bu kısım için Blogger üzerinde ayarlar kısmına gitmemiz gerekiyor. Aşağıdaki resimde belirttiğim yerleri bulun.
Kahverengi ok ile belirttiğim kısma sitenizin feed adını “http://www.sizinadi.com/feed” şeklinde yazın. Daha sonra değişikleri “ayarları kaydet” sekmesine tıklayarak onaylamayı unutmayın.
- Yönlendirme işlemini tamamladıktan sonra Blogspot adresindeki bloğunuzu kesinlikle silmeyin. Silerseniz yaptığınız işlemlerin bir anlamı olmaz ve yönlendirme olmayacağı için içeriklere ulaşılamaz.
- Blogspot üzerinde com uzantılı bir alan adı kullanıyorsanız bu durumda Name Server ayarlarını yapmanız yeterli olacaktır.
- Aşırı uzun dosya isimleriniz mevcut ise wordpress tarafından kısaltılır. Bu durumda kırık linkler oluşabilir. Kontrollü bir şekilde bunları düzeltmeniz gerekli.
- Son bir tavsiye Google Web Master ve Yandex Web Master hizmetlerine sitenizi kayıt etmeniz yararınıza olacaktır.
Bu içeriğimi beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınız üzerinden paylaşabilirsiniz. Bununla beraber en güncel içeriklerimden haberdar olmak adına Instagram, Facebook ve Twitter hesaplarımdan beni takip edebilirsiniz.